Mobilne ekipe za psihosocialno pomoč

17. avgust 2023

 Da bi se življenje prebivalcev krajev, ki so jih prizadele nedavne poplave vrnilo v ustaljene tirnice, potrebujejo tudi psihosocialno podporo. Doslej so jim pomoč nudili psihologi civilne zaščite in prostovoljci ter regionalni centri za duševno zdravje odraslih, sedaj pa jim pri premagovanju stisk pomagajo člani mobilnih ekipah za psihosocialno pomoč, ki sta jih organizirala ministrstvo za zdravje in Nacionalni inštitut za javno zdravje.

Med tednom od 8. do 15. ure deluje sedem mobilnih ekip:  dve v centru za duševno zdravje odraslih v Ravnah na Koroškem in v centru za duševno zdravje v Velenju, po eno ekipo pa v okviru centrov za duševno zdravje v Celju, Logatcu in Domžalah. V stik z njimi lahko pridejo prek koordinatorjev na območnih enotah NIJZ po telefonu od 8. do 18. ure. Koordinator bo dostopen tudi ob koncih tedna, če bo potrebno bodo aktivirali nujne službe.

Po besedah sekretarke in svetovalke na ministrstvu za zdravje Mojce Zvezdane Dernovšek, mobilne ekipe v slovenskem prostoru niso nič novega - na ta način denimo poteka skupnostna psihiatrična obravnava. Na novo formirane mobilne ekipe pa so dodatno okrepljene. Poleg strokovnjakov, zaposlenih v centrih za duševno zdravje, so v novih ekipah tudi zunanji sodelavci iz zdravstva in iz sektorja nevladnih organizacij, kot sta Karitas in Rdeči križ Slovenije, po potrebi pa se bo ekipam pridružil tudi predstavnik gasilcev ali vojske, predvsem za potrebe transporta na terenu. Mobilne ekipe bodo izvajale krizno svetovanje in razbremenilne pogovore na terenu dokler bo potrebno. "Pomagale bodo ljudem pri soočanju z izgubami, z žalovanjem. To so normalna občutja v nenormalnih okoliščinah," je pojasnila Dernovšek.

 Kontakte najdete na povezavi: https://nijz.si/nijz/


Vaši komentarji


© 2023 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media