Štirje ukrepi za izboljšanje položaja upokojencev

25. maj 2023

Upokojence je nagovoril tudi predsednik vlade dr. Robert Golob.

Včeraj so se na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani začeli 3. Dnevi medgeneracijskega sožitja (DMS), ki jih organizira Zveza društev upokojencev Slovenije v sodelovanju z Medgeneracijsko koalicijo Slovenije. Slovesnega odprtja se je udeležil tudi predsednik vlade dr. Robert Golob s široko ministrsko ekipo in kot je dejal, so tudi s tem želeli pokazati, da jim je mar za starejše. Napovedal je štiri ukrepe, vredne 100 milijonov evrov, ki bodo pomagale izboljšati gmotni položaj upokojencev, med drugim tudi upokojensko »božičnico«.

Predsednik Zdusa Janez Sušnik, ki zaključuje drugi mandat, se je v poslovilnem govoru zahvalil nekdanjim in sedanjim ministrom in dejal, da so z mirno in spravno politiko velik dosegli. Leta 2018 so sprejeli Memurandum, kjer so zapisali svoje cilje in način delovanja pa tudi, da je država socialna toliko, kolikor je socialna do najranljivejših. Vesel je, da sodelujejo z mladimi in skupaj opozarjajo na probleme, ki tarejo ene in druge, predvsem pa krepijo medgeneracijsko sodelovanje. Poudaril je, da je njihova organizacija tudi zdravstveno preventivna, saj skrbi za aktivno in zdravo staranje z veliko druženja, smeha in gibanja. Predsednik MeKoS Simon Trussevich, ki prihaja iz dijaške organizacije, pa je naglasil, da je pomembno, da se ceni prispevke vseh generacij in pozval vse, leve, desne, različno misleče, da se med seboj pogovarjamo in poslušamo.

Osrednji govorec je bil premier dr. Robert Golob, ki je omenil izzive, ki jih prinaša podaljševanje življenjske dobe, kar zahteva spremembe, vendar se reforme ne bodo zgodile čez noč, izpeljali jih bodo v naslednjih dveh letih. Za izboljšanje položaja upokojencev pa je napovedal štiri ukrepe, vredne 100 milijonov evrov. Z novembrom se bodo pokojnine uskladile za 1,8 odstotka, saj želijo izpolniti obljubo, da bo zagotovljena pokojnina še pred koncem leta znašala 700 evrov.

Novost je zagotovljena vdovska pokojnina za vse vdove ali vdovce, ki imajo poleg pravice do vdovske pokojnine tudi pravico do svoje predčasne, starostne ali invalidske pokojnine. Le-ta bo znašala toliko kot zagotovljena starostna pokojnina.

Tretji ukrep je namenjen delovnim invalidom, ki zaradi zdravstvenih težav delajo skrajšan delovni čas. Po sedanji zakonodaji, se jim zaradi tega zniža tudi odmera za pokojnino, od novega leta pa se to spreminja. Pri odmeri se bo kot osnova upošteval dohodek, ki bi ga prejemali, če bi delali za polni delovni čas.

Četrti ukrep pa je božični dodatek oziroma zimski regres, ki bo izplačan v decembru. Obračunan bo v enakih razredih kot letni dodatek, znesek pa bo nižji in bo znašal 40 odstotkov letnega dodatka.

Kasneje je sledila še dobro obiskana okrogla miza o pokojninski reformi, kjer so sodelovali Luka Mesec, minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Marijan Papež, generalni direktor Zpiza, Erik Hofbauer, član strokovnega sveta Zdusa in Jaka Trilar predstavnik MeKoS. Več o okrogli mizi v julijski Vzajemnosti.

Še posebej živahno pa je bilo na stojnicah, kjer so predstavljali svoje izdelke rokodelci iz pokrajinskih zvez.

Vabljeni na Gospodarsko razstavišče tudi danes, imeli boste kaj videti in slišati. Po Urah poezije se bo ob 12. uri začelo 𝟒𝟓. 𝐝𝐫ž𝐚𝐯𝐧𝐨 𝐬𝐫𝐞č𝐚𝐧𝐣𝐞 𝐩𝐞𝐯𝐬𝐤𝐢𝐡 𝐳𝐛𝐨𝐫𝐨𝐯 𝐃𝐔 𝐒𝐥𝐨𝐯𝐞𝐧𝐢𝐣𝐞, hkrati pa bo potekala še slovesnost ob Dnevu Zdusa, na kateri bodo podelili priznanja najaktivnejšim društvom upokojencev v letu 2022 ter pokale Državnih športnih iger Zdus.

Ob 15. uri bo še zelo aktualna okrogla miza o zdravstveni reformi. Sodelovali bodo Danijel Bešič Loredan, minister za zdravje, in doc. dr. Tatjana Mlakar, generalna direktorica ZZZS, mag. Rosvita Svenšek, predsednica strokovnega sveta Zdusa in Marko Ruperčič, predstavnik MeKoS in ŠOS. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Besedilo in fotografije: Jožica Dorniž 

Oglejte si tudi

Razigrano, pisano in veselo
29. september 2023

Starejši niso breme družbe
28. september 2023

Nova predsednica Zdusa je postala Zdenka Jan
19. junij 2023 Po dveh mandatih vodenja...

Ko se prijatelji spet srečajo …
2. junij 2023 Spomini z jesenskega srečanja...

Pokazali so bogastvo ustvarjanja po društvih
26. maj 2023 Včeraj so se na Gospodarskem...

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media