Za varčno in okolju prijazno gradnjo

Za varčno in okolju prijazno gradnjo

Prosti čas | mar. '10

Mednarodni sejem Dom, ki bo naslednje leto praznoval 50. obletnico, je prinesel novosti s področja gradbeništva, rabe energije, energetskih sistemov, hišne tehnike in tudi bivanja na sploh. Ponudil pa je tudi veliko zanimivih materialov, izdelkov in rešitev ter veliko koristnih strokovnih informacij s teh področij.

 

Informacije s področja gradnje, ureditve in vzdrževanja doma so še posebej dobrodošle, če gradimo in prenavljamo ali če o tem šele razmišljamo. Večji in tudi manjši gradbeni posegi (denimo nova fasada in izolacija ali zamenjava oken) niso poceni, predpisi se spreminjajo, pojavljajo se vedno novi materiali in izvedbe. Letos so prvič podelili novo nagrado »zelena misija« za energetsko varčen in okolju prijazen izdelek pri uporabi materiala, izdelavi in uporabi ter razgradnji. Nagrajenec je podjetje Kovinoplastika Lož d.d. za okno Unisash Arx View, ki ga odlikuje tako nizka toplotna prehodnost in visoka energijska učinkovitost, pa tudi dobra zvočna izolativnost in protivlomnost. Okno je univerzalno in ga je mogoče vgraditi v okenske okvire iz najrazličnejših materialov. Podjetje in izdelek bosta predstavljena tudi na razstavi ECO DOM na letošnjem jesenskem sejmu Narava – zdravje.

 

Ena od sodobnih smernic, ki je bila poudarjena tudi na sejmu, je okoljska osveščenost graditeljev in uporabnikov zgradb. Vse bolj prihaja v ospredje trajnostno gradbeništvo in koncept trajnostne gradnje. Gre tudi za energetsko učinkovitost pri načinu gradnje, pri uporabi materialov za gradnjo in pri uporabi stavbe. Uporaba sonaravnega materiala, kot je les za stavbe, pripomore k zmanjševanju emisij CO2 v fazi gradnje in uporabe. Kot arhitektki so mi zelo blizu naravni gradbeni materiali in sonaravna gradnja, ki se vse bolj uveljavlja. Zato me zelo veseli, da se vračamo k naravnim gradbenim materialom in h gradbenim osnovam, obogatenim s sodobnimi tehnološkimi spoznanji. Ekološki gradbeni materiali pripomorejo k zdravi in prijetni bivalni klimi, uravnavajo zračno vlago in tudi zmanjšujejo porabo energije za ogrevanje in hlajenje. Vse več je ekoloških in zelo učinkovitih izolacijskih materialov, pa tudi naravnih ometov. Zanimivi so tudi sistemi za sanacijo kapilarne vlage brez gradbenih posegov, biološke čistilne naprave, sistemi za filtriranje pitne vode in podobno.

 

Eden najlepših razstavnih prostorov na sejmu je bila dvorana Jurček, kjer se je tudi letos predstavila skupina Vila Bravum, grozd 18 podjetij, ki si prizadevajo za lepše in bolj kakovostno bivanje, za urejenost doma in okolice. Iz svojih izdelkov so ustvarili moderne ambiente različnih bivalnih prostorov in tudi zunanjih površin ter vrtov, obiskovalci pa so lahko videli izdelke v stvarnem okolju. Tudi za urejen vrt, kjer se bomo dobro počutili, je potrebno strokovno načrtovanje, s čimer se ukvarja poslovno združenje Naš vrt.

Precej sejemskega prostora je bilo namenjenega stavbnemu pohištvu. Ob oknih in vratih različnih oblik, namembnosti in iz različnih materialov so bili razstavljeni tudi različni sistemi varovanja objektov. Od različnih varnostnih ključavnic ali protivlomnih vrat do sistemov elektronskega varovanja ali pametne hiše, ki poleg funkcije varovanja namesto stanovalca poskrbi še za marsikaj drugega, pomembnega za prijetno in varno bivanje. Nasploh je bilo na sejmu precej zanimivih konstrukcijskih in estetskih novosti pri stavbnem pohištvu. Sodobna zunanja vrata so protivlomno varna, obenem pa predstavljajo tudi oblikovni poudarek na fasadi. Vhodna vrata so tudi dobro toplotno in zvočno izolativna in imajo visoko kakovostno okovje. Sodobna notranja vrata so zelo funkcionalna in so učinkovit dekorativni element v prostoru. Veliko je kombiniranja barv in materialov - lesa, stekla, plastike in kovine.

 

Na našem trgu je veliko zelo kakovostnih in enakovrednih okenskih sistemov. Prednosti, ki odločajo o naši izbiri, morajo biti nadgrajene z ustrezno montažo in s pravilnim reševanjem detajlov vgradnje, kot so obdelava ometa in sanacija fasade, preprečevanje vdora vode v zid in nastanka kondenza ter dolgoročno zmanjšanje toplotnih izgub. Novi materiali in oblike tesnil ter sodobni sistemi zagotavljajo dolgotrajno kakovostno tesnjenje. Novejši okenski sistemi omogočajo nadzorovano avtomatsko zračenje prostora, se pravi ustrezno prezračevanje brez nepotrebnih toplotnih izgub in nenadzorovanega zračenja. Sodobni materiali so odporni na mraz in vročino. Na sejmu je bil razstavljen velik izbor senčil različnih proizvajalcev iz kakovostnih materialov. Precej je novosti je tudi pri načinu montaže in uporabe – ročna ali avtomatska vodila. Tudi za najbolj nenavadno obliko okna se najde primerno senčilo.

 

Pri kurilnih napravah in pri grelnih telesih – radiatorjih in konvektorjih – so bile, poleg vse bolj varčnega ogrevanja zelo zanimive nove oblike zunanjega videza. Pozimi se branimo pred mrazom, poleti pred premočnim soncem. Sončni zasloni podjetja Vilanova so nameščeni na zunanji strani oken in zelo zmanjšajo segrevanje prostorov zaradi sončnih žarkov, obenem pa omogočajo dobro vidljivost navzven. Sončna mreža vsrka toploto in jo nato odda nazaj v zunanji zrak. Na okno je pritrjena s posebnim dvomagnetnim sistemom, se popolnoma prilega okenskemu okviru in jo enostavno namestimo in odstranimo. Okvir z magnetnim sistemom je na testiranju zdržal veter s hitrostjo do 150 kilometrov na uro. Pritrditev z zatiči za zaklepanje pa povečajo varnost pred vlomilci. Oba sistema lahko kombiniramo. Dodamo lahko tudi mreže proti mrčesu ali komarnike.

 

Na razstavnih prostorih večine razstavljavcev so bili obiskovalcem na voljo strokovnjaki in svetovalci. Vsako leto je na sejmu bolj pester izbor oblik različnih izdelkov od grelnih teles do senčil in različnih polnil. Na izbiro je tudi vse več barv in vzorcev tako pri notranjih in zunanjih talnih oblogah, kot tudi pri površinski obdelavi vrat ali sten in fasad. Zanimivi in moderni so različni grafični motivi na steklu vrat, na laminatu in celo na polnilu drsnih dvoriščnih vrat. Mnogi proizvajalci omogočajo celo uporabo motivov, ki jih izbere ali celo izriše kupec.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media