Krepka in trdna stoja …

Krepka in trdna stoja …

Dobro počutje | okt. '12

…je osnova moči vsega telesa in ob ustrezni gibljivosti osnova zdravega gibanja. Osnovno stojo iz prejšnje številke bomo nadgradili s še več moči in ravnotežja ter dodali še kanček nujno potrebne gibljivosti. 

Če je še ne obvladate najbolje, vam priporočam, da iz prejšnje številke pozorno preberete opis zadnje vaje, ki je izhodišče tokratne prve vaje. Kratko ponovimo osnovni položaj: stopala so trdno na tleh, noge tiščite skupaj v gležnjih in kolenih, stisnete zadnjico in vse mišice okrog bokov, roki visita ob telesu, prsti so iztegnjeni. Začutite poravnanost in napetost v vsem telesu in ob tem ves čas enakomerno dihajte.
Iz opisanega položaja začnite iztegnjeni roki z dlanmi, obrnjenimi navzgor, počasi dvigovati vedno više. Ob tem bodite kar se da pozorni na spuščena ramena in umirjeno in enakomerno dihanje ter na občutek dostojanstva, ki ga doživite v srednjem položaju rok. Takrat zares globoko vdihnite in se sprostite, nato pa roki vnovič močneje napnite in nadaljujte z dvigovanjem vedno više do najvišjega položaja s stisnjenimi dlanmi. Ob tem se boste morali potruditi in v vajo pravilno vključiti vse opisane in prikazane podrobnosti. Še posebej naj vas opomnim, da se močno iztegnete po sredini telesa, skozi hrbtenico navzgor. Začutili boste tudi poteg gor iz spodnjega dela trebuha in v začetku boste kar težko verjeli, kako naporna je lahko takšna drža. Položaj zadržite le kratek čas, natančneje do trenutka, ko po rečemo, »da se že malo mučimo«. Takrat počasi (kot na začetku) začnite počasi spuščati napete roke. In prav ob spuščanju, ko ste že malo utrujeni, je najbolj potrebno kontrolirati pravilno in povezano dihanje skozi nos. Po končani vaji se je treba pošteno razgibati s kroženji in s pretegovanji po vaši izbiri. Vajo ponovite dvakrat.
Preden začnete z naslednjo vajo, postavite obe nogi rahlo razkoračno. Ko udobno stojite, stisnite spodnji del trebuha in rahlo pokrčite kolena. Iz tega stabilnega položaja se med enakomernim dihanjem sklonite ob strani proti zunanjemu delu ene noge. Če je le mogoče, glavo položite na ramo in začutite razteg v vratu ob strani. Tisti, ki imate težave z ravnotežjem in želite okrepiti tudi svojo notranjo trdnost, ob tem poglejte v tla. Vajo naredite dvakrat na vsako stran.
In zdaj še malce zahtevnejša različica s čisto iztegnjenimi nogami. Nogi sta lahko malce narazen ali pa povsem skupaj, kot pač lahko stabilno stojite. Nadaljevanje pa je za vse enako: od začetka do konca vaje dihajte povezano in umirjeno skozi nos, napnite mišice vsega telesa - še posebej mišice spodnjega dela trebuha, okrog bokov in stegen - in se počasi nagnite v stran, začutite močnejši razteg ob strani telesa in iztegnjene prste rok čim bolj približajte tlom. Pomembno je začutiti tudi razteg vratu. Upoštevajte vse napisano iz prejšnje vaje. Tudi to vajo naredite dvakrat v vsako stran, potem pa krožite s telesom v vseh sklepih do občutka sproščenosti. Vadbo zaključite s kratkim počitkom.
Ob čim pogostejši pravilni vadbi boste hitro spoznali napredek v moči vsega telesa, izboljšanju drže, izboljšanju pri urinski inkontinenci, pa tudi osnovna kondicija bo boljša zaradi redne dobre predihanosti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media