Ob slovenskem kulturnem prazniku

Zgodbe | feb. '12

Za ljubitelje kulture je 8. februar izjemno 'deloven dan', ker je ponudba kulture tega dne sila pestra in dostopna. Že v ponedeljek, 6. februarja, bodo člani Društva slovenskih pisateljev v dvorani Lilli Novy v Cankarjevem domu od 18. ure brali odlomke iz svojih del. Osmega februarja pa bodo med drugim slovenski igralci točno opoldne na Prešernovem trgu v Ljubljani začeli prebirati njegove pesmi. V knjigarni Konzorcij bodo praznik posvetili pesniku, prevajalcu in uredniku Tonetu Pavčku. Predstavili bodo njegovo novo knjigo pesmi Angeli, ki bo izšla prav na praznični dan, se spomnili njegovega urednikovanja v Cankarjevi založbi, ki ga je ubesedil v knjigi Cankarjeva zaveza, se pogovarjali s številnimi Pavčkovimi sodelavci, uredniki, predstavniki njegove generacije in opoldne mladim obiskovalcem omogočili stik s Pavčkovim mladinskim opusom. Praznovanje v knjigarni bo trajalo od 11. do 17. ure.

Več glav več ve - iz kiparske zbirke Mestnega muzeja Ljubljana
Zbirko bodo prvič pokazali javnosti na predvečer kulturnega praznika, 7. februarja ob 19. uri, 8. februarja pa bo brezplačen vstop v muzej in vse njihove galerije. Zbirka bo na ogled do konca leta.
Kiparska zbirka Mestnega muzeja Ljubljana je začela nastajati hkrati z zamislimi o nastanku mestne galerije umetnin že pred več kot sto leti, četudi so bili odkupi kiparskih del precej manj številni kot v slikarstvu. Najobsežnejši motivni sklop kiparske zbirke muzeja so portreti, zato so bili izbrani za rdečo nit razstave. Gre za portrete ljudi, ki so naš prostor zaznamovali na političnem, gospodarskem in kulturnem področju. Pridružena so jim še druga obličja, ki predstavljajo konkretna imena, imena njihovih naročnikov in s tem življenje v Ljubljani. Poskrbljeno je tudi za pristnejšo obiskovalčevo izkušnjo. Obiskovalci se bodo lahko dotaknili kopije ekipa, občutili materiale, si ogledali tehnike in faze nastajanja kipov.

Bobby in Boris v ljubljanski Drami

Ugledni dramatik, režiser in profesor Dušan Jovanović je na oder postavil legendarni šahovski dvoboj, ki se je med mojstroma Borisom Spaskim in Bobbyjem Fisherjem bil na začetku sedemdesetih let prejšnjega stoletja in obuja spomine na nekdanji zgodovinski blokovski spopad med ZDA in Sovjetsko zvezo. Igra pa poleg zgodovinskih in političnih razsežnosti pokaže tudi intimno dramo spopada dveh vrhunskih tekmecev, kjer je osamljeni ameriški posebnež premagal vrh mogočnega in dotlej neporaženega sovjetskega šahovskega stroja. Ker se soavtor besedila Mitja Čander že dolgo ukvarja s šahom, kjer je že dosegel zavidljive rezultate in postal celo mojstrski kandidat, je poskrbel za notranjo logiko šahovske igre, medtem ko je Eva Mahkovic napisala prizore, ki se dogajajo onstran šahovnice. V kavarni Mestnega muzeja Ljubljana pa bo še nekaj časa na ogled spremljevalna razstava šahovnic, šahovskih ur, slik s šahovskimi motivi z naslovom 'Reykjavik v Ljubljani.'


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media