SVETUJEJO VAM – mag. Boštjan J. Turk februar 2012

SVETUJEJO VAM – mag. Boštjan J. Turk februar 2012

Dobro je vedeti | feb. '12

Pravica do obveščenosti o zdravstvenem stanju
Slavica iz Ljubljane sprašuje, ali je zdravnik dolžan pacienta v celoti obvestiti o njegovem zdravstvenem stanju. Prav tako jo zanima, ali morajo zdravniki za operativne posege vselej pridobiti soglasje pacienta.


Pravica do obveščenosti o zdravstvenem stanju je ena izmed najpomembnejših pacientovih pravic. Po zakonu ima namreč pacient pravico, da je v vsem in pravočasno obveščen o svojem zdravstvenem stanju, pa tudi o verjetnem razvoju ter posledicah bolezni ali poškodbe. Zdravnik ga mora obvestiti o vseh podrobnostih medicinskega posega ali zdravljenja, pa tudi o možnih tveganjih, stranskih učinkih, morebitnih negativnih posledicah in drugih neprijetnostih – predvsem tudi o morebitnih posledicah, če bi pacient ne bi privolil v medicinski poseg.
Za operativne posege je praviloma vselej treba pridobiti dovoljenje pacienta. Posebno pravilo pa velja v primeru nujne medicinske pomoči, ki jo lahko zdravnik opravi tudi brez pacientove privolitve, a le tedaj, če pacient ni sposoben odločati o sebi ali ni zmožen izraziti svoje volje. Tudi v nekaterih drugih primerih, ki nimajo naravo nujne medicinske pomoči, je mogoče opraviti zdravstveni poseg brez pacientove privolitve, če ta ni sposoben odločati o sebi, vendar pa operativni ali drugi posegi ne smejo biti povezani z večjim tveganjem ali z večjo obremenitvijo. Zdravnik je dolžan pacientu posredovati informacije o njegovem zdravstvenem stanju v neposrednem stiku, in to obzirno in v skladu s pacientovo sposobnostjo razumevanja ali sprejemanja informacij. Prav tako je pacient upravičen do tega, da ga zdravstveno osebje sproti in podrobno obvešča o poteku zdravljenja, po koncu zdravljenja pa ima pravico izvedeti vse pomembne informacije o rezultatih ter o morebitnih zapletih zdravljenja. Zdravnik sme samo izjemoma zamolčati podatke o pacientovem zdravstvenem stanju, če oceni, da bi mu lahko s tem povzročil resno zdravstveno škodo (denimo škodo psihološke narave). Te pravice pa nima, če pacient – ki je sicer sposoben odločati v svojo najboljšo zdravstveno korist – izrecno zahteva, da ga zdravnik v celoti obvesti o njegovem zdravstvenem stanju.
Zdravnik je prav tako dolžan upoštevati pacientovo željo, da mu ne sporoči podatkov o zdravstvenem stanju, razen v primeru, da bi zaradi tega drugim grozila resna zdravstvena škoda (tak primer so, denimo, informacije o spolno prenosljivih boleznih).


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media