Nega telesa pred poletjem

Dobro počutje | jun. '10

Toplejši meseci, ki so pred nami, lahko razgalijo nekatere pomanjkljivosti na telesu, ki smo jih pozimi uspešno skrivale pod oblačili. Kaj torej še lahko storimo, da bomo neobremenjeno oblekle tudi kopalke?

Mišice in koža po telesu v zrelih letih res niso več tako čvrste in napete kot v mladosti, a je z redno vadbo vendarle mogoče marsikaj popraviti, posebno, če vadbo kombiniramo z ustrezno prehrano in nego. Pomanjkanje hormonov v zrelih letih nam uspehe sicer nekoliko upočasni, ne pa tudi prepreči.

Redna telesna vadba je nujna, ne samo v času pred poletjem, ampak skozi vse leto. Zagotavlja nam dobro počutje, čvrstejše, prožnejše in vitkejše telo. S pravilno izbranimi vajami lahko spodbujamo tudi izločanje hormonov. Vaje izberemo v skladu z individualnimi potrebami našega telesa. Obsegajo naj vaje za sproščanje, razgibavanje, vaje za sklepe in podobno. Če ste glede izbora vaj v dvomih, se posvetujte s strokovnjakom - fizioterapevtom. Pomembno je, da vaje izvajate redno, vsak dan. Zelo primeren čas je zjutraj, pred zajtrkom, če pa vam to iz kakršnegakoli razloga ne ustreza, lahko telovadite tudi pozno dopoldne ali popoldne, vendar naj od zadnjega obroka mineta vsaj dve uri.

Na žleze, ki izločajo hormone, močno vplivajo tudi prehranjevalne navade. Izogibajte se hrani po 20. uri, saj ta slaba razvada preprečuje kakovostno spanje ter delovanje nadledvične žleze in hipofize, ki sicer v tem času izločata hormone.

Prehrana naj bo zdrava, zmerna in uravnotežena. Dnevni obroki naj bodo sestavljeni predvsem iz svežega sadja, zelenjave, oreščkov, rib, piščančjega mesa in podobnih živil. Med enim in drugim obrokom pijte večje količine vode, vsaj pol litra naenkrat. Zavedajte se, da alkohol in nikotin zavirata izločanje hormonov, zato se jima izogibajte. Tudi stres preprečuje izločanje hormonov, zato se mu poskušajte izogniti s pozitivnim razmišljanjem in s sprehodi v naravi.

Če se vam zdi potrebno izgubiti kakšen kilogram, naj bo to postopno, da se bo koža lahko prilagajala, saj v zrelih letih ni več tako prožna.

Ne pozabite, da koža po telesu v zrelih letih izloča veliko manj lastne maščobe, zato ji moramo to zagotavljati z ustreznimi kozmetičnimi izdelki. Za prhanje uporabljajte blage, hidratantne čistilne gele, tekoča mila ali milne emulzije s pH med 5 ali 6, da se koža ne bo preveč izsušila in ne bomo poškodovali njenega naravnega hidrolipidnega zaščitnega sloja. Po prhanju se res temeljito obrišite, nato pa telesu privoščite nežno masažo s primernim losjonom ali kremo za nego telesa. Če je vaša koža zelo suha, lahko kremi dodate tudi nekaj kapljic hranljivega olja. Odlična olja za nego telesa so amarantovo, avokadovo, šentjanževo, boragovo, mandljevo in olje makadamije. Vsa našteta olja lahko dobite v lekarnah ali specializiranih trgovinah. Uporabite lahko tudi hladno stisnjeno oljčno olje.

Ročna masaža kožo prekrvi, sprosti preveč napete in otrdele mišice ter vas napolni z energijo. Masirajte krožno, z obema rokama, tako, da začnete pri prstih na nogah in nadaljujete po nogi in stegnih proti trebuhu ter od prstov na rokah proti prsim. Prsi masirajte izmenično, z obema rokama, v obliki osmice, trebuh pa krožno, v smeri urinega kazalca, oziroma od desne, krožno proti levi strani navzdol in nazaj proti pasu. Če je le mogoče, si vsaj občasno privoščite tudi strokovno masažo pri fizioterapevtu.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media