Narava proti utrujenosti

Dobro počutje | mar. '10

Spomladi smo pogosto utrujeni, ne da bi poznali vzrok za to. Ponavadi se kar sprijaznimo, češ da gre za pomladansko utrujenost, nujno posledico zimskih dni, ko smo se greli v toplih prostorih in nas je zmrazilo že ob pogledu skozi okno na zasneženo, mrzlo zimsko pokrajino.

V dobršni meri je res, da je pomladanska utrujenost posledica tega, da nismo bili dejavni, da se nismo kaj prida gibali na svežem zraku. Pa tudi tega, da smo jedli manj sveže zelenjave in sadja, da smo uživali zelenjavo, ki je bila pridelana v rastlinjakih, torej umetno vzgojeno, ki zato tudi nima dovolj hranil, ki jih človekovo telo nujno potrebuje za normalno delovanje. Spomladi človeškemu telesu tudi bolj kot sicer manjka vitaminov in mineralov. Lahko pa se zgodi, da je utrujenost posledica kake resnejše bolezni, zato ne bo odveč, če si ogledamo, katere so te bolezni.

Slabokrvnost. Utrujenost, ki se vleče nekaj dni, je »normalna«, kadar pa traja dlje časa, tudi več tednov, je treba poiskati vzrok zanjo. To je lahko (in tudi večinoma je) slabokrvnost. Slabokrvnost ali anemija pomeni, da imamo v krvi premalo železa, ki ga telo potrebuje za tvorbo novih rdečih krvnih celic. Če imamo premalo rdečih krvničk, nekateri pravijo, da je kri »vodena«. Ni vzroka za pretirano skrb, saj se temu večinoma da pomagati, a je včasih slabokrvnost posledica kake hude bolezni ali zdravljenja. V teh primerih so zdravniki posebej pazljivi in skrbno spremljajo bolnikovo stanje. To velja predvsem za raka, avtoimune bolezni, pa tudi za kronične okužbe, za bolezni jeter, srca in pljuč. Slabokrvnost je lahko povezana z delovanjem žlez (trebušne slinavke, ščitnice), z motnjami spanca, z bolezni mišic in živčevja. Slabokrvni so tudi bolniki po nekaterih operacijah ali pa zato, ker jemljejo določena zdravila. Vse to so telesni, fizični vzroki za utrujenost.

Depresija in stres. Utrujenost je lahko tudi posledica stresa, ki zelo uničevalno vpliva na vse organske sisteme v telesu. Starejši ljudje se pogosto vznemirijo za malenkosti, zlasti pa za stvari, ki vsem zbujajo skrb. Dandanes je tega veliko, saj je marsikoga strah prihodnosti, zlasti tega, kdo bo skrbel zanj, če ga bolezen priklene na posteljo? Strah jih je osamljenosti in kaj, če bo partner zbolel, če bo umrl? Vse te skrbi lahko starejšega človeka spravijo v depresijo.

Nespečnost tudi povzroča utrujenost. Zaradi skrbi, morda tudi zaradi bolezni zvečer ni spanca. Pomanjkanje spanja samo še povečuje utrujenost, telo je v čedalje večjem stresu, kar spet vpliva na vse organske sisteme. Toda utrujenost je lahko tudi posledica debelosti, ki prav tako vpliva na čustva, povzroča depresijo. Človek se nenadoma znajde v začaranem krogu, iz katerega ne vidi izhoda.

 

Pomoč iz narave

Pomladansko utrujenost, ki je povezana s slabo voljo, lahko odpravimo sami. Le če čutimo, da temu ne bomo kos, je priporočljivo obiskati zdravnika. Sicer pa se je treba pomladanske utrujenosti lotiti sistematično. Vsak dan je treba na svež zrak! Ko so dnevi toplejši, je to laže in prijetneje storiti. Na sprehodu se bomo razgibali, naužili svežega zraka in dobili dovolj vitamina D, ki nam ga je primanjkovalo v zimskih dneh. Poskrbeti je treba za zdravo prehrano, za čim več sveže zelenjave in sadja. Kmalu bomo lahko posegli po skledi regrata, na tržnici ali na vrtu je tudi že na voljo tudi radič, motovilec. Vendar zdrava hrana ne zadostuje, če hočemo odpraviti utrujenost. Najbolje je poseči po prehranskih dopolnilih. Teh pa je že toliko, da se sam ne znaš odločiti.

Zelo priporočljivo je, da so prehranska dopolnila iz naravnih snovi, da niso sintetizirana. Takšna dopolnila namreč delujejo v sinergiji, medsebojnem vplivanju samo njim lastnih učinkovin po recepturi, kot jo pozna le narava. Človek se z njo pač ne more meriti.

Eno takih prehranskih dopolnil so kapsule kitajske gobe Ganoderme lucidum, ki sodi med medicinske gobe. V naših gobarskih krogih je znana kot svetlikava ploščenka, kar pomeni, da goba raste tudi pri nas. Vsebuje nekatere učinkovine, ki dokazano vplivajo na različne procese v telesu, povezane z vsem tistim, kar nas »vleče k tlom« in nam jemlje energijo. Med temi učinkovinami naj opozorimo najprej na adenozin. Ta se sicer v sintetični obliki uporablja v medicini pri uravnavanju motenj srčnega ritma, v naravni obliki, kot ga najdemo v svetlikavi pološčenki, pa vpliva na izboljšanje spanca, zmanjšuje poškodbe zaradi stresa, pa tudi za fizične poškodbe (denimo za krče, ishemije - zmanjšanje preskrbe s krvjo ali pa hipoksije - zmanjšanje preskrbe s kisikom).

Organski germanij, ki je prav tako učinkovina svetlikave pološčenke, pa je učinkovit tudi pri alergijah, ki so dodatna in vse bolj pogosta težava pomladnih dni. Pomaga razstrupljati telo. Je antioksidant in vpliva na povečano dobavo kisika celicam po vsem telesu, s čimer pa vpliva na mnoge presnovne procese. Znanstveniki njegovo delovanje še vedno preiskujejo. Znani pa so njegovi učinki (čeprav najbrž ne vsi), ni pa znan mehanizem njegovega delovanja. Organski germanij je tisti, ki vpliva na povečanje energije, ki nam je v teh dnevih najbolj primanjkuje.

Ena od najbolj žlahtnih učinkovin v svetlikavi pološčenki pa so polisaharidi. Znano je, da preprečujejo napredovanje degenerativnih procesov. Delujejo kot antioksidanti, odstranjujejo proste radikale iz telesa in spodbujajo tvorbo novih krvnih celic. Nove krvne celice pa lahko prinesejo več kisika, celice dobijo hrano, zato se počutimo bolj živahne, bolj bistre.

Vse tri učinkovine je narava po svoje »zmešala« v gobi. Zato najbolje delujejo skupaj, v naravni obliki, v kakršni so tudi v kapsulah. Opozorimo naj le na to, da je zelo priporočljivo,da kapsule jemljemo z dodatkom vitamina C, ki omogoča, da organizem vsrka več učinkovin, kot bi jih sicer lahko.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media