Do konca junija nobenih uskladitev

Do konca junija nobenih uskladitev

Dobro je vedeti | feb. '12

Državni zbor je konec minulega leta sprejel zakon o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012, ki za pol leta omejuje tudi rast izdatkov Zavoda za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije. To pomeni, da se do 30. junija 2012 ne bodo uskladile pokojnine in drugi prejemki, ki bi se sicer lahko uskladili po 150. a in 150. b členu zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.

Omejitev usklajevanja zadeva tudi pokojnine in druge prejemke iz pokojninskega in invalidskega zavarovanja, urejene s posebnimi predpisi, usklajujejo pa se v enaki višini in rokih kot pokojnine.
Šestmesečna omejitev usklajevanja velja tudi za prejemke, ki se usklajujejo po zakonu o usklajevanju transferjev posameznikom in gospodinjstvom v Republiki Sloveniji. Med prejemki, ki jih izplačuje ZPIZ, so to nadomestila delovnim invalidom, priznana in odmerjena po predpisih, ki so se uporabljali do konca leta 2002, dodatki za pomoč in postrežbo, invalidnine za telesno okvaro ter letni dodatki. Višino slednjih interventni zakon tudi posebej določa. Višji letni dodatek v letu 2012 znaša 367,95 evra, nižji pa 223,55 evra, torej toliko kot v minulem letu. Ker se je ob uskladitvi socialnih transferjev v juliju lani spremenila tudi višina osnove za odmero dodatnih pravic (od tedaj je 414,50 evra), ki je zakonsko določena meja za izplačilo višjega ali nižjega zneska letnega dodatka, se bo nekoliko spremenil krog upravičencev v primerjavi s prejšnjim letom. Del tistih, ki so lani prejeli nižji znesek letnega dodatka, bo letos prejel višji znesek. Lani so bili namreč do višjega zneska letnega dodatka upravičeni uživalci pokojnin s pokojnino, ki je bila enaka ali nižja od 412,54 evra, letos pa je ta meja, kot že rečeno, določena pri 414,50 evra. Letni dodatek bo predvidoma izplačan maja letos.
Optimizma ni prav veliko
Ali bo navedena začasna omejitev rasti izdatkov ZPIZ skupaj z drugimi omejitvami interventnega zakona zadostna za utrditev javnih financ, bo seveda pokazal čas. Ker pa je prvotno predvideno trajanje omejitve usklajevanja zadevalo vse leto in tudi to naj ne bi bilo dovolj, da bi se bistveno izboljšale javne finance, optimizma vseeno ni prav veliko. A morda se bodo gospodarske razmere v tem času le začele obračati na bolje.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media