Del vdovske pokojnine in skupno izplačilo nekoliko nižja

Dobro je vedeti | feb. '12

Svet zavoda je na prvi letošnji seji sprejel sklep o zgornji mej izplačil dela vdovske pokojnine. Gre za dva zneska, ki ju je po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju treba v začetku vsakega koledarskega leta določiti na novo. Prvi je najvišji znesek dela vdovske pokojnine, drugi pa najvišji znesek skupnega izplačila lastne in dela vdovske pokojnine.

Del vdovske pokojnine sme dosegati največ 15 odstotkov povprečne mesečne pokojnine v državi v minulem letu. Ko je torej znan statistični podatek o povprečni pokojnini, izplačani v posameznem koledarskem letu (po izplačilu pokojnin za december), je treba na novo določiti zgornjo mejo za izplačilo dela vdovske pokojnine.
Spremenljivka pa je tudi skupno izplačilo lastne pokojnine in dela vdovske pokojnine. To izplačilo ne sme presegati starostne pokojnine moškega, odmerjene od najvišje pokojninske osnove za 40 let pokojninske dobe. Ker se zaradi uvedbe drugačnega vrednotenja zavarovalne dobe po zdajšnjem zakonu višina odstotka za odmero starostne pokojnine v času trajanja prehodnega obdobja spreminja iz leta v leto, je na začetku leta potrebno določiti tudi te meje.
Med letom se višini obeh mej spreminjata tako, kot se zavoljo uskladitev spreminja višina pokojnin.

Del vdovske pokojnine
Obe meji določata višino dela vdovske pokojnine, do katerega sta poleg lastne pokojnine upravičena vdova ali vdovec. Pogoj za pridobitev dela vdovske pokojnine je namreč upravičenost do dveh pokojnin: lastne starostne ali invalidske pokojnine ter vdovske pokojnine po ZPIZ-1 ali po zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju nekdanjih vojaških zavarovancev. Takemu upravičencu je mogoče poleg lastne pokojnine izplačevati tudi 15 odstotkov vdovske pokojnine.
Konkretna višina dela vdovske pokojnine je različna, odvisna pač od zneska vdovske pokojnine, do katere bi bil upravičen posameznik. Ne glede na to, kolikšna vdovska pokojnina bi mu šla, pa izplačani del vdovske pokojnine ne more biti višji od 15 odstotkov povprečne pokojnine, izplačane v državi v minulem letu. Zaradi navedene zakonske omejitve je lahko ustrezni del vdovske pokojnine nižji od 15 odstotkov dejanske vdovske pokojnine. Ta del pa lahko dodatno zniža ali pa (v skrajnem primeru) njegovo izplačilo prepreči druga zgornja meja, ki smo jo že omenili. Ker skupno izplačilo ne sme biti višje od zneska starostne pokojnine moškega za 40 let pokojninske dobe, odmerjene od najvišje pokojninske osnove, se izplačani del vdovske pokojnine lahko še zniža. Če pa je lastna pokojnina enaka ali če presega znesek, ki omejuje skupno izplačilo, pa dela vdovske pokojnine ni mogoče izplačati.
Po statističnih podatkih ZPIZ je bila v minulem letu povprečna pokojnina z varstvenim dodatkom 580,61 evra. Del vdovske pokojnine tako od 1. januarja 2012 dalje ne more presegati 87,09 evra.
Od 1. januarja 2011 dalje ter tudi v letu 2012 pa je najvišja pokojninska osnova 2.204,64 evra, pokojnina moškega za 40 let pokojninske dobe, odmerjena v tem letu od te osnove pa 1.730,64 evra.


Najvišja pokojninska osnova je 2.204,64 evra, najvišji del vdovske pokojnine 87,09 evra, najvišji znesek izplačila lastne in dela vdovske pokojnine pa 1.730,64 evra

Na novo določeni zgornji meji za izplačilo dela vdovske pokojnine, veljavni od 1. januarja 2012, sta nižji od zneskov, določenih ob uskladitvi pokojnin v februarju 2011. Takrat in vse do konca minulega leta je lahko del vdovske pokojnine znašal največ 87,70 evra, skupno izplačilo lastne in dela vdovske pokojnine pa ni smelo presegati 1.741,67 evra.
Razlog za znižanje zgornje meje za izplačilo dela vdovske pokojnine v letu 2012 za 61 centov je manjše povprečno zvišanje vseh pokojnin v minulem letu, kot pa se je ta znesek uskladil v februarju 2011. Večina pokojnin se je namreč tedaj uskladila za 0,4 odstotka, del vdovske pokojnine pa za 1 odstotek. Nižja zgornja meja skupnega izplačila za 11,03 evra pa je posledica pa nižjega odstotka za odmero starostne pokojnine moškemu za 40 let pokojninske dobe. Ta se namreč zaradi drugačnega vrednotenja zavarovalne dobe postopoma znižuje.
Na novo določeni zgornji meji za izplačilo dela vdovske pokojnine bosta v veljavi vsaj do konca junija. Do tedaj usklajevanje pokojnin ni možno, ker ga ne dovoljuje zakon o dodatnih interventnih ukrepih za leto 2012. Kakšna bo nadaljnja usoda pokojnin in posledično tudi dela vdovske pokojnine, pa bomo seveda še poročali.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media