Kratke zdravstvene novice – maj 2014

Dobro počutje | maj '14

Pet najpogostejših tiov nevropatske bolečine
Društvo diabetikov Velenje in Zveza društev diabetikov Slovenije sta pripravila izkustveno razstavo Senzorij bolečine, na kateri obiskovalci s pomočjo posebnih zabojnikov »preizkusijo« pet najpogostejših tipov nevropatske bolečine. Ta sodi med kronične bolečine, ki jih je najteže zdraviti, najpogosteje jo občutijo diabetiki, pa tudi bolniki z okvarami hrbtenjače, multiplo sklerozo, po zdravljenju s kemoterapijo in po možganski kapi.
Bolečina, ki jo bolniki občutijo kot gomazenje, mravljinčenje, zbadanje, pekoč ali mrazeč občutek, se praviloma začne v prstih in v nartu na stopalih ter se počasi širi navzgor do kolena, kasneje se lahko pojavi tudi v rokah. Pogosto se pojavi ob spremembi vremena in pri dvigu krvnega sladkorja, spontano ali pa jo sproži naključen dotik.
»Nevropatična bolečina je posledica okvare živčevja, spremljajoča stanja, kot so depresija, tesnoba in motnje spanja, jo še povečujejo. Nekateri diabetiki, ki imajo nevropatijo, nimajo bolečin, kakih 20 odstotkov pa ima tako hude, da jih moramo zdraviti,« je pojasnil prof. dr. Marjan Zaletel, dr. med., spec. nevrolog z Nevrološke klinike UKC Ljubljana.
Z razstavo želijo diabetiki opozoriti na pomen zgodnjega prepoznavanja in možnosti učinkovitega nadzora nevropatske bolečine, saj močno zmanjšuje delovno sposobnost in kakovost vsakdanjega življenja bolnika ter njegove družine. Z njo so že gostovali po zdraviliščih, 31. maja pa bodo senzorij predstavljali v Zdraviliškem parku Topolšica, kjer bo potekalo 19. športno rekreativno srečanje diabetikov Slovenije. Udeleženci se bodo zbrali med 8.30 in 9. uro, potem se bodo pomerili v balinanju, odbojki, pikadu in ruskem kegljanju ali se udeležili pohoda.

Najbogatejši rastlinski vir omega-3
Bio olje inca inchi vsebuje izredno velike količine esencialnih maščobnih kislin, kar 85 odstotkov iz družine omega-3 in omega-6. Esencialne maščobne kisline so tiste, ki jih organizem sam ne more ustvariti, zato jih moramo v telo vnesti s hrano. Naloga esencialnih maščobnih kislin je tudi, da pripomorejo vzdrževati normalno raven holesterola v krvi, pri tem pa je pomembno tudi pravilno razmerje omega-3 in omega-6 maščobnih kislin.
Bistro olje inca inchi je rumene do jantarjevo zlate barve, je blagega, nevtralnega okusa, ki je rahlo podoben okusu oreškov. Odličen je za pripravo solat, omak, namazov, prelivov ter kot dodatek kuhanim in nekoliko ohlajenim jedem.

Preverjena pomoč za kolenski sklep
FidiFlex® prašek je preverjena oblika glukozamina za blažitev težav pri blagi in zmerni obrabi (osteoartrozi) kolena, saj lajša bolečine in izboljša  gibljivost.
Prašek, ki je tudi registrirano zdravilo, je na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah ter v Fidimedovi posvetovalnici na brezplačni številki 080 32 35.

Preventiva v zdravje se povrne
Nevladne organizacije, združene v Mreži NVO 25x25 (več kot 40 jih je in povezujejo več kot 50.000 članic in članov), pričakujejo, da bo slovenski parlament čim prej sprejel tako kratkoročni, kot tudi dolgoročni državni program krepitve zdravja. Članice Mreže so na okrogli mizi ob svetovnem dnevu zdravja  poudarile, da so pripravljene prevzeti še več nalog. Prepričane so, da jih lahko opravijo strokovno korektno in stroškovno učinkovito. Velika prednost nevladnih organizacij je namreč v tem, da delujejo tako na lokalnem (so v neposrednem stiku s prebivalci, tudi s tistimi, ki jih zdravstveni sistem najpogosteje obide), kot tudi na državni ravni ter so odlično organizirane. Številne se tudi povezujejo v mednarodne organizacije in s tem prenašajo dobro prakso iz tujine v Slovenijo, pa tudi obratno. Zlasti so pomembni številni prostovoljke in prostovoljci, ki učinkovito promovirajo zdravje in zdrav življenjski slog po vsej državi. Zaradi tesne povezanosti s stroko zagotavljajo tudi visoko strokovno raven delovanja. Seveda pa nevladne organizacije tudi pričakujejo več pomoči javnih institucij in države, pa tudi več vlaganj v preventivo. Številne raziskave namreč kažejo, da se vsak v preventivo vloženi evro povrne vsaj šestkrat.

Zrnca za lajšanje bolečin
Aspirin že 115 let uporabljamo za lajšanje najrazličnejših bolečin (glavoboli, bolečine v mišicah, sklepih, v križu …)  in za zbijanje vročine. Poleg klasičnih, žvečljivih in šumečih tablet je acetilsalicilna kislina zdaj na voljo tudi v obliki zrnc, ki jih preprosto stresemo na jezik, kjer se hitro raztopijo v slini. Pogoltnemo jih brez vode, grenkobo pa omili okus kole ali pomaranče. Po želji lahko spijemo tudi nekaj tekočine. Na prodaj so škatlice z desetimi vrečicami, cena je približno pet evrov.  
Aspirin® Zipp deluje že v 20 minutah po zaužitju, kar je hitreje kot pri klasični tableti. Odrasli lahko zaužijejo naenkrat eno do dve vrečici (500 do 1000 mg), naslednji odmerek pa čez 4 do 8. ur. Farmacevti svetujejo, da zdravila vedno uživamo po jedi.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media