Tudi s palicami nam gre dobro

Tudi s palicami nam gre dobro

Dobro počutje | feb. '12

V to smo se že nekajkrat prepričali. Da pa bomo tudi pozimi okretni in močni, si lahko s palicami popestrimo in malo otežimo že znane vaje. Tisti, ki vadijo doma, pa si lahko pomagajo tudi z daljšo kuhalnico, krajšo karniso, z metlo,…

Kot po navadi si bomo najprej privoščili ogrevanje. Tistim, ki boste vadili zunaj, priporočam hojo. Obljubila sem vam vadbo s palicami, torej naj bo s palicami tudi hoja. Najprej hodite počasi in zmerno, nato pa povečujte hitrost. Ob tem dihajte skozi nos, ki zrak v teh hladnejših dneh segreje. Tako pride zrak do pljuč ustrezno ogret in tudi delno prečiščen. Zelo pomembno je, da vdihani zrak spremljate tudi v telesu. Začutite ga čim globlje v trebuhu, ob izdihu pa spremljajte njegovo pot iz telesa - in to skozi nosnice. S hojo in takim pozornim dihanjem se boste zelo hitro ogreli. Tisti, ki boste vadili doma, pa si ob predihavanju odprite okno in hodite na mestu.
Že smo pri prvi vaji: vzročenje  s palicami v rokah in predklon. Vaja je enostavna in vsestransko učinkovita. Ob dvigu vdihnite, se močno iztegnite naprej in navzgor. Ob tem kolikor se da podaljšajte vrat in glavo nežno obrnite navzgor. Z očmi poglejte palici. Oči naj tudi spremljajo gibanje palic navzdol. V zaključenem predklonu palici visita, glavo pa nagnite naprej in oči usmerite v kolena. Sprostite ramena. Vajo ponovite vsaj trikrat.
Zasuki s telesom in palicami za vratom (slika 3) dobro razgibajo hrbtenico. Najbolj pomembno je, da vajo delate sproščeno. Stojte rahlo razkoračeno, kolena naj bodo udobno pokrčena, sam zasuk telesa pa prilagodite svojemu počutju. Pomembno je, da gibanju (če je le mogoče) priključite tudi zasuk glave in oči čimbolj nazaj. Posebno opozorilo velja hitrosti izvedbe vaje. Prehitra izvedba in neusklajeno dihanje lahko povzroči tudi vrtoglavico. Če se vam to zgodi, se ustavite, uskladite dihanje in gibanje ter počasi nadaljujte. Pomaga tudi to, da na začetku vadite brez obrata glave in pogleda nazaj, oboje pa dodate, ko ste že stabilni med osnovnim gibanjem.
Vaja za konec je vsem zelo dobro znana lastovka in je na slikah prikazana brez palic. Seveda jo lahko naredite tudi s palicami, ob tem pa bodite še posebej pozorni na spust ramen in občutek podaljšanega vratu. Slika 4 prikazuje tako imenovano lažjo izvedbo z nizkim dvigom noge, ki je namenjena začetnikom. Moč in ravnotežje bomo še okrepili, če bomo pri vaji pozorni na enakomerno dihanje skozi nos, dobro trdnost stojne noge in še posebej na stisk mišic spodnjega dela trebuha. Dokler je vse omenjeno skladno, boste vajo lahko naredili mirno. Za piko na i pa spustite še ramena. Ko vajo že obvladate, se poigrajte z višjim dvigom noge (slika 5) in z različnimi položaji rok. Ob vsem še posebno pozornost namenite dolgemu vratu, poravnavi telesa in sproščenim ramam.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media