Nadihajmo se barv

Nadihajmo se barv

Dobro počutje | mar. '10

Na pragu pomladi si lahko k zdravju in dobremu počutju pomagamo na povsem naraven način tudi z barvami. Izbiramo odtenke, ki so nam najbolj pri srcu, obenem pa upoštevamo vpliv posameznih delov barvnega spektra na telo in dušo.

Ameriški znanstveniki ugotavljajo, da imajo barve izredno pomembno vlogo za ohranjanje zdravja in vitalnosti, da barvno usklajeno in primerno oblikovano bivalno okolje znatno spodbudi tudi zdravljenje akutnih obolenj in preprečuje, da bi motnje prešle v kronične. Barve prek čutil in nevrovegetativnega živčevja vplivajo na naše vedenje in odzivanje, ne da bi se tega posebej zavedali.

Strokovnjaki poudarjajo, da rdeča barva vznemirja in spodbuja, zelena sprošča in pomirja, modra pripomore k notranji umirjenosti in harmoniji, rumena poživlja in razveseljuje, oranžna pa daje energijo. Svetle in blage pastelne barve zbujajo optimizem, lahkotnost in skladnost, temne in močne barve pa vznemirjajo, dajejo občutek resnosti, strogosti in zahtevnosti.

Ugotavljajo tudi, da lahko človek z ustrezno barvno harmonijo uspešno uravnava energetsko bilanco vseh, ki prihajajo v določen prostor, se v njem zadržujejo krajši ali daljši čas. Posebej priporočljive so stene in interier v toplih barvah, kot so rdeča, oranžna, živo rumena in živahni, rjavkasto-rdeči barvni odtenki. Barve sonca dvigujejo krvni pritisk, pospešujejo cirkulacijo in presnovo ter spodbujajo notranjo toploto. Tako je mogoče v prostorih, odetih v pravkar omenjene barvne odtenke, nastaviti termostat kar za stopinjo ali dve niže kot sicer.

Priporočilo seveda velja tudi pri barvni izbiri dekoracije v domačem in delovnem okolju, od šopka cvetja, ovitkov, map, knjig in cvetličnih lončkov pa vse do preprog, blazin in pregrinjal, lestencev, barve pohištva, polic, oken, vrat, kljuk ...

Kromoterapevti in drugi strokovnjaki ugotavljajo, da človek barve svojih oblačil, garderobe, šopka v vazi, pogrinjka na jedilni mizi, darilnega papirja, pa tudi sadja in zelenjave pogosto izbira v skladu s svojim trenutnim počutjem in razpoloženjem. Če znate prisluhniti sebi, lahko že s tem mimogrede ugodno vplivate na organizem. Obenem pa si lahko privoščite tudi kozarec intenzivno obarvane pijače in porcijo svoje najljubše jedi v barvni kombinaciji, ki trenutno najbolj prija organizmu.

 

Zelena pomlaja in sprošča

Zeleni odtenki kot sinonim miru, svežine in občutljivosti (empatije) upravičeno veljajo za najbolj blagodejne v pisani paleti mavričnih barv. Za zeleno barvo je značilno, da izhaja iz srčnega pleksusa, da spodbuja pozitivne psihične lastnosti, kot so ljubezen, harmonija, veselje in upanje. Obenem pa v fizičnem pomenu pozitivno vpliva na rast, razvoj, pomlajevanje, krepitev in zdravljenje. Zeleni odtenki s svojo energijo oskrbujejo priželjc (pomembno žlezo z notranjim izločanjem - timus), spodbujajo delovanje srca in ožilja, pljuč in bronhijev, rok, dlani, kože in sluznic, imunskega sistema, pa tudi žlez z notranjim izločanjem (ščitnica, trebušna slinavka, jetra idr.).

