Izdatna krepitev celotnega telesa

Dobro počutje | maj '14

Po vseh poprejšnjih predihavanjih in razgibavanjih se bomo zdaj v celoti močno okrepili z na videz preprosto vajo, ki bo od vas zahtevala voljo in zbranost ter seveda pravilno izvedbo ob neprekinjenem in enakomernem dihanju. Upoštevajte svoje trenutne sposobnosti in bodite vztrajni.  
Preden začnete, se ogrejte s hojo in razgibavanjem po lastni želji. Upoštevaje  izkušnje priporočam kak predklon in odklon ter seveda kroženje z vsemi sklepi in še posebej v gležnjih, kolenih in ramenih. Telo tudi dobro pripravite z več globokimi vdihi in izdihi ter poskrbite za prijeten občutek toplote v vsem telesu.
Najprej se bomo urili v ravnotežju, brez česar vaje sploh ni mogoče izpeljati. Za boljši učinek se vaje lotite bosi. Vzravnajte se in povezano dihajte skozi nos. Ramena in roke sprostite. Ko se umirite, se v rahlem razkoraku počasi dvigujte čim više na prste. Ko vam dvigovanje lepo teče, se posvetite enakomernemu dihanju in čim mirneje vztrajate v tem položaju. Roke nato le malo dvignite pred telo za boljše ohranjanje ravnotežja. Ponavljajte iz dneva v dan (lahko tudi večkrat).
Ko že dobro in mirno stojite na prstih, nadaljujte s spustom v rahel počep. Tudi v počepu stojte čim bolj na prstih in predvsem poskrbite za vzravnano hrbtenico in spuščena ramena. Pogled je ves čas usmerjen naravnost naprej, glava je pokonci, kot je prikazano na sliki. Pozorno spremljajte tudi gibanje nog, še zlasti  kolen, ki naj ob spuščanju in do konca vaje v celoti pokrivajo prste na nogah. Stopala pa naj bodo vzporedno ali malo navzven, da ne bi premočno raztegnili notranjih kolenskih vezi. Dihajte!
Pravilen spust pet, ki ga morate opraviti čim bolj počasi, vse telo pa mora biti vzravnano kot na začetku. Predvsem je izjemno pomembno, da ob počasnem spuščanju ne boste pozabili na ramena in na roke.
Po spustu pet se počasi dvignite v zares vzravnan položaj. V njem se najprej popolnoma sprostite. Spremljajte in začutite sproščanje v vsakem delu telesa: najprej zavestno sprostite pljuča in ramena ter nekajkrat globoko in sproščeno vdihnite in izdihnite ter se napolnite kot balon. V nadaljevanju pa se posvetite občutku olajšanja, ki bo prevzel vse telo. Čisto na koncu rahlo stresite vse mišice. Vajo delajte zelo počasi, s pravilnim dihanjem in vzdrževanjem ravnotežja.
Še tole: vaja dela mojstra in ni starosti, ki bi preprečevala osebno napredovanje. Še posebej, če ste se zanj zares odločili.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media