Ne bojte se težke sape

Dobro počutje | nov. '10

Po ocenah strokovnjakov v Sloveniji živi več kot 40.000 ljudi s kronično obstruktivno pljučno boleznijo (KOPB). Bolezen označuje težka sapa, ki se najprej pokaže ob naporih, kasneje pa celo v mirovanju in bolnikom povzroča težave že pri najenostavnejših opravilih. KOPB ima lahko uničujoč vpliv na življenje posameznika in njegove družine, lahko pa je življenje s to boleznijo skoraj povsem normalno. Pomembno je le, kako zgodaj odkrijemo bolezen in kako se z njo spopademo.

 

Če so vam postavili diagnozo KOPB, lahko naredite marsikaj, kar vam bo omogočile, da se boste počutili bolje, si olajšali življenje s to boleznijo in preprečili njeno prehitro napredovanje:

Če še niste, potem opustite kajenje. Prosite za pomoč pri odvajanju od kajenja.

Pogovorite se z zdravnikom ali sestro o tabletah, posebnem žvečilnem gumiju ali obližih, ki vam lahko pomagajo pri odvajanju od kajenja. Povejte družini in prijateljem, da ste prenehali kaditi, in jih prosite, naj ne kadijo v vaši bližini. Najpomembnejša pa je vaša odločitev!

 

Jemljite zdravila, kot vam je predpisal zdravnik. Vsaj dvakrat na leto pojdite na pregled.  

Zdravila morate jemati redno, tudi če se dobro počutite. Zdravila vam olajšajo dihanje in pomagajo preprečevati poslabšanja. Ob vsakem pregledu se pri zdravniku ali farmacevtu prepričajte, da pravilno jemljete zdravila.

Doma skrbite za svež zrak.

Izogibajte se dimu in hlapom, ki vam lahko otežijo dihanje. Odprite okna in vrata, ko kuhate ali ko so v prostoru močne vonjave ali dim.

 

Skrbite za svojo telesno pripravljenost. Sprehajajte se, redno telovadite in se zdravo in redno prehranjujte.

Telesna dejavnost ima pomembno mesto v zdravljenju vseh stadijev KOPB.

Namen redne telesne vadbe je zmanjšanje simptomov, izboljšanje kakovosti življenja ter uspešnejše vključevanje v vsakodnevna opravila. Redna telesna vadba uspešno odpravi tudi veliko drugih težav, denimo slabo kondicijo, izgubo mišične mase in telesne teže. Poleg tega izboljša telesno zmogljivost in zmanjša težko sapo ali utrujenost.

Za svojo telesno kondicijo lahko naredite največ kar sami. Izberite obliko, ki vam ustreza, telovadite lahko v bolnišnici, ambulanti ali doma. Vadba naj traja vsaj 20 do 45 minut 3- krat do 5-krat na teden. Smiseln je trening mišičnih skupin, ki jih v življenju največ uporabljate, predvsem nog. Enostavne vaje, ki jih lahko opravljate, so vstajanje s stola, stopanje na stopnico z obema nogama, dvigovanje na prste … Med vsakodnevne dejavnosti pa je treba vključiti hojo po ravnem in po stopnicah, vaje na sobnem kolesu in vaje za roke.

Bodite čimbolj aktivni. Ne bojte se težke sape. Začnite počasi, v skladu s svojimi zmožnostmi, potem pa postopoma povečujte ponovitve vaj. Sčasoma boste zmogli vedno več!

Po opustitvi vadbe pozitivni učinki počasi ponehajo. Zato je bistvenega pomena, da z vadbo vztrajno nadaljujete. Vse navedeno pa bo pomagalo le, če boste vadili.

 

Če je vaša KOPB že zelo napredovala, ne zapravljajte po nepotrebnem svojega diha! Olajšajte si življenje, kolikor se le da.

V kuhinji, kopalnici in spalnici si stvari, ki jih pogosto potrebujete, postavite v bližino.

Poenostavite si kuhanje, čiščenje in druge gospodinjske opravke.

 

Prosite za pomoč prijatelje in družino.

Nekatera opravila so za vas pretežka. Prositi za pomoč pa ne pomeni, da niste samostojni, ampak le, da smotrno porabljate svojo energijo.

Podrobnejši opis vaj in več napotkov lahko dobite pri svojem osebnem zdravniku in pulmologu ali na spletni strani www.zadihaj.si.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media