Ko praznuje Evropa

9. maj 2023

Danes se državljani Evropske unije, skoraj  447  milijonov nas je, simbolno spominjamo ideje združevanja držav. Unija je bila uradno ustanovljena leta 1993, a za začetek štejemo 9. maj 1950, ko je tedanji francoski zunanji minister Robert Schuman predstavil deklaracijo s predlogom za vzpostavitev nadnacionalnega gospodarskega sodelovanja v Evropi. Leto pozneje je bila oblikovana Evropska skupnost za premog in jeklo, iz katere sta pozneje izšli Evropska gospodarska skupnost in EU.

Na dan Evrope bo tudi v Sloveniji potekala vrsta dogodkov, vsi pa bodo v znamenju zelene preobrazbe, trajnostnih praks in evropskega leta spretnosti.  Osrednje praznovanje bo potekalo na Kongresnem trgu v Ljubljani, ob 12. uri bosta udeležence nagovorila predsednica republike Nataša Pirc Musar in evropski komisar za krizno upravljanje Janez Lenarčič. Vse do 20. ure se lahko udeležite ustvarjalnih delavnic, praktičnih poizkusov, kviza ter različnih pogovorov ogledate si lahko športne in glasbene nastope, potekala bo izmenjevalnica oblačil, degustacije, Živa knjižnica …  Na stojnicah lahko dobite koristne informacije o EU ter o trajnostnem načinu življenja, krožnem gospodarstvu, energetski sanaciji stavb in zelenem dogovoru, ki predvideva do leta 2050 doseči neto ničelne emisije toplogrednih plinov.

Popoldne bo na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani potekala okrogla miza z naslovom Evropska komisija med geopolitično nevihto - delovanje kriznih mehanizmov EU v praksi. Organizira jo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji, pogovora se bo udeležil tudi evropski komisar Janez Lenarčič.

Tudi drugod po Sloveniji bodo ves teden potekali različni dogodki v okviru dneva Evrope. V Celju bo spet stala evropska vas, katere namen je spodbuditi spoznavanje drugih narodov in držav EU ter hkrati povečati zavedanje lastne kulturne identitete. Pripravili bodo še degustacijski večer evropskega vina, piva in sira ter tržnico okusov Evrope, kjer bodo na voljo številne kulinarične specialitete iz različnih članic.

V Novem mestu bodo organizirali delavnice digitalnih spretnosti, na katerih se bodo zlasti starejši lahko naučili uporabe pametnega telefona, različnih aplikacij in izvedeli več o varnosti na spletu. Na Ravnah na Koroškem pa bo potekal fotografski natečaj imenovan Ujemi znanje.

 Leta 2022 je v EU živelo 446,8 milijona prebivalcev, od tega dve tretjini v petih največjih članicah v Nemčiji, Franciji, Italiji, Španiji in na Poljskem. Več je bilo žensk kot moških, največja razlika je bila v Latviji, kjer je bilo žensk kar za 16 odstotkov več. Slovenija je bila poleg Luksemburga, Malte in Švedske ena izmed držav z večjim deležem moških. Irska je bila z 20 odstotkov mladih do 14 let in 15 odstotkov starejših nad 65 let država z najugodnejšo starostno sestavo v EU. Italija in Portugalska sta imeli največja deleža starejših (po 24 odstotkov) in tudi najmanjša deleža mladih (po 13 odstotkov). V Sloveniji je lani živelo 15 odstotkov mlajših od 14 let in 21 odstotkov starejših od 65 let.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media