Zelena barva je primerna, ko človek potrebuje sprostitev in razbremenitev, mir in zbranost. Kromoterapijo z zeleno barvo svetujemo, ko ste zaskrbljeni, prestrašeni, nemirni, napeti in negotovi, se želite sprostiti in pomiriti, ste prizadeti, zamerljivi in maščevalni in vas bremenijo napeti medsebojni odnosi, se težko prilagodite bližnjim, vam manjka sočutja in razumevanja za sočloveka, ko želite povečati stopnjo svoje občutljivosti in sprejemljivosti, ko hočete vzpostaviti stik z okolico. Živo zelena barva mladega listja naj bi s svojim spodbujevalnim učinkom na jetra, vranico in črevesje pospeševala razstrupljanje organizma, hkrati pa nas tudi pomirjala, razbremenjevala in pomlajevala. Zeleni odtenki ugodno delujejo na organizem pri povišanem krvnem tlaku, maščobah in holesterolu v krvi, pri težavah s srcem in ožiljem (krvni obtok), z dihali (bronhitis, astma, alergije), sladkorni bolezni, slabi imunski odpornosti, malignih obolenjih (rak), artritičnih in revmatičnih obolenjih, kožnih spremembah in boleznih, težavah s sluznicami, bolečinah v vratu, zgornjem delu hrbtenice in ramenskem obroču, kroničnih boleznih, po hudih poškodbah, operativnih posegih ipd. Zeleni odtenki tudi povečujejo tek, so pa manj primerni primeren predvsem za posameznike, ki jih mučijo avtoimunska obolenja in hujše motnje v delovanju sistema telesne obrambe.

Psihologi poudarjajo, da je zelena barva sinonim za red, urejenost in organiziranost, nadzor in kontrolo, hkrati pa povečuje pozornost, zbranost in koncentracijo ter krepi občutek samozaupanja, samozavesti, samospoštovanja in opogumlja.

 

Terapija v zelenem

Terapijo v zelenem si lahko omislimo na dokaj preprost način tako, da:

- se potopimo v zeleno kopel (voda v kopalni kadi z dodatkom zelene soli, kopeli, čaja ipd.);

- vizualiziramo (predstavljamo si) zeleno;

- dihamo zeleno, pogosto hodimo v naravo (rekreacija, sprehodi, pikniki ...);

- se sproščamo in meditiramo v zelenem ambientu (narava, rastline, oblačila, nakit, notranja oprema); 

- nosimo zelena oblačila in obutev ter modne dodatke;

- vrtnarimo in urejamo balkon, teraso ali zeleno okolico svojega doma;

- si ustvarimo zelen kotiček v domačem in delovnem okolju (rastline, oprema);

- si pripravimo soparo (vdihavamo) ali parno kopel z dodatkom bergamotke, bora, brinja, jelke, melise, poprove mete, rmana, rožmarina, sivke, smreke ipd.;

- prakticiramo aromaterapijo z borovim, smrekovim, jelkinim, bergamotkinim, rmanovim, melisinim, rožmarinovim, brinovim, sivkinim in metinim oljem (v inhalacijskih aparatih, v svetilkah, v gorilcih ipd.), ali pa se masiramo z masažnimi olji;

- si privoščimo kopel z dodatkom prevretka svežih ali posušenih zdravilnih zelišč;

- pri izbiri nakita dajemo prednost zelenim dragim in poldragim kamnom, kot so smaragd, malahit, turmalin, beril, zeleni ahat, aventurin, zeleni žad, krizopraz in rožnati kremen;

- nosimo bakren nakit ter uporabljamo bakrene predmete (uporabne in okrasne);

- jedilnik obogatimo z zelenimi živili: zeleno sadje (avokado, kivi, zelena jabolka, grozdje, zeleno melono, zelene vrste hrušk, zeleni ringlo, kosmulje, japonska kutina, limete, jamajške slive, guava, marakuja, pasijonka ipd.), zelenjava (solata, zelje – domače in kitajsko, ohrovt - navadni in brstični, radič, rukola, kreša – vrtna in vodna, regrat, grah, beluši, artičoka, jedilne zelene buče, olive, špinača, mangold, stročji fižol, brokoli, cvetača, regrat, artičoka, zelena paprika, kumare, bučke, kopriva, por, mlada čebula, bob, užitni kalčki ipd.), dišavnice in zelišča (peteršilj, drobnjak, mlada čebula in česen, meta, melisa, šetraj, zeleni poper, rožmarin, sveži žajbelj, lovor, ožep, citronka, boreč, koper, krebuljica, komarček, pehtran, timijan, origano, bazilika itd.);

- poleg navadne vode si privoščimo še zeliščne čaje in napitke v zelenih odtenkih – od grozdnega, jabolčnega, hruškovega, limetinega, kosmuljinega soka do zelenega, hmeljevega, metinega, melisinega, citronkinega in drugih čajev.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media