Velika noč za mizo

Velika noč za mizo

Dobro počutje | mar. '10

Naj praznujemo veliko noč ali ne, v teh dneh bodo zagotovo tudi na naši mizi tradicionalna velikonočna jedila. Kar sprijaznimo se, da bomo med prazniki jedli več kot sicer, predvsem pa jedi, ki nam jih zdravniki ne priporočajo. A če ne bomo pretiravali, se nam pregrehe ne bodo poznale ne na kilogramih ne na zdravju. Previdno le s suhomesnatimi dobrotami, saj vsebujejo veliko soli.

 

Vsekakor bomo pojedli več jajc kot druge dni. Jajca so zadnja leta v nemilosti prehranskih strokovnjakov zaradi visoke vsebnosti holesterola. Vendar pa vsebujejo tudi znatne količine hranljivih snovi (antioksidanti, nenasičene maščobe, folati). Beljak je dragocen vir beljakovin, rumenjak pa vsebuje pomembne vitamine (med njimi vitamin A, vitamine B kompleksa), nekatere minerale, kot so kalij, kalcij, magnezij, železo in cink, predvsem pa je eno redkih živil, ki vsebuje vitamin D. Zato ne bo nič narobe, če pojemo eno jajce na dan, seveda pa se moramo zato izogibati drugim jedem, ki vsebujejo holesterol.

Vedeti moramo, da so trdo kuhana jajca manj obstojna kot surova. Pri kuhanju namreč uničimo zaščitni ovoj na površini lupine, tako da mikroorganizmi skozi pore zlahka prehajajo v notranjost jajca. Zato moramo trdo kuhana jajca porabiti čim prej ali jih takoj, ko se ohladijo. shraniti v hladilnik, a le za nekaj dni. Paziti moramo tudi, da so pirhi obarvani z barvo za živila.

Ker nam po velikonočnih praznikih pogosto ostajajo trdo kuhana jajca, nekaj namigov, kako jih lahko ponudimo gostom:

 

Nadevana jajca

Potrebujemo:

4 jajca,

5 dag masla ,

pol čajne žličke gorčice,

1 čajna žlička kisle smetane ,

sol, poper, peteršilj,

1 čajna žlička hrena,

limonin sok,

sladek feferon.

Trdo skuhana jajca olupimo in prerežemo. Iz polovičk izdolbemo rumenjake in jih z vilico pretlačimo, dodamo maslo, gorčico, kislo smetano, sol, poper, sesekljan peteršilj, nariban hren, limonin sok in sesekljan feferon. Vse dobro premešamo in napolnimo beljake.

Ali: Pretlačenim rumenjakom dodamo štiri žlice sladke smetane, štiri žlice majoneze ter po okusu drobno nasekljane začimbe - peteršilj, meto, koper, majaron. Solimo in popramo ter vse skupaj dobro premešamo. Z žličko napolnimo prazne beljake in potresemo z grobo narezanim peteršiljem.

Ali: pretlačenim rumenjakom dodamo tunino iz pločevinke, drobno narezane kisle kumarice, majonezo, sol in poper. Dobro zmešamo in nadevamo beljake ter okrasimo z majonezo.

Lahko pa k šunki ponudimo prilogo iz jajc: trdo kuhana jajca olupimo, rumenjake pretlačimo, solimo, dodamo nekaj žlic olja in gorčice in dobro premešamo,  Beljake in kisle kumarice zrežemo na drobne kocke in oboje dodamo rumenjakom ter dobro premešamo.

 ... in debeli hren

Po mnenju prehranskih strokovnjakov bi biti hren pogosteje na mizi, saj vsebuje izredno veliko vitamina C – kar 119 miligramov na 100 gramov.

Nekateri ga imenujejo kar naravni antibiotik, saj gorčično olje, ki ga vsebuje (in ki mu daje značilen pekoč okus) preprečuje okužbe in razmnoževanje virusov in bakterij. Hren spodbuja prekrvavitev in prebavo, žene na vodo, razkužuje, preprečuje okužbo dihal in sečil (tudi nastanek ledvičnih kamnov), menda pa naj bi zniževal tudi previsok krvni tlak, obenem pa zaviral delovanje ščitnice,

Kot začimbo lahko hren dodamo juham, kot prilogo pa k mesu, jajcem, zelenjavi, siru. Izboljša okus in nadomesti sol.

Če nimamo te sreče, da nam hren raste na vrtu, moramo pri nakupu paziti, da je korenina čvrsta in da ni izsušena, hranimo pa jo tesno zavito na hladnem in temnem mestu. Uživamo ga tako, da drobno nastrganega ali naribanega pokapamo z limoninim sokom – tako preprečimo, da bi porjavel. Če se nam zdi okus preveč pekoč, ga zmešamo z drobno naribanim jabolkom ali kislo smetano, lahko dodamo tudi drobno nastrgan korenček ali trdo kuhano jajce. Svež hren vedno ribamo ali strgamo sproti. Oster vonj, ki ob tem nastaja,  lahko omilimo tako, da korenino pred uporabo za nekaj časa spravimo v zamrzovalnik.

In zakaj ne bi pripravili hrena malo drugače:

 

Hren s fižolom

Potrebujemo:

skodelico kuhanega belega fižola

2 žlici olja,

2 žlici hrena,

sol, poper,

limonin sok ali kis

Fižol odcedimo in pretlačimo. Med mešanjem mu prilivamo olje,

dodamo nastrgan hren, sol, poper in limonin sok. Dobro premešamo.

 

Hren s krompirjem

Potrebujemo:

2 kuhana krompirja

2 žlici hrena

2 žlici olja

žličko čebule

žličko peteršilja

sol, kis

Pretlačen krompir zmešamo z oljem. Hladnemu dodamo nariban hren, čebulo in peteršilj. Po okusi razredčimo z vodo in kisom in solimo ter dobro premešamo.

Potica, pogača, povitica ...

Prazniki ne smejo miniti brez potice. Nadev izberemo po želji in po potrebi, saj marsikoga po poparjenih orehih rada peče zgaga. Zatorej specimo lešnikovo, makovo, pehtranovo, skutino, kokosovo ali rozinovo potico. Za spremembo lahko testo zamesimo iz ajdove ali pririne moke.

 

Nadev za rozinovo potico

Potrebujemo:

50 dag rozin,

10 dag drobtin,

15 dag masla,

15 dag sladkorja,

2-3 jajca,

0,5 dl ruma,

smetano,

sladkor v prahu.

V ponvi razpustimo maslo in na njem zarumenimo drobtine. Ohlajenim drobtinam umešamo jajca, smetano in sladkor. Vzhajano testo za potico tanko razvaljamo in ga premažemo z nadevom. Po njem potresimo rozine, ki smo jih namakali v rumu. Tesno zvijemo, položimo v pekač in pustimo, da potica vzhaja. Nato jo premažemo s stepenim jajcem in eno uro pečemo pri 180 stopnjah.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media