Ali vaše srce enakomerno bije?

Dobro počutje | feb. '12

Srce dobro deluje, kadar bije v enakomernem ritmu, tako lahko v minuti naštejemo od šestdeset do sto udarcev. Delovanje srca pa se lahko spremeni (po navadi pospeši) zaradi različnih dejavnikov. Občasno nereden srčni utrip še ni znak za alarm, če pa se to dogaja pogosto in dlje časa, se lahko pojavijo težave.

Najpogostejša motnja srčnega ritma je atrijska fibrilacija, ko lahko srce doseže tudi 600 do 800 udarcev na minuto. Ob tem se srčna preddvora (atrija) krčita neredno, zato se ne izpraznita povsem in se kri ne pretaka pravilno, kar omogoča nastanek krvnih strdkov. Krvni strdki se lahko odtrgajo in s krvjo zaidejo v možgane ter povzročijo možgansko kap ali pa se znajdejo v nogi, roki ali kjerkoli v telesu in povzročijo embolijo.
Do atrijske fibrilacije, lahko pride zavoljo različnih vzrokov, kot posledica dolgoletnega povečanega krvnega tlaka, zaradi srčnega popuščanja, okvare srčnih zaklopk, povišanega sladkorja. Dejavnik tveganja je tudi starost, saj po 60 letu število bolnikov z atrijsko fibrilacijo strmo narašča tako pri ženskah, kot tudi pri moških. Ti bolniki pa so kar petkrat bolj ogroženi za nastanek možganske kapi, ki bolnika, če seveda preživi, onesposobi za normalno življenje saj povzroča hitro propadanje možganskih funkcij in je eden glavnih vzrokov za nastanek demence.
Težava je v tem, je povedal prof. dr. Igor Zupan, dr. med., oddelek za kardiologijo interne klinike UKC Ljubljana, da le 30 do 40 odstotkov ljudi zazna težave zaradi pospešenega delovanja srca. Tako, denimo pri hoji po stopnicah ali pri fizičnem naporu hitreje začutijo šibkost, nemoč, zadihanost. Zato je tako zelo pomembno, da sami pazimo na svoje srce. NOVO: Redno si v mirovanju merimo srčni utrip srca, tako da s kazalcem in sredincem leve roke zatipamo utrip na zapestju desne roke (nad palcem). Merimo deset sekund in število utripov pomnožimo s 6, da dobimo število utripov srca na minuto. Obiščimo zdravnika, kadar si srčni utripi ne sledijo ritmično, druga za drugim in če večkrat zapored zaznamo manj kot 60 in več kot sto udarcev srca na minuto.
Za zdravje srca zdravniki priporočajo tudi redno telesno vadbo vsaj 30 minut na dan, uživanje sadja in zelenjave vsaj petkrat na dan, manj soli v prehrani in vzdrževanje optimalne telesne teže.


Prepoznajte atrijsko fibrilacijo

Zgodnje odkrivanje atrijske fibrilacije je izjemnega pomena, saj jo zaradi nejasnih ali neznačilnih simptomov zdravniki pogosto odkrijejo šele pri prvih težavah, ki jih povzroči, denimo ob možganski kapi. Da bi laže prepoznali bolezen in preprečili njen razvoj, so v družbi Bayer Health Care pripravili kampanjo osveščanja javnosti z naslovom »Merite utrip srca«. Na spletni strani www.meri-utrip.si boste izvedeli več o simptomih, spoznali dejavnike tveganja, izvedeli boste, kako si lahko srčni utrip izmerite sami, kaj pomeni nihajoč in kaj nereden srčni utrip ter kdaj je pravi čas, da obiščete osebnega zdravnika. Dobro je namreč vedeti, da za zdravo srce lahko največ naredimo sami.
Preverite in si redno merite srčni utrip!


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media