Pretegnjeni in stabilni

Prosti čas | jun. '10

 

 

… se vsi bolje počutimo. Tokratne vaje vam bodo pomagale odpreti pljuča in medenico ter tako z vsem telesom bolje zadihati v teh toplih dnevih. Prednost vaj je v druženju in razvijanju pristnejših odnosov, če boste seveda vadili v paru, če pa se raje razgibavate sami, si pomagajte z oprijemom ob drevo, vrata ali steno.

 

Veliko ljudi pri razgibavanju pogosto pozablja na stranske dele telesa (pazduhe, rebra in stranske mišice trupa). Izjemno pomembno je razgibavanje ramen in pretegovanje pazduhe, ki jo lahko mimogrede še malo masiramo in s tem storimo veliko dobrega za svoje zdravje. Z masažo ugodno vplivamo na boljši pretok limfe v tem delu telesa.

Pri vseh vajah je treba poskrbeti za čvrsto in varno stojo pred začetkom izvedbe.

Dobro pretegovanje pazduhe (slika 1) naj bo za vas tudi ugodje - bolj zviranje kot resno pretegovanje. Ob tem pa le pazite na visok poteg komolca navzgor in hkraten izdih. Če zmorete, dvig komolca tudi pospremite z očmi. Vajo naredite vsaj trikrat na vsako stran.

Vaja v nadaljevanju (slika 2) je namenjena bolje razgibanim, naredijo pa naj jo po svojem občutku. V bistvu je enaka prejšnji vaji, le roka je iztegnjena nad glavo. Nagib telesa v stran od vas zahteva čvrstost v spodnjem delu trebuha in zelo trdno stojo. Pazite na pravilno dihanje, pozorni bodite tudi, da bodo ramena spuščena in sproščena, kolikor je le mogoče.

Naslednja vaja je prikazana na dveh fotografijah. Delate jo lahko v paru ali ločeno. Pomembno je, da ste kar se da sproščeni in da pravilno dihate skozi nos. Ob zasuku telesa za roko naprej izdihnite in začutite razteg v delu hrbta na strani iztegnjene roke (slika 3). Če vajo delate v paru se potrudite, da boste tudi kar natančneje staknili prste rok. To bo od vas zahtevalo večjo zbranost, s tem pa boste dosegli boljši občutek zase in za drugega. V nadaljevanju isto roko odprete za hrbtom (slika 4) in gib spremljate z očmi. Vajo v vsako stran ponovite vsaj petkrat.

Zadnja vaja je namenjena razvijanju zbranosti in ravnotežja, odpiranju medenice in krepitvi vsega telesa, še zlasti pa nog. Vaje se lotite zbrano, v tišini in predvsem po svojem občutku ter ne pretiravajte. Med govorjenjem namreč ne moremo pravilno in enakomerno dihati skozi nos, kar onemogoča uspešno izvedbo. Prepričajte se sami.

Najprej se posvetimo začetnemu položaju: čvrst prijem rok pod komolci (slika 5) in šele po umiritvi telesa in dihanja začnite počasi krčiti koleno ene noge in ga nato prav tako počasi obrnite navznoter in, če zmorete, še navzven. Takoj ko postane vaja naporna, prenehajte, dobro predihajte in umirite telo in nato vse  še enkrat ponovite. Zelo napredna različica te vaje v paru je popolnoma usklajeno gibanje. To je možno natrenirati ob upoštevanju vseh prej naštetih navodil. Ob vsem sta najpomembnejši vaši volja in vztrajnost, ki se bogato obrestujeta.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media