Zvesta sopotnica revma

Zvesta sopotnica revma

Dobro počutje | nov. '10

Otekli in zatrdeli sklepi rok povzročajo hude bolečine, z deformiranimi rokami pa bolniki le stežka opravljajo vsakdanje aktivnosti. Žal te težave niso redke: kar 80 odstotkov ljudi po 45. letu starosti ima okvarjen vsaj en sklep, za eno od revmatičnih bolezni pa se pri nas zdravi od osem do deset tisoč ljudi. Med njimi je trikrat več žensk kot moških.

 

Revmatičnih bolezni je veliko, sem sodijo osteoartroze, zunajsklepni revmatizem, različni artritisi, protin, avtoimunske bolezni tkiva in vaskulitisi. Najštevilčnejše obolenje je zagotovo revmatoidni artritis, pri katerem imunski sistem napade telo in povzroči kronično sklepno vnetje. Na začetku bolezni so boleči in otekli predvsem mali sklepi rok, stopal, zapestja in komolci. Pozneje se lahko vnetje razširi še na velike sklepe, kot so kolena, kolki in gležnji, redkeje na hrbtenico, kar sčasoma pripelje do invalidnosti. Bolezen prizadene tudi druge organe, denimo srce, pljuča, ledvice, oči, kožo, poveča tveganje za osteoporozo in slabokrvnost ter za najmanj 6 let zmanjša pričakovano življenjsko dobo.

Revmatične bolezni se najpogosteje pojavljajo med 30. in 50. letom starosti, vendar pa obolevajo že dveletni otroci. Zakaj kdo zboli, strokovnjaki še niso povsem dognali, bolezen je lahko gensko pogojena ali pa jo sprožijo različni dejavniki, kot so okužbe, poškodbe, hormonske spremembe in podobno. Vsekakor pa z nezdravim načinom življenja (preveč hrane in preobilna hrana, premalo gibanja, škodljive razvade ...) pospešimo prezgodnjo oslabitev gibal in njihovo staranje.

Najbolj značilni znaki revmatičnih bolezni (ki pa niso pri vseh obolenjih enaki) so otekli in boleči sklepi, jutranja zatrdelost sklepov in oteženo gibanje sklepov. Bolečine so še posebno hude ponoči, s časom se stopnjujejo, hkrati pa se zmanjšuje gibljivost, kar povzroča težave pri vsakdanjih opravilih, kot so umivanje zob ali britje, oblačenje, gospodinjska opravila, denimo rezanje z nožem, lupljenje sadja …

 

Učinkovita biološka zdravila

Kot pri mnogih drugih boleznih je tudi pri revmatičnih zelo pomembno pravočasno zdravljenje. Če bolezen odkrijemo v zgodnji fazi, je zdravljenje učinkovito kar pri 80 odstotkih bolnikov. To pomeni, da so zmožni za delo, da jim ne grozi invalidnost in da lahko živijo skoraj tako kot pred pojavom bolezni.

Splošni zdravnik bi moral posumiti, da gre za katero od revmatskih bolezni, če ima bolnik več kot dva tedna najmanj dva otekla sklepa, vzrok pa ni poškodba ali kaka druga bolezen. Bolnika napoti k specialistu revmatologu, tu pa se lahko zaplete. Pri nas imamo namreč le 23 revmatologov ali enega specializiranega zdravnika za zdravljenje revmatizma na 82.000 prebivalcev. Vsako leto pa na novo zboli blizu 600 ljudi. Zato lahko bolniki čakajo na specialistični pregled tudi eno leto. Predvsem pa imajo revmatologi premalo časa za kontrolne preglede, medtem ko tistim, ki potrebujejo nujno zdravniško pomoč, pomagajo v urgentni ambulanti na kliničnem oddelku za revmatologijo UKC Ljubljana.

Kot je povedal prim. dr. Dušan Logar, specialist revmatolog so zelo učinkovita sodobna biološka zdravila, ki zavirajo imunske procese in tvorbo točno določenih posrednikov vnetja. Tako učinkoviteje zmanjšajo napredovanje bolezni in s tem pripomorejo k upočasnitvi sprememb v sklepih. Tuje raziskave tudi kažejo, da se je z uporabo bioloških zdravil zmanjšalo število vstavljenih umetnih sklepov, denimo kolkov.

So pa ta zdravila seveda zelo draga, kar omejuje njihovo uporabo. Zdravljenje enega bolnika tako na leto stane blizu 13 tisoč evrov. Medtem ko v sosednji Avstriji najmanj 15 odstotkov revmatičnih bolnikov dobiva biološka zdravila, jih pri nas le dva do tri odstotke ali blizu 600 bolnikov. Ti so vpisani v elektronski register in so vsi enotno zdravljeni. Še teže pa prihajajo do bioloških zdravil bolniki na bolnišničnih oddelkih manjših bolnišnic, kar naj bi uredil nov pravilnik o razvrščanju zdravil, ki je v pripravi. Kot pravi dr. Logar, se vse bolj uveljavlja nov način zdravljenja, ki je tudi učinkovit, in sicer intenzivno nekajmesečno zdravljenje hkrati z biološkimi in klasičnimi zdravili, nato pa bolnik dobiva le klasična zdravila.

Veliko pa lahko za boljše počutje naredijo bolniki sami. Dobro poučen bolnik se laže sooča z boleznijo, bolje razume svojo vlogo pri zdravljenju in tako tudi živi bolj kakovostno. Enako velja za njegove družinske člane in druge svojce. Čim več veš o bolezni, laže jo nadzoruješ, pravi Andrej Gregorčič, podpredsednik Društva revmatikov Slovenije, ki je sam že petdeset let revmatik. Revmo je treba čimbolj spoznati, se z njo sprijazniti in jo vzeti kot življenjsko sopotnico. Kot pravi, je življenje treba prilagoditi bolezni in vsak dan narediti kaj za svoje telo, da ostane gibčno in da sklepi ne zatrdijo. Z redno telovadbo in rehabilitacijskimi vajami bolniki laže premagujejo težave.

 

Kam po pomoč

Društvo revmatikov Slovenije, ki združuje bolnike z revmatičnimi obolenji, kot so ankilozirajoči spondilitis, revmatoidni artritis, lupus, ima 13 podružnic po Sloveniji. Člani imajo redno organizirano rehabilitacijsko vadbo in kopanje pod strokovnim vodstvom, ukvarjajo se s športom, prirejajo plesne tečaje in planinske pohode, za bolnike in svojce prireja društvo izobraževalne seminarje ter strokovne ekskurzije. Informacije o tem, kdaj in kje potekajo te dejavnosti, lahko dobite na spletni strani društva www.revmatiki.si.

Sedež društva je na Parmovi ulici 53 v Ljubljani, kjer lahko dobite informacije vsak torek in četrtek med 10. in 14. uro na tel. št. 0590 75 366.

Ob svetovnem dnevu revmatikov, 12. oktobru, je začela delovati tudi nova spletna stran www.revmatoidni-artritis.si. Bolniki in njihovi svojci lahko izvedo vse o bolezni in zdravljenju, o rehabilitaciji, fizioterapiji, prehrani in telesni vadbi, dobrodošli so tudi nasveti na delovnem mestu.

Koristne nasvete lahko dobite tudi na strani www.revma.net, ki jo urejajo revmatologi. Med drugim je objavljen priročnik Kako živeti z revmatizmom.


 


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media