Močni skozi jesen

Močni skozi jesen

Dobro počutje | nov. '11

Za vse, česar se lotimo, potrebujemo moč. Tisto pravo, s katero dosežemo želeni učinek pri delu, ki smo se ga lotili. Telesna moč je izjemno pomembna, brez nje najpogosteje pojenja tudi psihična moč, ki je povezana z voljo do življenja, z vzdrževanjem in krepitvijo zdravja.

Krepko, zdravo ter prožno telo je bolj odporno, jesensko-zimske tegobe ga tudi bistveno manj prizadeneta. In prav zaradi pomembnosti ohranjanja te moči in notranje toplote se bomo lotili tokratnih vaj, ju ohranjali in še okrepili.
Preden predstavimo vaje, priporočam vsem čim več gibanja na zraku. Redni sprehodi v vsakem vremenu in v nepremočljivi obutvi, zraven pa pravilno dihanje skozi nos in še kakšna vaja za ogrevanje po lastni izbiri so odlična naložba v vaš kakovosten vsakdan.
Ko ste ogreti (po možnosti s kroženji ogrejte vse sklepe), začnite s prvo vajo. Podiranja drevesa se lotite po dobri pripravi. Stopala trdno zasidrajte v tla. Eno nogo postavite pred drugo, tako da v tleh začutite dobro oporo za vse telo. Nogi naj bosta rahlo narazen. Z rokama se uprite ob drevo ter močno iztegnite vse mišice telesa. Še zlasti močno stisnite mišice spodnjega dela trebuha. Šele nato začnite potiskati drevo. Ob tem enakomerno dihajte skozi nos in vzdržujte napetost v vsem telesu. Ko začutite, da vam pojenjajo moči, ali začutite, da ne morete več dihati enakomerno, vajo takoj prekinite, stresite vse telo in se pretegnite ter zaokrožite z vsemi sklepi. Ob sprostitvi boste začutili pretok toplote v vse dele telesa. Vajo ponovite dvakrat do trikrat.
Za vse, ki želite še dodatno okrepiti roke in se znebiti trebuha, so kot nalašč sklece ob drevesu. Trdno obe nogi oprite ob tla, z rokama pa v drevo. Ob tem še posebej močno stisnite zadnjico in spodnji del trebuha. Popek močno potegnite navznoter. Potrudite se imeti dolg vrat in iztegnjeno ter napeto telo. Ob pokrčenju komolcev izdihnite, ob iztegnitvi rok pa vdihnite. Število ponovitev je odvisno od vaše moči. Vadite redno in kmalu boste ugotovili, da so roke krepkejše, število ponovitev pa bistveno večje. Po vaji si narahlo zmasirajte roke od ramen do prstov, da okrepite in pospešite pretok krvi in s tem preprečite morebitni »musklfiber« in bolečine v mišicah.
Noge so naše veliko bogastvo. Dokler je z njimi vse, kot je treba, se sploh ne zavedamo njihove izjemne vrednosti. Da vam bodo čim bolje in čim dlje služile, jim privoščite krepitev. Naslonite se s hrbtom ob drevo. Kolena pokrčite, kolikor lahko, a le toliko, da se še dobro in udobno počutite. Začutite napetost in toploto v nogah ter ob enakomernem dihanju potisnite hrbet močno ob drevo in vztrajajte v položaju, kolikor le lahko. Ko končate vajo, pretresite noge in vse telo in spet boste začutili naval toplote.
Zaradi njihove blagodejnosti boste vse danes opisane vaje želeli še večkrat narediti. Z največjim veseljem vam obljubim napredek v moči, če boste vaje opravili trikrat na teden, skozi vso jesen in zimo. Pa še vaša drža bo vse boljša. Za vse tri vaje pa potrebujete le dobrih pet minut.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media