RECEPTI november 2011

Dobro počutje | nov. '11


Francoska čebulna juha

Pet večjih rjavih čebul narežemo na tanke rezine in jih na žlici masla pri nizkem ognju dušimo 10 minut, da dobijo zlato rumeno barvo. Prilijemo liter čiste mesne juhe, začinimo in pustimo kuhati še 10 minut.
Medtem segrejemo pečico na 150 oC in v njej popečemo majhne rezine kruha (bagete, žemlje). Na koncu jih potresemo še s sirom in rjavo zapečemo.
V vsako skodelico vlijemo juho, na vrhu pa položimo popečene rezine kruha s sirom.
Različica: Pravilna priprava te znamenite francoske juhe je taka, da popečemo rezine kruha, jih položimo v skodelice, prelijemo z juho, potresemo s sirom in vse skupaj zlato rjavo prepečemo v pečici, a tudi enostavneje pripravljena juha je zelo okusna.

Korenčkova juha z rdečo lečo

Štiri večje korenčke očistimo in narežemo na tanka kolesca. Stresemo jih v lonec, dodamo narezan strok ali dva česna, žlico masla in hitro popražimo, da česen zadiši. Dodamo pest oplaknjene rdeče leče, zalijemo z malo vode ali jušne osnove in kuhamo do mehkega.
Medtem dve rezini starega kruha razrežemo na manjše kocke in jih v ponvi na hitro popečemo na malo olja ali masla. Pazimo, da se ne zažgejo, nato jih potresemo še s sesekljanim peteršiljem in preložimo v servirno skodelico. Po želji jih lahko prelijemo še z nekaj kapljicami oljčnega olja.
V juho dolijemo vodo, pretlačimo s paličnim mešalnikom, solimo in še kako minuto pokuhamo. Ponudimo s popečenimi kruhovimi kockami.
Različica: Skupaj s kockami kruha v ponvi previdno popečemo pinjole. S svojo aromo izjemno popestrijo okus juhe.

Rožmarinov krompir s piščančjim mesom
Vzamemo štiri večje krompirje, jih olupimo, narežemo na kocke in stresemo v lonec z malo slane vode in skuhamo do mehkega.
Medtem poljubne kose piščančjega mesa brez kosti in kože bogato začinimo s karijem in popečemo v višji ponvi. K mesu stresemo narezan svež paradižnik ali paradižnik iz pločevinke, solimo in kuhamo 10 minut.
Mesu dodamo odcejen kuhan krompir, začinimo z rožmarinom, previdno premešamo in ponudimo kot samostojno jed.

Lazanja z rdečim zeljem
Pečico vključimo na 180-200 stopinj.
Večjo čebulo in tri stroke česna narežemo in popražimo na malo olja. Dodamo 50 dag mletega mesa in pražimo naprej. Na manjše kose narežemo dva korenčka, rdeče zelje pa na manjše trakove in vso zelenjavo dodamo mesu. Začinimo s soljo, origanom, baziliko, dodamo še vložen paradižnik in pokrito kuhamo 5 minut.
Medtem pripravimo bešamelno omako: na majhnem ognju stopimo 2 žlici masla, vmešamo 2 žlici moke in zalijemo s pol litra mleka. Z metlico mešamo, da se zgosti. Rahlo solimo.
V višji pekač ali model za narastke z zajemalko nalijemo malo bešamelne omake, nato položimo plast testenin za lazanjo, spet nalijemo bešamel in povrhu še zajemalko mesne omake z zeljem. Sledi plast testenin, bešamela in tako naprej, dokler vsega ne porabimo. Na vrhu je plast testenin z bešamelom.
Obilno potresemo še z naribanim parmezanom, postavimo v segreto pečico in pečemo 20 minut.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media