RECEPTI februar 2012

RECEPTI februar 2012

Dobro počutje | feb. '12

Pustne miške s skuto

V posodi penasto zmešamo štiri jajca s tremi žlicami sladkorja in vanilijevim sladkorjem, dodamo 500 g pretlačene skute, lupinico limone ali limonin sladkor, ščep soli, prilijemo 250 ml mleka in premešamo. Pol kilograma moke pomešamo z zavitkom pecilnega praška in presejemo, stresemo v mešanico in premešamo v gostejše testo.
V širšo posodo vlijemo za dobra dva prsta olja in ga segrejemo. Z manjšo (kavno ali čajno) žličko, ki jo sproti pomakamo v vroče olje, zajemamo testo in ga s pomočjo druge žličke polagamo v vroče olje. Na hitro ocvremo in potresemo s sladkorjem v prahu.

Krofi


V manjši posodici v nekaj žlicah mlačnega, sladkanega mleka raztopimo šest dag svežega kvasa. V večjo posodo presejemo kilogram moke, dodamo žličko soli. Posebej spenimo osem rumenjakov z 10 dag sladkorja.
V moko damo vzhajan kvas, rumenjakovo zmes, limonino lupinico, dve žlici ruma, 60 g raztopljenega masla in približno štiri decilitre toplega mleka. Zgnetemo kvašeno testo, da je mehko, voljno in se ne oprijemlje delovne površine. Oblikujemo hlebček, ga pokrijemo s prtičem ali dvema in pustimo na toplem vzhajati približno eno uro.
Vzhajajo testo zvrnemo na pomokan prt, ga razvaljamo za prst debelo (pazimo, da v testu ni zračnih mehurjev) in izrežemo kroge, premera približno štiri prste. Na sredino kroga damo za čajno žličko čvrste marelične marmelade, pokrijemo z drugim  krogom iz testa in robove s prstom stisnemo ob mizo. Nato z modelčkom vnovič izrežemo krog, zdaj je debelejši, in ga položimo na pekač, obložen s prtičem. Ostanke testa zgnetemo skupaj, pustimo vzhajati še deset minut, nato vnovič oblikujemo krofe ali izrežemo flancate.
Po približno pol ure vzhajanja vsak krof previdno obrnemo in pokrijemo, da še enkrat vzhaja.
Vzhajane krofe ocvremo v vročem olju (170 – 180 oC) tako, da jih obrnjene polagamo v olje. Pokrijemo s pokrovko, posodo rahlo stresemo, da krofi plavajo v olju, odkrijemo, nato krof previdno obrnemo in odkritega ocvremo še na drugi strani. Če so krofi pravilno vzhajani, če je marmelada na sredini in temperatura olja primerna, potem jih bo krasil značilen svetel rob (venček). Krofe ocvremo na hitro. Po navadi potrebujemo po 2 do 3 minute za vsako stran.
Ocvrte krofe vzamemo iz olja in jih damo na mrežico, da odteče odvečno olje, nato jih preložimo na krožnik. Nekoliko ohlajene potresemo s sladkorjem.
Enostavnejši recept
Krofe lahko pripravimo tudi enostavneje, tako da jih z marmelado napolnimo šele po cvrtju. Če se odločimo za ta način, potem testo debelejše razvaljamo in izrežemo kroge, jih vzhajamo, nato pa ocvremo ali pa iz testa oblikujemo kroglice, ki jih vzhajamo in nato ocvremo.

Ocvrti obročki (Donuts)

Izberemo recept za krofe ali kvašene flancate. Vzhajano testo razvaljamo 2,5 cm debelo in z okroglim modelčkom (ali kozarcem) izrežemo kroge. Nato z manjšim modelčkom (ali kozarčkom za žganje) izrežemo še sredico, da dobimo obroček. Obročke testa položimo na pekač, obložen s kuhinjskim prtičem, kjer naj na toplem vzhajajo pol ure. Vzhajane, narobe obrnjene damo v vroče olje in zlato ocvremo kot krofe.
Ohlajene okrasimo s temno ali belo čokolado, posipamo s sladkornimi ali čokoladnimi okraski, mletimi oreški, kokosom, premažemo s stopljenim maslom in pomočimo v kristalni sladkor ali le posujemo s sladkorjem v prahu.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media