Kako ravnati v primeru nevarnosti poplav in neurij 

4. avgust 2023

 Žal so se včerajšnja opozorila meteorologov uresničila in Slovenijo so zajele obilne padavine in povzročajo uničujoče posledice. Ker se razmerje še ne umirjajo upoštevajte navodila lokalnih oblasti ali reševalnih služb. Če vam naročijo evakuacijo, takoj ravnajte v skladu z njihovimi navodili. V primeru, ko potrebujete pomoč pokličite 112!

Upoštevajte še druge nasvete Uprave RS za zaščito in reševanje:

- Redno spremljajte vremenske napovedi in opozorila (ARSO vreme).

- Ne podcenjujte moči vode in bodite pripravljeni, da boste ob poplavi lahko hitro ukrepali.

- Družinske člane seznanite, kako ukrepati v primeru poplave. Načrtujte, po kateri poti se lahko umaknete na višje ležeče mesto.

- Pripravite zadostno zalogo pitne vode (v plastenkah) ali si pripravite sredstva za razkuževanje vode, saj je lahko po poplavi motena preskrba z vodo.

- Pripravite zalogo konzervirane hrane, nujnih zdravil, opremo za prvo pomoč, nepremočljivo obleko (gumijaste škornje, nepremočljiva oblačila, gumijaste rokavice), vodoodporno torbo ali škatlo za dokumente in dragocenosti, baterijski radijski sprejemnik in baterijsko svetilko z rezervnimi baterijskimi vložki ter drugo, za kar menite, da bi potrebovali.

- V prostorih, ki jih lahko poplavi, pohištvo in drugo opremo ter električne vtičnice in napeljavo dvignite od tal.

- Poskrbite za neovirano odtekanje meteornih voda v okolici hiše.

- Obiščite starejše sosede, pomirite jih. Pomagajte jim pri zaščiti ali  evakuaciji.

- Nikar ne rešujte predmetov, ampak v prvi vrsti poskrbite za svoje življenje in življenje svojih bližnjih ter svojih živali.

- V primeru napovedi močnega neurja izklopite električno energijo za nepotrebne naprave in s tem zmanjšajte možnost poškodb zaradi strel ali okvar.

- Med neurjem se ne zadržujte na prostem, še posebej ne pod drevesi ali ob električnih vodih.

V primeru poplav

- Opazujte naraščanje vode v svoji okolici, spremljajte informacije, ki jih po medijih sporočajo pristojne službe in organi.

- Če ste ostali v stavbi na poplavljenem območju, se umaknite v višje nadstropje stavbe. Ob sebi imejte predmet, ki dobro plava in se ga lahko oprimete (avtomobilska zračnica, plastična posoda s čepom, večji kos stiropora ali lesa). Pokličite na pomoč. Ponoči svoj položaj reševalcem nakažite s primernimi svetili.

- Če ste ostali na poplavljenem območju, se poskušajte umakniti na višje ležeče območje, ki ga voda še ni dosegla.

- Ne poskušajte prečkati vodnega toka, tudi če vam voda sega le do kolen. Vodni tok vas lahko spodnese. 

- Upoštevajte zapore cest in podvozov. Z vozilom ne poskušajte prečkati poplavljenih cest, ker lahko ostanete ujeti v vodni pasti.

- Ne približujte se rečnim brežinam, ker so lahko zaradi erozije spodjedene in niso trdne.

Ukrepi po poplavi

- Voda, ki je poplavila območja in prostore, je onesnažena (v njej so lahko kanalizacijska voda, odpadki, trupla živali, nevarne snovi, ki različno reagirajo v vodi ali ob stiku z drugimi nevarnimi snovmi, večji predmeti, blato), zato se ob odpravljanju posledic nesreč ustrezno oblecite oziroma zaščitite in se po delu temeljito umijte.

- Preglejte stanje stavbe in poškodbe na njej. Nevarni so lahko izpodjedeni temelji, razpoke in podobno

- Poškodbe stavbe, opreme in predmetov fotografirajte za prijavo škodnega primera.

- Če je prišlo do izpada elektrike, za razsvetljavo uporabite baterijsko svetilko ali svetilne palice. Ne uporabljajte vžigalic, sveč in odprtega ognja, saj zaradi uhajanja plina in hlapenja razlitih vnetljivih tekočin lahko nastane eksplozija ali požar.

- Obvestite pristojne službe o pretrganju telefonske, električne, vodovodne ali plinske napeljave oziroma o poškodbah na njih.

- Pred ponovnim priklopom električne naprave dobro presušite. Električno napeljavo in naprave, ki so bile poplavljene, naj pregleda strokovnjak.

Več koristnih informacij in nasvetov , kako ravnati ob naravnih nesrečah, najdete na spletni strani Uprave RS za zaščito in reševanje: napotki za prebivalce

Sotočje Savinje in Ložnice, foto: P. Š. 


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media