Kuhinjo opremimo premišljeno

Kuhinjo opremimo premišljeno

Prosti čas | feb. '12

Opremljanje kuhinje je zelo osebno. Ne glede na trenutne smernice naj bo urejena po meri uporabnika; in ne glede na velikost mora biti kuhinja vedno priročna.

Nekdo se dobro počuti v kuhinji sodobnih, enostavnih in minimalističnih oblik, kjer je na prvem mestu funkcionalnost. Kdo drug da največ na prijetno, domačno ozračje rustikalne kuhinje. Sodobne oblikovalske smernice narekujejo kombinacijo tradicionalnega z modernim. Če je dovolj prostora, si omislimo kuhinjski otok ali vsaj polotok. Tako razdelimo prostor, obenem pa ustvarimo dodatno površino za pripravljanje in kuhanje hrane, pridobimo precej prostora za shranjevanje in tudi za hranjenje in druženje. Sodobno kuhinjsko pohištvo je oblikovano tako, da se z opremo jedilnice in dnevne sobe zlije v enovit bivalni prostor.
Zelo moderna je postavitev kuhinje z značilnim kuhinjskim regalom (lahko z drsnimi vrati), ki v celoti prekrije del stene. To je enovit pohištveni sklop visokih omar, kjer se za gladkimi (mat ali sijaj) površinami brez ročajev (skriti ročaji, odpiranje na potisk ali dotik) v notranjosti, osvetljeni z LED svetili, skrivajo shranjevalne površine, gospodinjski aparati in celo delovne površine. Vse je skrito in pospravljeno. Na drugi strani so moderne odprte kuhinje podobne profesionalnim, kjer zgornje in spodnje omarice nadomeščajo odprte police in je vse vedno v dosegu rok. Letos so zelo modne tudi svetleče in elegantne kuhinje z dodatki iz nerjavnega jekla, ki je enostavno za čiščenje, saj ni porozno in zato z njega zlahka odstranimo mikrobe in bakterije.
Oblikovalske in tehnološke rešitve delo v kuhinji spremenijo v užitek. Za sodobne kuhinje je značilna visoka funkcionalnost in avtomatizacija (na primer daljinsko vodenje odpiranja ali osvetljevanja), energetska učinkovitost in skrb za okolje. Vse bolj so popularne LED žarnice, ker so varčne in dajejo kakovostno razpršeno svetlobo. Steklo se vse bolj uveljavlja kot material za kuhinjske omarice, ki so tako delno ali celo v celoti iz barvnega stekla. Tudi delovni pulti so vse pogosteje iz kaljenega stekla. Izčiščene oblike in linije prevladujejo tudi pri kuhinjah, izdelanih iz lesa, obdelanega čim bolj naravno in v mat izvedbi. Njegove grobo obdelane površine so kljub temu preproste za čiščenje in vzdrževanje. Precej je kombinacij lesa (furnir ali masiven les) in elementov v živahnih barvah (močna rumena ali rdeča). Nasprotna utež sodobnemu slogu je tako imenovani toskanski slog, ki je vedno sila priljubljen. To je prijetna in domača, na zunaj starinsko opremljena, a zelo funkcionalna kuhinja (kombinacija starega in novega).

Kuhinja malo drugače
Majhna kuhinja je lahko posledica pomanjkanja prostora, odsev življenjskega načina ali ekonomskih razmer. V majhni kuhinji so zelo pomembni organizacija in red, ustrezna izkoriščenost prostora (le zares potrebni pripomočki) ter sprotno pospravljanje. Ozka, podolgovata kuhinjska niša je ponavadi dovolj široka le za en kuhinjski niz, zato si omislimo večnamenske kuhinjske in tudi sedežne (dodatni prostor za shranjevanje) elemente. Uporabimo sklopne elemente (pritrjene na steni) ali na kolesih ter različne obešalne elemente. Uporaben in dekorativen je odprt sistem polic, ki z vidno steno navidezno poveča prostor. Vendar pa police ne smejo biti prenapolnjene.
Majhno kuhinjo obravnavamo kot zaključeno celoto tudi pri uporabi barv osnovne opreme. Uporabimo nevtralno paleto barv ali le eno barvo. Hladne barve, kot je modra, prostor vizualno povečajo, da deluje bolj lahkotno in zračno. Tople barve, kot je rdeča, prostor zapirajo, da deluje bolj intimno. Svetel pult na temnejših kuhinjskih elementih bo zaradi odseva svetlobe navidezno povečal prostor. Barvitost in osebno noto dodajo tekstilije in drugi kuhinjski pripomočki. Paziti moramo na oblikovno in barvno usklajenost vseh elementov opreme majhne kuhinje in skrbno izbirati poudarke in kontraste.

Oprema naj bo uprabna
Opremljanje kuhinje je kot sestavljanje mozaika. Bistvena je pametna postavitev delovnih površin in razporeditev gospodinjskih aparatov, da je vse na pravem mestu in vedno pri roki. Skupaj s strokovnjakom poiščimo najboljšo rešitev na podlagi tega, kako poteka naš vsakdan v kuhinji, in natančne izmere razpoložljivega prostora. Pripraviti je treba idejni predlog ali načrt, pri kuhinji po meri podroben izvedbeni načrt, pri vsaki novi kuhinji pa načrt montaže. Ne sme manjkati podroben načrt vseh inštalacij. Sodobno modularno pohištvo dopušča poljubne kombinacije, prilagajanje željam in prostorskim omejitvam.
Izbrano kuhinjsko pohištvo naj bo izdelano iz materialov, ki so odporni na vlago, vročino in pritiske ter poškodbe. Okovje kuhinjskega pohištva (naj bo to klasično, na potisk ali dotik) mora biti prvovrstno in trpežno, omogočati mora enostavno odpiranje. Vodila predalov ali predalnikov in različnih, predvsem globokih, izvlečnih polic morajo biti kakovostna. Pomembna je njihova nosilnost, saj so zelo obremenjena s težo vsebine in s pogostim odpiranjem. Visoke izvlečne omarice (s poličkami ali rešetkami) morajo imeti dovolj močno okovje, da jih je mogoče enostavno izvleči tudi takrat, ko so polne. Viseče omarice imajo lahko okovje za klasično odpiranje ali bolj ali manj izpopolnjen dvižni mehanizem, okovje za preklop ali drsenje. Izbrano okovje mora omogočati enostavno in dolgotrajno kakovostno odpiranje, vsebovati mora ustrezna varovala. Ročaji in druga odpirala morajo biti varna in enostavna za uporabo ter vzdrževanje. Pazimo na ostre robove in slab oprijem, pred nakupom pa jih vsekakor preizkusimo.
Vrata omar so izpostavljena vlagi, toploti, umazaniji in maščobi. Vidni stiki morajo biti izdelani brez rež, v katerih se sčasoma nabere umazanija. Pri lakiranih (mat ali lesk) površinah bodimo pozorni na kakovost lakiranja. Površina mora biti gladka in brez nepravilnosti, kot so gubice, pike ali lomi. Ohišje spodnjih omaric mora biti dovolj nosilno za vse vrste pultov. Notranje police morajo imeti varovala, da se ne prevrnejo. Kotne omare so velike in glede na izkoristek eden najdražjih elementov kuhinje. Uporabnost jim zvečamo s pravilno izbiro nosilnega mehanizma notranjih polic. Ustrezen pult ali delovno površino izberemo po trpežnosti, preprostosti vzdrževanju in čiščenju, odpornosti na vlago in temperaturo, po kakovosti izdelave in ceni.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media