Recepti marec 2014

Recepti marec 2014

Dobro počutje | mar. '14

Zapečen koromač
Potrebujemo:
4 večje koromače
2 dl smetane za kuhanje
15 - 20 izkoščičenih črnih oljk
150 g poltrdega sira, ki se dobro topi
Pečico vklopimo na 180 do 200 stopinj. Koromač očistimo, liste prihranimo za okras, korene pa narežemo na večje kose. Stresemo jih v lonec, prilijemo vodo do polovice, rahlo solimo in pristavimo. Ko zavre, pokrito kuhamo dve minuti, da se koromač napol zmehča. V model naložimo koromač, prelijemo s smetano. Izkoščičene oljke narežemo, sir pa naribamo in oboje potresemo po koromaču. Postavimo v segreto pečico za 10 minut, da se hrustljavo zapeče. Okrasimo s prihranjenim koromačevim zelenjem.

Solata z vrtno krešo
Potrebujemo:
1 večjo nadzemno kolerabo
1 šopek redkvic liste poljubne listnate zelenjave (motovilec, rukola, mladi špinačni listi, solata ...)
oljčno olje, kis po izbiri, sol, sveže vejice vrtne kreše
po želji kisla smetana
Nadzemno kolerabo olupimo in narežemo na rezine, redkvice na kolobarje. Dodamo liste motovilca ali liste kakšne druge sezonske listnate zelenjave. Posebej v lončku pripravimo polivko iz kisa, oljčnega olja, soli, po želji primešamo še kislo smetano. S tem prelijemo solato, potresemo z vrtno krešo in solato premešamo. Opomba: Seme vrtne kreše kupimo v vrtnarskih centrih ali v trgovini z zdravo prehrano, posejemo v običajno prst ter po tednu dni v toplem in svetlem prostoru stebelca z liski porežemo in uporabimo.

Zapečena sladka polenta
Potrebujemo:
1 l mleka
pol žličke soli
pol žličke cimeta
150 g instant koruznega zdroba za polento
1 skodelico rozin
75 g orehov
2 žlici sladkorja
2 jajci
1 vrečko vaniljevega sladkorja
V lonec nalijemo mleko, ga solimo, dodamo cimet, zavremo in zakuhamo zdrob za polento. Med mešanjem kuhamo dve minuti, nato odstavimo. V posodici namočimo rozine. Orehe grobo zmeljemo. Posebej stepemo jajci s sladkorjem in vanilijo. Model namastimo in potresemo z moko. V kuhano polento zlijemo jajčno zmes, dodamo orehe, rozine in vse dobro premešamo. Naložimo v model, pogladimo in postavimo v segreto pečico za pol ure. Opomba: Pravkar spečena sladica je najboljša. Ker je mehka, jo ponudimo kakor grmado, najbolje s kepico stepene sladke smetane. Ohlajena se strdi in jo lahko narežemo na kose. Lahko pa jo spečemo v malih keramičnih modelčkih in ponudimo kar v njih.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media