Tudi za boljše razpoloženje

Tudi za boljše razpoloženje

Dobro počutje | jul. '13

Dobro razpoloženje lahko še okrepite s tokrat predstavljenimi vajami. Po sprehodu ali teku, lahko pa tudi vmes se pozabavajte z njimi, mnogo bolj zabavno bo telovaditi v dvoje ali če vas je še več. Nasmeh velja!
Pomembno je, da redno skrbite vsaj za osnovno razgibavanje telesa in da vadite pravilno in vestno. Zato naj vas spomnim na nekaj zadnjih mesecev, ko smo se ukvarjali samo z dihanjem. To osvojeno znanje je »alfa in omega« našega dobrega počutja in tudi ključ osebnega napredovanja.
Že smo pri prvi vaji: noge so v petah skupaj, lahko pa tudi bolj narazen, če vam to bolj ustreza. Vajo naredimo iz začetnega položaja s stegnjenimi nogami, prsti so obrnjeni navzven. Ob vdihu se spustite v kolenih navzdol, medenica in kolki se odprejo, rame z rokama so sproščene in odprte, hrbtenica pa vzravnana. Največjo pozornost posvetite kolenom, ki morati biti toliko odprti, da ob pokrčenju pokrivata prste na nogah. V tem položaju so izključene vsakršne težave zaradi sklepov. Takoj po končanem vdihu sledi izdih z dvigom telesa, sočasnim obratom nog ter z iztegnitvijo rok ter raztegom dlani. Potrudite se in roki čim bolj iztegnite, tako boste hkrati napeli vse mišice. Vajo ponovite tolikokrat, kot jo morete pravilno narediti. Z večkratnim ponavljanjem bo šlo vedno bolje. Tistim, ki ste vajo hitro osvojili, pa svetujem koordinacijski posladek. Ob povezavi se premikajte še v levo in desno stran. Po končani vaji se z dlanmi potrepljajte po nogah, kolkih in bokih. Iztegnitev telesa bo mišice močno okrepila, hkrati pa boste začutili olajšanje. Z redno vadbo pa se vam bodo podaljšale vse mišice, ki ob povezanem dihanju izgubijo nekaj svoje trdote. Tudi hrbtenica se v prsnem delu počasi poravnava. In spet bodite pozorni na občutek notranjega raztegovanja v vse smeri; rečemo lahko, da se počutite dolgi – podaljšani v vseh pet smeri: v roki, nogi in v glavo.
Za konec se poigrajte še z ravnotežjem. Stoje, vzravnani ali malo nagnjeni naprej stojte na eni nogi.
Z drugo pa se brcajte v zadnjico, dokler ne izgubite ravnotežja (slika 4). Vajo ponovite z drugo nogo. Ob tem se potrudite, da čim bolj sprostite vse sklepe stresajoče noge: kolk, koleno in gleženj. In ne pozabite: rame dol in dihajte enakomerno skozi nos. Vajo lahko naredite tudi tako, da stresate nogi še ob strani in spredaj.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media