Camu camu – sadež za pomladitev organizma

Camu camu – sadež za pomladitev organizma

Dobro počutje | feb. '12

Ste vedeli, da obstaja sadež, ki vsebuje 40 odstotkov več vitamina C kot acerola in celo 3000 odstotkov več kot limona? To je camu camu, za katerega raziskave dokazujejo, da izboljša delovanje imunskega sistema in krepi obrambo telesa pred virusnimi in bakterijskimi okužbami ter upočasnjuje staranje.

Camu camu (Myrciaria dubia) je vrsta grmičevja, ki uspeva na težko dostopnih poplavnih območjih amazonskega deževnega gozda. Istoimenske sadeže rdeče-vijoličaste barve domačini posušijo in zmeljejo v prašek, ki ga za uživanje zmešajo s tekočino ali dodajo hrani.
Po raziskavah ta tropski sadež vsebuje več vitamina C kot katerakoli druga, človeku znana rastlina. Poleg tega vsebuje bioflavonoide, ki omogočajo dostop vitamina C do celic, kar je pogoj za njegovo učinkovitost. Vitamin C pa deluje kot antioksidant, uničuje proste radikale, ki povzročajo bolezni in hitro staranje, v naravni obliki ima neprimerno boljše učinke v primerjavi s sintetično izdelanim, ki je običajno prodaji. Poleg tega vsebuje camu camu tudi aminokisline, betakaroten, vitamine (tiamin B1, riboflavin B2, niacin B3), minerale, kalcij, železo, kalij, fosfor ter druge, za človeški organizem pomembne hranilne snovi.
Vsakodnevno uživanje prehranskih dopolnil iz sadeža camu camu bistveno okrepi imunski sistem v boju z virusi in bakterijami, neželeni učinki niso znani. Uživanje pa stroka priporoča tudi pri preprečevanju in lajšanju težav pri gripi in prehladu, kot pomoč pri odpravi virusnih okužb (vključno s herpesom), pri upočasnjevanju procesov staranja ter za krepitev delovanja možganov, pospešitev procesa celjenja ran in obnavljanja vezivnih tkiv, za zmanjšanje pogostosti in intenzivnosti migren ter depresije in za boljšo absorpcijo železa.
Zmleti sadež camu camu lahko uporabimo tudi za naravno nego kože. Naravni vitamin C je nujno potreben pri tvorbi kolagena, ki je glavna sestavina hrustanca, vezi, tetiv, kosti in zob. Kolagen vpliva na čvrstost in elastičnost kože, njegovo pomanjkanje pa povzroča gube, ki spremljajo staranje. Uživanje camu camu vpliva na tvorbo kolagena, iz njega pa je mogoče pripraviti tudi kozmetično masko za obraz. To storimo tako, da zmešamo polovico čajne žličke camu camu in polovico žličke medu, masko nanesemo na obraz ter po pol ure speremo. Koža dobi čvrstejši in mladostnejši videz, hkrati pa so tudi gube manj opazne.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media