Novembra bržčas ne bo uskladitve pokojnin

Novembra bržčas ne bo uskladitve pokojnin

Dobro je vedeti | nov. '11

Sistemski zakon (ZPIZ-1) določa november kot drugi možni rok za uskladitev pokojnin v posameznem letu. Zaradi intervencijskega zakona, ki omejuje višino uskladitev pokojnin zgolj na četrtino možnega obsega, je novembra mogoče uskladiti pokojnine za 25 odstotkov dosežene rasti povprečne plače za obdobje januar – september 2011 v primerjavi s povprečno plačo za obdobje januar – december 2010.

Vendar pa lahko uskladitev, ki jo narekujejo gibanja plač, izplačanih v navedenem obdobju, doseže največ toliko odstotkov, da povprečno povečanje najnižje pokojninske osnove, veljavne v letu 2011, po opravljeni februarski in novembrski uskladitvi v primerjavi z mesečnim povprečjem te osnove, veljavne v letu 2010, ne presega 25 odstotkov ocenjene rasti povprečne plače v obdobju januar – december 2011, navedene v jesenski napovedi gospodarskih gibanj Urada za makroekonomske analize in razvoj (UMAR) ter v primerjavi z njenim povprečjem za obdobje januar – december 2010.
Po podatkih Statističnega urada Republike Slovenije, znanih v času, ko je nastajal ta prispevek, je povprečna bruto plača, izplačana za obdobje januar – avgust 2011, znašala 1.509,95 evra. Lanska povprečna bruto plača pa je znašala 1494,88 evra tako da je razlika med obema zneskoma 1 odstotek. O tem, koliko je znašala povprečna plača zaposlenih, izplačana za obdobje januar – september 2011, bodo uradni podatki znani predvidoma 15. novembra 2011. Tedaj bo znan tudi podatek o njihovem zvišanju v predpisanem obdobju, kar bi lahko teoretično vplivalo na odločitev o novembrski uskladitvi pokojnin.
Iz statističnih podatkov Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije sledi, da je povprečna mesečna najnižja pokojninska osnova, veljavna v obdobju januar – oktober 2011, znašala 551,16 evra. V primerjavi z lanskim mesečnim povprečje 545,70 evra je torej letošnje povprečje višje za 1 odstotek.
V jesenski napovedi gospodarskih gibanj 2011 UMAR ocenjuje, da se bo povprečna bruto plača v obdobju januar – december letos v primerjavi z enakim obdobjem prejšnjega leta zvišala za 2,6 odstotka. Četrtina te rasti, za kolikor bi se po določbah ZIU smela letos v povprečju najnižja pokojninska osnova po uskladitvah pokojnin v februarju in novembru, zvišati 0,65 odstotka. Ker pa se je že pri februarski uskladitvi zvišala za 1 odstotek, ob zdaj znanih elementih tako ni možnosti za novembrsko uskladitev pokojnin. Teoretično bi sicer lahko na njeno izvedbo vplival statistični podatek o zvišanju povprečnih plač v predpisanem obdobju, ki bo znan sredi novembra, ali morebitna sprememba ocene teh gibanj v jesenski napovedi, kar pa je oboje le malo verjetno. Dokončna odločitev, kako bo z uskladitvijo, bo tako znana na seji sveta zavoda, ki bo predvidoma v drugi polovici novembra.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media