Na Tednu možganov o intimnih odnosih

11. marec 2024

 Ali ste vedeli, da kar 95 odstotkov naših odločitev izhaja iz podzavesti, kar pomeni, da je večina naših dejanj in vedenj posledica možganske dejavnosti na nezavedni ravni in da imamo na dan tudi do 70.000 misli oziroma kar 48 misli na minuto? Spoznanja o možganih nas neprestano presenečajo, zato Slovensko društvo za nevroznanost (SiNAPSA) že od leta 2009 tretji teden v marcu ljudi na različnih dogodkih na poljuden način ozavešča o delovanju našega najmanj raziskanega organa. Letos bo Teden možganov potekal od 11. do 15. marca, poskušal pa bo odgovoriti na vprašanje, česa nas lahko vede o možganih naučijo o spolnosti ter kakšno vlogo ima v življenju posameznika in širši družbi.

Zvrstila se bodo zanimiva predavanja, delavnice in filmske projekcije. Teden bodo začeli z raziskovanjem ljubezni in kaj se pri tem dogaja v možganih živali in ljudi. Govora bo o  socioloških perspektivah pri razumevanju seksualnosti ter o nekaterih težjih temah, kot so vaginizem, spolna zloraba, težave s spolno funkcijo mladostnikov, spolno prenosljive okužbe in podobno.  Prav tako bodo predstavili nova odkritja raziskav, npr. o metabolnem sodelovanju nevronov, stimulaciji živca vagusa pri Parkinsonovi bolezni ter spalni apnei in cirkadianih ritmih. Na zaključni okrogli mizi bodo gostje razkrili, iz česa vznikne spolna privlačnost, estetiko in videz telesa, vlogo biologije pri izbiri partnerja in še kaj.

Večina dogodkov bo potekala na Institutu "Jožefa Stefana" v Ljubljani (Jamova cesta 39). Vzporedni program s posameznimi dogodki bo potekal tudi v Mariboru, Kopru in Novem mestu.

Podrobnejše informacije najdete na https://tedenmozganov.si


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media