Ustvarjajmo upanje z dejanji

8. september 2023

 V lanskem letu sta pri nas zaradi samomora umrli 402 osebi, 321 moških in 81 žensk. To je nekoliko manj kot leto prej, a kljub temu je samomorilni količnik v Sloveniji višji od evropskega povprečja. Medtem ko v EU zaradi samomora umre 11 oseb na 100.000 prebivalcev, jih pri nas umre 19.

 Kot je pred svetovnim dnem preprečevanja samomora (10. september) povedala doc. dr. Saška Roškar z Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ),  zadnjih deset let število samomorov pri nas iz leta v leto niha. Velja pa, da zaradi samomora moški v primerjavi z ženskami umirajo skoraj štirikrat pogosteje ter da je več samomorov v vzhodni regiji (Koroška, Savinjska, Posavska, Pomurska …).

Zavedati pa se moramo, da vsak samomor (prav tako poskus samomora) globoko prizadene vse, ki so osebo poznali, še posebej najbližje. Svetovni dan preprečevanja samomora tako že tretje leto zapored  poteka pod geslom »Ustvarjajmo upanje z dejanji«, ki utrjuje zavedanje vsakega izmed nas, da lahko tudi naša dejanja, ne glede na to, kako majhna ali velika so, pri nekom, ki se spopada s stisko, obudijo upanje. In rešijo življenje. Če opazimo stisko svojca, soseda, sodelavca, znanca ..., pristopimo, povprašajmo, kako se počuti, spodbudimo pogovor oziroma predlagamo, kje lahko oseba poišče strokovno pomoč.

V hudi stiski se lahko obrne na dežurnega zdravnika, dežurno ambulanto najbližje psihiatrične bolnišnice ali po telefonu pokliče reševalno službo (112) oziroma urgentno psihiatrično ambulanto v Centru za izvenbolnišnično psihiatrijo v Ljubljani (številka: 01 475 06 70). Pogovori se lahko z izkušenimi svetovalci na svetovalnih telefonih, kot sta  Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik. Dosegljiva sta sta 24 ur na dan na telefonski številki 116 123. Klic v duševni stiski deluje od 19. do 7. ure na telefonski številki 01 520 99 00. Društvo SOS telefon za ženske in otroke žrtve nasilja pa je 24 ur na dan dostopno prek telefonske številke 080 11 55.

V čustvenih stiskah lahko dobimo brezplačno svetovanje v kateri od posvetovalnic Posvet, ki delujejo v 18 slovenskih mestih - več na http://posvet.org/, ali pri društvu Ozara Slovenija, kjer izvajajo preventivne aktivnosti za krepitev duševnega zdravja splošne javnosti, preprečevanje samomora in destigmatizacijo duševnih motenj, glej povezavo:  http://www.ozara.org/

 Izr. prof. dr Vita Poštuvan z Univerze na Primorskem predlaga, naj v nedeljo, 10. oktobra, pokažemo podporo in solidarnost z osebami, ki so bližnjega izgubili zaradi samomora. Načinov je več: z nošenjem rumene pentljice, s prižigom svečke v podporo ljudem v stiski in njihovim svojcem ter v spomin umrlim ali s sodelovanjem v akciji Prekolesarimo svet, ki po vsem svetu poteka od 10. septembra do 10. oktobra. 
Pobudnik akcije je Mednarodna zveza za preprečevanje samomora, ki skuša tudi letos uresničiti izziv, da bi udeleženci z vsega sveta z združenimi močmi prekolesarili 40.075 kilometrov, kolikor znaša obseg Zemlje. Kolesarite lahko kjerkoli, še prej se registrirajte, da bodo vaši prekolesarjeni kilometri zabeleženi.  https://zivziv.si/prekolesarimo-svet-2023/

Univerza na Primorskem pa 23. septembra organizira Dan povezovanja ljudi z izkušnjo samomorilnega vedenja. Potekal bo v hotelu Bernardin v Piranu, namenjen je širši javnosti, na njem želijo ozaveščati o samomorilnem vedenju, širiti sporočilo, da je stisko mogoče rešiti, ter nuditi oporo vsem, ki so zaradi samomora izgubili bližnjo osebo. Udeleženci bodo imeli možnost spoznati vire pomoči, ki so jim na voljo, preko kratkih predavanj, okroglih miz, Žive knjižnice, izkustvenih delavnic, predstavile se bodo tudi organizacije, ki delujejo na področju duševnega zdravja.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media