Preveč sladkorja škoduje ledvicam

Dobro počutje | mar. '10

Sladkorna bolezen je kronična bolezen, ki nastane, ko telo ne tvori dovolj inzulina (tip 1) ali pa ga ne more ustrezno uporabiti (tip 2). Preveč sladkorja v krvi z leti pripelje do številnih zdravstvenih težav, najpogostejše so okvare velikih in malih žil, predvsem pa oči, ledvic in živčevja.

Sladkorna bolezen je najpogostejši vzrok za okvaro ledvic, pa tudi za kronično ledvično odpoved, na kar sta letos ob svetovnem dnevu ledvic, 11. marcu, še posebej opozarjali Zveza društev ledvičnih bolnikov Slovenije in Zveza diabetikov Slovenije. Zaradi svoje zgradbe so ledvice zelo občutljive za povišano koncentracijo sladkorja v krvi. Diabetična ledvična bolezen se razvija počasi - po dvajsetih letih jo ima 80 odstotkov bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 1, že po desetih letih bolezni pa polovica bolnikov s sladkorno boleznijo tipa 2. Pogosta vzroka za odpoved ledvic sta tudi povišan krvni tlak (več kot 130/80 mmHg) in glomerulonefritis (vnetje drobnih ledvičnih filtrirnih enot glomerulov).

Ker bolnik dolgo časa nima posebnih težav niti bolečin, pogosto zelo pozno odkrijejo ledvično bolezen. Zato bi morali zlasti tisti, pri katerih je večje tveganje za razvoj te bolezni, vsaj enkrat na leto opraviti preiskave seča in krvi. To so starejši od 60 let, tisti, ki imajo zvišan krvni tlak, imajo preveliko telesno težo, ki kadijo ali imajo v družini dedno ledvično bolezen. Pri zgodaj odkriti bolezni lahko z ustreznimi zdravili upočasnimo proces vse slabšega delovanja ledvic.

Bolniki, ki že imajo sladkorno bolezen, pa morajo skrbeti, da imajo urejen krvni sladkor, vzdrževati morajo normalen krvni tlak, ki naj bo manj kot 130/80 mmHg, vsaj enkrat na leto morajo opraviti testirati delovanje ledvic in opraviti preiskavo seča o vsebnosti beljakovin (le tako lahko bolezen odkrijemo v zgodnji fazi), skrbeti morajo za urejen holesterol in trigliceride, redno telovaditi (vsaj 30 minut na dan) in opustiti kajenje.

 

Posebna skrb velja nogam

Pogosta težava diabetikov je okvara živcev (diabetična nevropatija), ki se najprej pojavi na prstih nog in se nato po nogi širi navzgor. Ob tem bolniki izgubljajo občutek za bolečino, temperaturo in dotik, denimo ne čutijo več, kdaj jih čevelj žuli ali kdaj je v obuvalu tujek, ki lahko povzroči rano, hitreje se lahko opečejo, če si grejejo noge. Zelo pomembno je, da bolniki z diabetesom veliko pozornosti namenijo negi nog: po umivanju v mlačni vodi je treba noge dobro osušiti z brisačo, še posebej med prsti in jih nato namazati z vlažilno kremo. Vsak dan tudi preverite, ali imate otiščance, vreznine, rane, pordele in otekle noge.

Posebno skrbno izberite nogavice in obutev, ki mora »dihati«. V lekarnah in specializiranih trgovinah so na voljo nogavice za diabetike s terapevtskim učinkom. Izdelane so iz tehnološko napredne tkanine imenovane Celliant™ in oblikovane posebej za potrebe diabetikov. Notranji del nogavice je brezšiven in preprečuje nastanek odrgnin, posebno dvojno tkanje nad gležnjem pa preprečuje močnejši pritisk tkanine na kožo. Posebna tkanina zagotavlja minimalno potenje tudi pri večji aktivnosti. Zaradi oddajanja toplote nazaj v telo se žile laže širijo, krvni obtok je pospešen, vse to pa vpliva na hitrejšo regeneracijo in celjenje ran, če se že pojavijo.  

Strokovnjaki tudi priporočajo, da naj bi sladkorni bolniki uživali več cimeta. Ta aromatična začimba namreč izboljšuje presnovo sladkorja v krvi in pozitivno vpliva na holesterol in maščobe v krvi, s tem da spodbuja delovanje inzulinskih receptorjev in izločanje inzulina. Posledično pa lahko organizem bolje izkorišča lasten inzulin.

Dodajanje cimeta v sladice ublaži dvig sladkorja v krvi, ki nastopi po uživanju slaščic, so ugotovili švedski strokovnjaki z univerzitetne bolnišnice v Malmöju. Ena izmed prejšnjih raziskav pa je pokazala, da je pri osebah, obolelih za diabetesom tipa 2, po štiridesetih dnevih jemanja cimeta prišlo do znižanja ravni sladkorja in holesterola v krvi.

Cimet pa ima tudi druge zdravilne učinke, tako, denimo, krepi srce in želodec, oživlja živce in osvežuje kri, pomaga pri slabi prebavi, pri ustvarjanju preveč kisline in sluzi v želodcu, stimulira uriniranje in je učinkovit pri putiki.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media