Nevaren plin brez barve in vonja

Nevaren plin brez barve in vonja

Prosti čas | nov. '13

Zavoljo neustreznih ali slabo vzdrževanih kurilnih naprav ali dimnikov, pa tudi zaradi neprevidnosti ali celo malomarnosti so pozimi pogostejši do požari ali zastrupitve z ogljikovim monoksidom. Zato moramo redno pregledovati kurilne naprave, še najbolje pa je, da namestimo aparat, ki nas pravočasno opozori na povečano količino ogljikovega monoksida v stanovanju.

Največja težava je v tem, da ogljikovega monoksida s čutili ne moremo zaznati. Je pa izredno strupen plin brez barve, vonja in okusa, ki nastaja pri nepopolnem izgorevanju plina, kurilnega olja, drv, premoga itd. Raven ogljikovega monoksida se v prostoru lahko poveča zaradi napačne vgradnje, pomanjkljivega delovanja ali slabega vzdrževanja peči na drva in premog, kaminov ter plinskih gorilnikov za ogrevanje prostorov in vode; pa tudi zaradi napačno zgrajenega, pokvarjenega dimnika ali ventilacijskega sistema; lahko pa ogljikov monoksid prodre v stanovanje tudi iz kleti, kjer je peč, iz garaže, kjer je avtomobil s prižganim motorjem, ali skozi ventilacijski sistem iz sosednjega stanovanja. Prve znake zastrupitve zlahka spregledamo, saj so podobni znakom viroze: glavobol, slabost, bruhanje, utrujenost, omotičnost, oslabelost, poslabšanje osnovne bolezni (denimo kroničnega bronhitisa ali angine pektoris). Ko smo zunaj stanovanja, težave postanejo blažje, ob vrnitvi v stanovanje pa se povrnejo in prav to je lahko za nas resno opozorilo. Zastrupitve z ogljikovim monoksidom povzročijo trajne okvare možganov z motnjami spomina in mišljenja ter s pogostimi glavoboli; hujša zastrupitev z izgubo zavesti, krči in dušenjem pa lahko povzroči tudi smrt. Če posumimo na uhajanje ogljikovega monoksida, moramo takoj ugasniti gorilne naprave, odpreti okna in vrata ter oditi na svež zrak. Posvetujemo se z zdravnikom, pomembno je, da ga opozorimo na možnost zastrupitve, saj jo lahko potrdimo le z določitvijo koncentracije tega plina v krvi.
Pred kurilno sezono in tudi vmes je zelo pomembno čiščenje in vzdrževanje peči, štedilnikov ter grelcev prostorov ali vode, poskrbeti moramo tudi za ustrezno prezračevanje in odvajanje strupenih plinov. Ob vgradnji in popravilu gorilne naprave mora strokovnjak vedno preveriti možno nastajanje in kopičenje ogljikovega monoksida, saj se monoksid lahko pojavi šele po določenem času delovanja naprave.
Posebej pa je priporočljivo, da v stanovanje namestimo alarmno napravo ali detektor ogljikovega monoksida v zraku.  Ta naprava pa mora imeti oznako evropskega standarda EN50291 in glasen zvočni signal. Pozor: alarmne naprave za požar ne zaznavajo ogljikovega monoksida tako kot alarmne naprave za ogljikov monoksid ne zaznajo dovolj zgodaj požara ali dima. Prav tako ogljikovega monoksida ne zaznajo alarmne naprave za plin propan-butan, ki je v plinskih napeljavah in v jeklenkah. Ob alarmu moramo takoj zapustiti stanovanje in vrata pustiti odprta, da se stanovanje prezrači, ter poklicati pomoč. Preden se vrnemo v stanovanje, naj podjetje, ki nam je prodalo gorilno napravo ali jo vzdržuje, to temeljito pregleda.

Kako se izognemo požaru
V stanovanju ne hranimo vnetljivih tekočin, topil, čistil, pršil in barvil. Pazimo, da cigareto vedno skrbno ugasnemo in pomijemo pepelnike. Če imamo kamin ali peč na drva, se prepričajmo, da je ogenj popolnoma ugasnil. Ohlajen pepel s kovinsko lopato pospravimo v kovinsko vedro in ga zmočimo z vodo, da se popolnoma ohladi, vedro pa odnesemo na prosto.
Preden se odpravimo od doma, še posebej, če gremo za več dni, preverimo:
- ali smo ugasnili vse luči in izključili vse gospodinjske aparate (likalnik, opekač, štedilnik, pečico, pralni in pomivalni stroj, električne radiatorje itn.).
- Zaprimo plinsko jeklenko, da preprečimo uhajanje plina in eksplozijo.
- Iz omrežja izključimo naprave, kot so televizor, radio, računalnik itd., saj lahko kratek stik ali udar strele povzročita požar.
- Vrata v sobe zaprimo – če bi prišlo do požara, saj s tem preprečimo širjenje ognja.
Gasilni aparat bi moral biti v vsakem stanovanju (manjši pa tudi v avtomobilu, predvsem pri tistih, ki so veliko na poti). Doma naj bo nameščen na vidnem in lahko dostopnem mestu v bližini vrat, lahko je v kuhinji, v kurilnici ali garaži …
Za začetno gašenje manjšega požara lahko uporabimo tudi kuhinjsko pokrovko, požarno odejo, vedro z vodo, cev za zalivanje, pesek, zemlja in podobno. Vsekakor najprej pazimo na lastno varnost. Če ognja ne moremo pogasiti sami, odidimo iz stanovanja ter pokličemo na številko 112.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media