Recepti Maj 2014

Recepti Maj 2014

Dobro počutje | maj '14

Zelenjava po poljsko
Potrebujemo:
6 večjih korenčkov
2 trdo kuhani jajci
2 žlici drobtin
2 žlici masla
po želji peteršilj in druga sveža zelišča
Korenje očistimo, narežemo na paličice, ki jih skuhamo v slani vodi ali soparimo, da se zmehčajo, a še ostanejo čvrste na ugriz. Naložimo jih na servirni krožnik in pokrijemo, da ostanejo tople.
Trdo kuhani jajci olupimo, narežemo na drobne kocke in potresemo po korenju. Znova pokrijemo.
Posebej v kozici raztopimo maslo, pridamo drobtine in jih med mešanjem nad šibkim ognjem kratko pražimo, da zlato porjavijo. Dodamo lahko tudi narezan peteršilj ali druga sveža zelišča. Drobtinice potresemo po zelenjavi z jajci in takoj ponudimo.
Opomba: Uporabimo lahko tudi cvetačo, v sezoni pa šparglje.

Lososove polpete
Potrebujemo:
350 g lososovega fileja
1 jajce
1-2 žlici drobtin
1 strok česna
olje za peko, vejica rožmarina
Meso lososa temeljito očistimo vseh kosti in kože, ga narežemo in stresemo v posodo. Lahko uporabimo tudi odrezke mesa lososa, ki so včasih na prodaj.
Vmešamo jajce, drobtine, sol in strt česen. Iz zmesi oblikujemo štiri kroglice.
V ponvi segrejemo olje in dodamo rožmarin za prijetnejši vonj. Ribje kroglice položimo v vroče olje in vsako z žlico narahlo potlačimo, da dobimo polpet. Spečemo na eni strani (približno 4 minute), previdno obrnemo in zapečemo še po drugi strani.
Opomba: Namesto lososovega mesa lahko izberemo meso osliča, postrvi ali kakšne druge sveže ribe.

Smetanova strjenka - PANNA COTTA
Za 4 modelčke potrebujemo:
70 ml mleka
2 vrečki vaniljevega sladkorja
lupinico eko limone ali limete
4 dl sladke smetane
2 žlici sladkorja
2 lističa želatine
Lističa želatine namočimo v treh žlicah hladne vode. Mleko, polovico sladke smetane in vaniljev sladkor v kozici zavremo. Odstavimo, malenkost ohladimo, dodamo namočeno želatino ter premešamo, da se raztopi. Postavimo na hladno in občasno premešamo.
Medtem posebej stepemo preostalo smetano s sladkorjem. Ko se začne mlečna želatinasta zmes oprijemati žlice, vanjo vmešamo stepeno smetano. Dobro premešamo. Nazadnje zmes vlijemo v pripravljene plastične modelčke za puding ali kavne lončke, pokrijemo in počakamo vsaj eno uro, da se strdi in ohladi. Ponudimo s sadno omako, na primer jagodovo.
Koristen nasvet: Modelček na kratko potopimo v vročo vodo, da panna cotta odstopi in jo zvrnemo na krožnik.
Opomba: Slaščic z želatino ne zamrzujemo, ker želatina pri tem kristalizira. Na hladnem jih hranimo največ tri dni.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media