Artičoke po napolitansko

Dobro počutjejunij '10


(Carciofi alla napoletana, Italija)

Za 4 osebe potrebujemo:

8 artičok

2 stroka česna

10 dag izkoščičenih zelenih oljk

2 žlici slanih kaper

2 žlici svežega peteršilja

16 žlic oljčnega olja

sol, čili v prahu, limonin sok

Artičoke, ki smo jim odstranili zunanje liste, narežemo na kose in namočimo v vodi, okisani z limoninim sokom (da ne porjavijo).

V kozici segrejemo olje, dodamo česen in odcejene artičoke ter dušimo pet minut, da se artičoke zmehčajo. Odstranimo česen in artičokam dodamo oljke, sol, čili, kapre ter malo vode. V napol pokriti kozici na zmernem ognju kuhamo približno 20 minut. Če je treba, dolijemo še malo vode. Potresemo s peteršiljem. Pustimo, da se jed malo ohladi in postrežemo.