Čas je za digitalno televizijo

Prosti čas | nov. '10

Analogni televiziji se čas hitro izteka, saj bodo 1. decembra nepreklicno izklopili analogne oddajnike po vsej državi. O prehodu na digitalno televizijo se sicer veliko govori in piše, na to nas opozarjajo oglasi, a se vseeno utegne zgoditi, da bo koga presenetilo »sneženje« na televizijskem zaslonu. Da bi med njimi ne bili tudi vi, se še danes prepričajte, ali ste pripravljeni na digitalni preklop.

Marsikoga skrbi, ali bo moral kupiti nov televizor; a brez strahu, televizijske oddaje boste lahko še naprej gledali s starim televizorjem, le digitalni sprejemnik boste morda morali kupiti, a še to ne vsi.

Če uporabljate kabelsko ali internetno televizijo, vas izklop analognih oddajnikov ne bo prizadel in tudi po 1. decembru bo ostalo vse tako kot doslej. Digitalni sprejemnik boste morali kupiti le, če uporabljate klasično televizijsko anteno, pa naj bo zunanjo, na strehi ali balkonu, bodisi sobno in nimate najnovejšega televizorja. Če ne veste, kakšno anteno uporabljate, vprašajte soseda ali prosite za nasvet sorodnika. Omenimo še, da boste lahko zdajšnjo televizijsko anteno uporabljali tudi za sprejem digitalnega signala, morda jo boste morali le malo drugače obrniti.

Izbira digitalnih sprejemnikov je precejšnja. Izbirate lahko med modeli, ki podpirajo navadno televizijsko ločljivost, in takimi, ki podpirajo tudi visoko ločljivost. Omislite si lahko sprejemnik, s katerim boste lahko televizijske oddaje tudi snemali. Najcenejši digitalni sprejemniki stanejo blizu 45 evrov, za 60 ali 70 evrov pa dobite modele, ki podpirajo visoko ločljivost in z njimi lahko tudi snemate. Vsem, ki so zaradi ogroženega socialnega položaja oproščeni plačila prispevka RTV, bo osnovni digitalni sprejemnik kupila država.

Če imate starejši televizor s katodno cevjo, bo dovolj najcenejši sprejemnik, če imate LCD ali plazemski televizor, pa je bolje kupiti sprejemnik, ki podpira visoko ločljivost in ima za priklop na televizor vtičnico HDMI. Za sprejemnik, s katerim je mogoče televizijske oddaje tudi snemati, se kaže odločiti, če ste doslej pogosto uporabljali videorekorder, kajti po izklopu analognih oddajnikov ne bo več uporaben za snemanje.

V domačih trgovinah digitalnega sprejemnika, ki ne bi ustrezal našim standardom, praktično ne morete več kupiti, najprevidnejši pa bodo vseeno preverili, ali podpira standarda DVB-T in MPEG-4. To morate obvezno preveriti, če nameravate digitalni sprejemnik kupiti v tujini, kajti v Evropi večinoma uporabljajo starejši standard MPEG-2. Omenimo še, da boste lahko z našimi digitalnimi sprejemniki gledali tudi televizijske programe sosednjih držav, seveda pod pogojem, da ste v dosegu njihovih oddajnikov.

Če ste televizor kupili v zadnjem letu, vam morda digitalnega sprejemnika ne bo treba kupiti. Čedalje več televizorjev ima namreč že vgrajen ustrezen digitalni sprejemnik. V navodilih za rabo poglejte, ali ima vgrajen sprejemnik DVB-T, ki podpira standard MPEG-4. Če se boste namesto za nakup digitalnega sprejemnika vseeno raje odločili za nakup novega televizorja, se seveda prav tako prepričajte, ali ima vgrajen ustrezen sprejemnik (DVB-T MPEG-4). Veliko novih televizorjev ga ima, vsi pa še ne.

Namestitev digitalnega sprejemnika je preprosta – vanj morate vključiti antenski kabel, ki ste ga uporabljali že doslej, ga s kablom SCART ali HDMI priklopiti na televizor ter pognati samodejno namestitev programov. Podrobnosti najdete v navodilih za rabo sprejemnika, vse potrebno pa vam bo znal razložil tudi prodajalec.

Predvsem pa z nakupom digitalnega sprejemnika ne odlašajte do zadnjega dne, saj se utegne zgoditi, da jih bo takrat ponekod že zmanjkalo. Poleg tega večina oddajnikov že nekaj časa oddaja v digitalni tehniki, tako da lahko po skoraj vsej Sloveniji že danes preklopite na digitalno televizijo.

Če imate dostop do interneta, boste dodatne informacije našli na spletni strani www.digitv.si, sicer pa pokličite na brezplačno telefonsko številko 080 2222, kjer vam bodo z veseljem razložili vse potrebno.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media