Pozno diagnosticiranje raka prostate 

8. november 2022

 November je prek mednarodnega gibanja Movember proglašen za mesec, namenjen zdravju moških in osveščanju o boleznih, ki jih najbolj ogrožajo. To sta raka prostate in mod ter depresija. Društvo uroloških bolnikov Slovenije ob tem opozarja na premajhno število urologov v državi. 

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških, predvsem starejših; več kot dve tretjini bolnikov je starejših od 65 let. Pri nas ga na leto diagnosticirajo pri okrog 1.500 moških. Število primerov se iz leta v leto veča tudi zaradi strogega upoštevanja izvida testa PSA (preseganja mejne ravni za prostato specifičnega antigena). V dobri tretjini primerov rak namreč nikoli ne napreduje in ne povzroči večjih težav. Kontrolni pregledi so zato nujno potrebni, da se bolezen lahko pravočasno odkrije.

Žal pa je za marsikaterega moškega že prepozno. Čakalna doba za obisk urologa namreč znaša od tri mesece do dve leti, povprečno pa devet mesecev, je povedal predsednik Društva uroloških bolnikov Slovenije Franc Hočevar. Imamo 60 urologov in 30 specializantov urologije, kar je veliko premalo. Da bi se lahko primerjali z drugimi evropskimi državami, bi jih potrebovali vsaj še 120.  Posledica pomanjkanja urologov prepozno diagnosticiranje in zdravljenje raka.

Kot je dejal Hočevar, je težava tudi v tem, da je uporaba novosti pri diagnosticiranju in ukrepanju na področju urologije, ki jih je sicer veliko, za bolnike samoplačniška. Zato se mu zdi pomembno, da bi se te novosti uvedle v storitve, ki bi jih financiral Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije. Izjemnega pomena pa bi bila uvedba presejalnega programa za zgodnje odkrivanje omenjenega raka, sta poudarila Hočevar in predsednik Združenja urologov Slovenije Zoran Krstanoski. Uvedba takšnega programa, o katerem bodo 10. novembra govorili na posvetu v Državnem svetu, bi lahko doprinesla k nižji stopnji umrljivosti zaradi raka prostate, izboljšala bi se kakovost življenja bolnikov in njihovih družin, znižali pa bi se tudi stroški zdravljenja, ki so trenutno zaradi neustreznega in poznega diagnosticiranja zelo visoki.

Društva za boj proti raku priporočajo moškim, da si redno pregledujejo moda, pozorni naj bodo tudi na spremembe materinih znamenj kjerkoli na telesu, na pogosto uriniranje in morebitne sledovi krvi v urinu. Ob pojavu kakršne koli otekline ali bule bodisi na modih bodisi na prsih je potrebno nujno in takoj k zdravniku na pregled. Prav tako pa morate biti pozorni tudi na otekline in bule, ki se pojavijo kjer koli na telesu, zlasti na vratu, pazduhah, trebuhu, v dimljah ali prsnem košu. Če simptomi po treh tednih in več ne izginejo, nujno obiščite zdravnika.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media