Koristno podiranje kegljev

Koristno podiranje kegljev

Dobro počutje | feb. '12

Po nekaterih podatkih naj bi bovling poznali že Egipčani pet tisoč let pred našim štetjem. V današnjem času pa je menda poleg nogometa najbolj razširjena športna igra na svetu, zato ni čudno, da postaja tudi pri nas iz leta v leto bolj priljubljen.

Kar nekaj je že centrov, kjer lahko najamemo stezo za kakšno uro ali več in v dobri družbi uživamo in se še razgibamo hkrati.
Pri bovlingu gre za to, da kroglo zalučamo (pravzaprav jo moramo pustiti, da drsi) po stezi, dolgi dvajset metrov in široki meter in se trudimo podreti vseh deset kegljev. Če nam ne uspe podreti vseh kegljev s prvim metom, zmaga tisti, ki ima boljši rezultat. Lahko bi rekli, da gre za različico kegljanja, le da ima bovling svoja pravila. Ta veljajo vse od leta 1895, ko so v Ameriki ustanovili ameriško bowling zvezo (ABC). Tako denimo keglji niso postavljeni v obliki romba kot pri kegljanju, temveč v obliki trikotnika in tudi štetje je nekoliko drugačno.
Bovling je prijetna družabna igra, primerna za ženske in moške vseh starosti, saj je bolj kot moč potrebna spretnost. Športni strokovnjaki sicer svetujejo previdnost pri vseh športih, pri katerih gre za enostranske mete oziroma za obremenitev le ene strani telesa (kegljanje, bovling, tudi lokostrelstvo). Vsekakor ni najbolj primerna rekreacija za ljudi, ki imajo težave s hrbtenico in sklepi, zlasti v ramenih in kolenih. Še najbolje je, da se potrudimo enakovredno obremeniti obe strani telesa, torej da opravimo enako število metov z obema rokama. Vendar pa lahko z lučanjem krogle ohranjamo in tudi razvijamo gibljivost, ravnotežje, koncentracijo in koordinacijo ter sposobnost zadevanja cilja, Pravzaprav krepimo vse telo. Pogoj, da ne bomo imeli naslednji dan bolečin v mišicah ali še kakšnih hujših posledic pa je, da se pred bovlanjem primerno ogrejemo.
Če še nikoli niste stali ob stezi za bovling, pa je dobro vedeti, da krogle tehtajo od 3,6 do dobrih sedem kilogramov. Zato se ločijo po barvah. Zelo je pomembno, da izberemo pravšnjo velikost, saj nam pretežka krogla onemogoči dober met ali pa nas celo »vrže« iz ravnotežja. Paziti moramo tudi na to, da nam luknje na krogli omogočajo dober prijem in lahko brez napora držimo kroglo s palcem, sredincem in prstancem. Ni pomembno, s katero roko bolje mečemo, saj obstajajo krogle za levičarje in desničarje. Kadarkoli je mogoče, kroglo dvigujmo z obema rokama. Če krogle ne potrebujemo, jo pustimo na stojalu.
Za bovling ne potrebujemo posebne športne opreme, le udobna oblačila. Je pa zato toliko pomembnejša obutev. Obute moramo imeti posebne čevlje, ki omogočajo pravilno drsenje in oprijem na zaletišču steze. Običajno si jih lahko v bovling centrih tudi izposodimo (skupaj z nogavicami za enkratno uporabo). Paziti pa moramo, da jih ne zmočimo, saj se nam lahko zgodi, da se bomo med zaletom ustavili.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media