Sodobno zdravljenje ven

Sodobno zdravljenje ven

Dobro počutje | nov. '10

Kronično vensko popuščanje oziroma krčne žile nastanejo zaradi povišanega tlaka v spodnjih okončinah. Težave se stopnjujejo: od občutka težkih nog, otekanja, nočnih krčev do bolečin in nastanka varic zaradi zastajanja krvi v venah. Statistike kažejo, da ima težave s krčnimi žilami več kot četrtina, po 60. letu starosti pa kar polovica prebivalstva v razvitem svetu. Tudi pri nas je kronično vensko popuščanje med najpogostejšimi kroničnimi boleznimi, zlasti pri ženskah.

 

Pri kroničnem venskem popuščanju se težave stopnjujejo iz leta v leto, zato je treba bolne vene pravočasno zdraviti in na najbolj strokoven način. Sodobne metode zdravljenja predstavlja dr. Tomo Šibli, spec. kirurg.

 

Kako poteka proces kroničnega venskega popuščanja ?

Kronično vensko popuščanje je zdravstven in estetski problem, razvija pa se v naslednjih fazah: pojav manjših varic ali mrežastih ven, pojav krčnih žil, sprememba barve kože na spodnjih okončinah. Najhujša faza so venske razjede ali ulcusi.

 

Kateri dejavniki vplivajo na pojav krčnih žil ?

Dednost: Je najpomembnejši dejavnik, saj krčne žile nastanejo na spodnjih okončinah, zaradi prirojene slabosti venskih zaklopk in venskih sten.

Hormonske spremembe: Ženske imajo dvakrat več težav z venami kot moški, kar je posledica hormonskih sprememb, ki nastanejo med nosečnostjo, v menopavzi, in z jemanjem kontracepcijskih tablet.

Poklic: Poklicne dejavnosti, ki zahtevajo daljša obdobja, ko stojimo ali sedimo, so že v mladosti pogoj za razvoj varikoznih ven.

Način življenja: Nepravilen življenjski slog, slaba fizična aktivnost, alkohol in kajenje so tudi v dejavniki tveganja.

Kakšne so pri nas sodobne metode zdravljenja?

Za manjše varice ali mrežaste vene priporočam lokalno zdravljenje z laserjem, ki zahteva več ponovitev, a na koncu le pride do izboljšanja. Če so varice malo večje, jih zdravimo s sklerozacijo ali flebektomijo (kirurgija). Največji napredek pa je opazen po operaciji krčnih žil. Opravijo jo v lokalni anesteziji, endovensko, kar pomeni, da bolne žile ne odstranijo iz telesa, ampak jo s pomočjo laserske ali radiofrekvenčne energije uničijo v telesu. Po operaciji pacienta ni treba hospitalizirati, tudi nima bolečin, tako da gre lahko že naslednji dan v službo. Pri stari metodi (klasičen striping) žile trgajo iz telesa, pri tem pa se lahko pojavijo komplikacije, kot so poškodbe živcev, podpludbe, bolečine ipd. Pri klasični metodi bolnik dobi splošno anestezijo, potrebna je hospitalizacija in najmanj dva tedna bolniškega dopusta.

 

Kako dolgo bolniki čakajo na poseg ?

Na žalost so čakalne vrste za operacije z napotnico od enega leta do dveh let, pri tem pa zdravniki glavnem uporabljajo metodo klasičnega stripinga. Sodobne (endovenske) metode opravljajo zasebni medicinski centri, cene pa se gibljejo od 1.500 do 1.700 evrov. Pacient se oglasi pri specialistu, ne da bi mu bilo treba čakati, ta pa se po pregledu odloči za ustrezen poseg.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media