Ti pisanico dam ...

29. marec 2024

Skozi stoletja se je ljudska umetnost okraševanja pirhov neizmerno razvila in domišljija, kako pobarvati, popisati, porisati oziroma kako drugače okrasiti jajca, nima meja. Če nismo sami dovolj spretni, jih lahko občudujemo na razstavah. Poiskali smo jih nekaj.

Pirhi, pisanke, pisanice, remenke, praskanke, drsanke in kar je še ljudskih poimenovanj, so med najbolj priljubljenimi simboli velikonočnih praznikov. Nekoč so bili obarvani samo rdeče, saj so simbol kapelj Jezusove krvi, jajce pa predstavlja tudi vstajenje. V ljudskem izročilu pa pisanica predstavlja ljubezensko pismo, ki ga je dekle darovalo svojemu izbrancu na velikonočni ponedeljek, o čemer poje belokranjska pesem Lepa Anka. Mladi in tudi manj mladi pa se na velikonočni ponedeljek še danes radi pomerijo v igrah kot so sekanje in zbijanje pirhov, trkljanje pirhov ob pirh in ciljanje pirhov s kovanci.

Do 16. aprila si lahko ogledate razstavo Velikonočni pirhi štirih dežel v kupoli stolpa Vinarium v Lendavi. Udeleženci različnih generacij iz Avstrije, Hrvaške, Madžarske in Slovenije razstavljajo pirhe iz kokošjih, račjih, gosjih in celo nojevih jajc.

V sklopu velikonočne razstave na Gradu Prem vrtci, šole, rokodelci, društva in cvetličarne iz Ilirske Bistrice predstavljajo izdelke iz papirja, lesa, kvačkane, vezene izdelke, aranžmaje iz rož, velikonočne jedi in praskane pirhe, značilni za Brkine. Ogledate si jo lahko vse do 5. maja ob sobotah, nedeljah in praznikih med 10. in 18. uro.

Vaško društvo Suhorje, ki med drugim slovi po ohranjanju dediščine Suhorskega pirha, vpisanega v register nesnovne kulturne dediščine Slovenije, razstavlja velikonočne praskane pirhe ter ročne izdelke na gradu Štanjel,  V Fabianijevi dvorani bo razstava na ogled do nedelje, 7. aprila.

Turistično društvo Vodice bo na velikonočni ponedeljek, 1. aprila, pripravilo 16. Velikonočno razstavo pirhov in velikonočnih aranžmajev. Ogledate si jih lahko med 9. in 18. uro v prostorih PGD Polje.

Rokodelski center domače in umetnostne obrti Veržej, ki deluje v okviru Zavoda Marianum Veržej, je pripravil že 14. razstavo pirhov slovenskih pokrajin in košar velikonočnih jedi. Svoje izdelke predstavljajo skupine šolskih in predšolskih otrok, posamezniki in društva. Razstava je na ogled do 12. aprila.

Na Bledu so do 3. aprila na ogled pirhi, ki so nastali izpod rok udeležencev delavnice krašenja pirhov v organizaciji TD Bled. Ogledate si jih lahko v Info centru Triglavska roža Bled.

Na Sveti Gori nad Solkanom so pripravili 17. razstavo velikonočnih pirhov. Na ogled bo do vključno nedelje, 7. aprila, do 18. ure.

V nakupovalnem središču Aleja v Ljubljani so v sklopu velikonočnega sejma razstavljene slovenske pisanice, pa tudi takšne, ki prihajajo iz različnih delov sveta. Ogledate si jih lahko še jutri.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media