Pol ure za zdravje

Prosti čas | jun. '10


 

Po priporočilih zdravnikov lahko že s tridesetminutnim gibanjem vsak dan naredimo veliko dobrega za svoje zdravje. Pri tem je vseeno, ali se odpravimo na hiter sprehod, se povzpnemo na bližnji hrib, kolesarimo ali delamo na vrtu; pomembno je le, da se rahlo zadihamo in spotimo.

Redna telesna dejavnost ima pozitivne učinke tako na telesno, kot na duševno zdravje. Različne raziskave so pokazale, da redna vadba varuje pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni: zmanjša tveganje za razvoj srčno-žilnih bolezni, kapi, visokega krvnega tlaka, sladkorne bolezni tipa 2, osteoporoze, raka debelega črevesa in raka na prsih. Poleg tega blaži negativne posledice stresa, krepi imunski sistem in izboljšuje spanec.

Vse to so zagotovo dovolj dobri razlogi, da spremenimo svoje navade in vsaj pol ure na dan namenimo razgibavanju telesa. Najbolj priporočljivo je vsakodnevno gibanje, učinkovito pa je tudi najmanj polurno »razmigavanje« trikrat do petkrat na teden. Najbolj primerne – pa tudi priljubljene - oblike telesne vadbe za vse starosti so hoja ali nordijska hoja, kolesarjenje, plavanje, ples. Na telo dobro vpliva tudi delo na vrtu (če nam dovoljuje hrbtenica) in pa dolgi sprehodi s psom.

Po priporočilih Svetovne zdravstvene organizacije je za zdravje in vitalnost treba vsaj dvakrat na teden narediti nekaj vaj za mišično moč in vzdržljivost, starejšim od 65 let pa priporočajo vaje za gibljivost in ravnotežje, denimo predklone, kroženje v sklepih ipd.

Zelo pomembno je, da izberete tako telesno dejavnost, ki vam je všeč in vas ne utrudi preveč. Lahko se priključite kakšni organizirani skupini, denimo, v društvu upokojencev, v dnevnem centru ali pri kakšni športni organizaciji, kjer imajo vadbo posebej za starejše. Ali pa se odločite, da boste vsak dan prehodili (ali prekolesarili) določeno razdaljo. S seboj lahko povabite katerega od družinskih članov ali prijatelje, tako boste vedeli, da ne pretiravate - prava je namreč tista vadba, med katero se še lahko pogovarjate. Začnite počasi, postopoma in tempo povečujte le, če se ob tem počutite dobro. Pri tem opazujte svoje telo. Prav je, da med vadbo srce utripa hitreje kot sicer, ne sme pa divjati. Dihanje je globlje in hitrejše, ne sme pa biti nenadzorovano. Zmerno se potite in zadihajte, vendar ne do te stopnje, da ne morete spregovoriti niti nekaj besed.

Če imate težave s srcem, visok krvni tlak, nepojasnjene bolečine v prsnem košu, vrtoglavico ali slabost, bolečine v kosteh ali sklepih in se te težave s stopnjevanjem gibanja povečujejo, se posvetujte s svojim zdravnikom. Za bolnike z navedenimi težavami, ki so bolj »zasedeni«, je vsekakor dobro, da se posvetujejo z zdravnikom, še preden se lotijo bolj intenzivne vadbe.

Vsekakor pa prenehajte z vadbo, če se pojavijo močne bolečine, če vas tišči v prsih, se vam vrti in vam je slabo, če vas sklepi bolijo in otekajo.

Da je vadba prezahtevna, ugotovite, če ste kronično utrujeni, slabše spite, imate ponoči napade težkega dihanja (naduha), srce vam razbija ali utripa prehitro. Ob teh znakih opustite vadbo in se je lotite čez nekaj dni, vendar v blažji obliki.

Nekaj nasvetov, da vam bo telesna dejavnost v veselje, smo povzeli po knjižici Telesna dejavnost za zdravje, ki jo je v zbirki V skrbi za vaše zdravje izdalo podjetje Krka:

 

• Pred začetkom dejavnosti se posvetujte s svojim zdravnikom, če prej še niste bili aktivni, če ste bolni ali ste starejši od 65 let.

• Začnite počasi, z desetminutno blago telesno dejavnostjo (lahke vaje ali hoja).

• Telesno dejavnost si izberite po svoji meri.

• Pritegnite partnerja, otroke, prijatelje. V družbi je zabavneje.

• Spreminjajte dejavnosti, da ne bodo postale rutina, pa tudi nevarnosti za poškodbe bo manj.

• Izberite pravi čas za telesno dejavnost. Ne vadite takoj po obroku, na vročem soncu ali hudem mrazu ali če ste bolni.

• Ne obupajte! Včasih traja tedne, da v telesu opazite pozitivne spremembe.

• Ne pretiravajte. Blaga mišična okorelost je normalna posledica, ko šele začenjate s telesno dejavnostjo, bolečina pa ni. Če boli, prenehajte!

• Telesna dejavnost naj vam bo v zabavo.

• Ne pozabite na primerno obleko in obutev.

• Pijte dovolj.

• Pred začetkom se vedno ogrejte, na koncu pa vedno raztegnite mišice in se počasi ohladite.

 

Če se doslej niste kaj prida gibali, je morda dobro, da preverite, v kakšni kondiciji je vaše telo. Center za preprečevanje kroničnih bolezni Cindi v okviru Inštituta zavarovanje zdravja izvaja nacionalni program Z gibanjem do zdravja. Povprašajte v svojem zdravstvenem domu kdaj in katere akcije potekajo v okviru programa svetovanja za zdravje.

Lahko se udeležite preizkusa telesne zmogljivosti, ki ga po različnih občinah pripravljajo od marca do konca junija ter septembra in oktobra. S tem testom ocenjujejo hitrost, s katero prehodite 2 km, pri tem pa upoštevajo spol, starost, telesno težo in telesno višino ter število srčnih utripov v minuti (pulz). Pred testom in po njem vam bodo izmerili krvni tlak in pulz. Vašo telesno zmogljivost določijo z računalniškim programom. Udeležite se lahko tudi drugih programov, denimo, Slovenija kolesari, Mavrični program hoje, pogosto pripravljajo tudi demonstracije nordijske hoje.

Naj vas spomnimo še na zloženko Recept za zdravo življenje s športom, ki jo je izdal Olimpijski komite Slovenije in na poljuden način s pomočjo letnega koledarja usmerja v vadbo tako imenovane ABC (A - telesna dejavnost, ki krepi zdravje, B - vadba moči, C - vadba gibljivosti). Vsebuje tudi napotke za posamezne športne aktivnosti in usmerja v zdravo prehrano. Zloženko lahko dobite v zdravstvenih domovih, v športnih društvih in na spletni strani http://www.receptzazivljenje.si

 

Nekaj uporabnih naslovov:

Cindi Slovenija, www.cindi-slovenija.net, tel. št: 01 5477 360.

Zveza za nordijsko hojo, www.nordijskahoja.net, tel. št: 031 684 617.

Olimpijski komite Slovenije: www.olympic.si

Za pohodnike; www.slovenia.info/pohodnistvo (pohodniški dnevi po občinah), www.pzs.si (planinski izleti).

Različne prireditve: www.migajznami.si

Za ljubitelje teka, www.tekzazdravje.com

 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media