Vaša svetovalka – mag. Milena Paulini - julij

Vaša svetovalka – mag. Milena Paulini - julij

Dobro je vedeti | jul. '14

Pogoji za starostno pokojnino
Bralka A. R. s Primorske piše, da bi se po prejšnjem zakonu lahko starostno upokojila že decembra 2013, po veljavnem zakonu pa šele oktobra 2016, pri čemer bi se ji pokojnina zmanjšala za 14,4 odstotka, brez zmanjšanja pokojnine pa šele julija 2017. Zanima jo, ali je datum upokojitve izračunan pravilno, saj se ji je upokojitev oddaljila skoraj za 4 leta.

Veljavni zakon zaostruje pogoje za pridobitev pravice do starostne pokojnine tako glede starosti kot tudi pokojninske dobe, ter uvaja pravico do predčasne pokojnine. Poleg tega razlikuje pokojninsko dobo brez dokupa od pokojninske dobe, ki ima za posledico izpolnitev pogojev za starostno ali predčasno pokojnino in njeno odmero. Prav zaradi tega zakon omogoča določenim kategorijam zavarovancev, da pridobijo pravico do starostne pokojnine še po prejšnjem zakonu, in sicer za brezposelne, delovne invalide in prejemnike poklicne pokojnine, če izpolnjujejo določene pogoje.
Bralka ne sodi med slednje zavarovance, zato zanjo veljajo izključno pogoji za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine po veljavnem zakonu. V prehodnem obdobju do leta 2018 se pogoji starosti in pokojninske dobe za pridobitev pravice do starostne in predčasne pokojnine postopoma dvigujejo. V letu 2014 mora zavarovanka za pridobitev pravice do starostne ali predčasne pokojnine izpolniti pogoj starosti 58 let in 4 mesece ter 38 let in 8 mesecev pokojninske dobe brez dokupa ( za predčasno pokojnino pa pokojninske dobe, pri čemer se v bralkinem primeru upošteva tudi čas podaljšanega zavarovanja.) Vsako nadaljnje leto se pogoj starosti za starostno in predčasno pokojnino in pogoj pokojninske dobe brez dokupa, kot tudi pogoj pokojninske dobe za predčasno pokojnino povečuje po 4 mesece. Po končanem prehodnem obdobju, leta 2019 pa bo končna starost 60 let in 40 let pokojninske dobe brez dokupa ali pokojninske dobe za predčasno pokojnino. Bralka bo pogoje za predčasno pokojnino izpolnila oktobra 2016, ko bo dopolnila starost 59 let, saj pri predčasni pokojnini ni nobenega znižanja starostne meje. Pogoj pokojninske dobe pa bo izpolnila že pred oktobrom 2016; do navedenega datuma bo imela že 40 let 10 mesecev 16 dni pokojninske dobe.
Ker bralka ne želi uveljaviti predčasne pokojnine, bo še naprej opravljala samostojno dejavnost vse do izpolnitve pogojev za starostno pokojnino julija 2017, ko bo dopolnila 39 let in 8 mesecev pokojninske dobe brez dokupa, v katero se ne všteva čas podaljšanega zavarovanja. Pogoj starosti za pridobitev pravice do starostne pokojnine 59 let in 4 mesece pa bo bralka izpolnila že pred pogojem pokojninske dobe brez dokupa. Za odmero starostne pokojnine se ji bo upoštevala skupna pokojninska doba, vključno s podaljšanim zavarovanjem.
Delna pokojnina po prejšnjem zakonu
Bralec S. M. iz Ljubljane navaja, da je spomladi 2012 uveljavil pravico do delne pokojnine, po izpolnitvi pogojev za starostno pokojnino pa je začel delati po 4 ure na dan. V letošnjem letu bo prenehal z delom, zato ga zanima odmera starostne pokojnine.
Prehodna določba veljavnega zakona med drugim tudi določa način odmere pokojnine uživalcu delne pokojnine, priznane po predpisih, veljavnih do 31. 12. 2012. Ker pa je bralec uveljavil pravico do delne pokojnine po prejšnjem zakonu, se mu lahko izplačuje usklajeni znesek starostne pokojnine, ugotovljen ob odmeri delne pokojnine, ali odstotno povečanje starostne pokojnine, ugotovljene ob odmeri delne pokojnine po dejansko dopolnjeni zavarovalni dobi v času, ko je prejemal delno pokojnino, in starosti na dan uveljavitve odstotnega povečanja. Poleg tega lahko bralec zahteva vnovično odmero starostne pokojnine, pri čemer bo upoštevana dejansko dopolnjena zavarovalna doba in plače v času prejemanja delne pokojnine ter starost na dan uveljavitve vnovične odmere.
Bralec bo po prenehanju obveznega zavarovanja imel možnost, da se mu začne izplačevati usklajeni znesek že priznane starostne pokojnine, kar pa verjetno zanj ne bo ugodno. Verjetno bosta zanj ugodnejši zadnji dve možnosti, in sicer odstotno povečanje starostne pokojnine ali vnovična odmera starostne pokojnine. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije bo bralcu izračunal vse tri možnosti odmere starostne pokojnine glede na to, da je bil vse od spomladi 2012 dalje v delovnem razmerju s polovico polnega delovnega časa, s tem da se mu začne izplačevati najugodnejši znesek odmerjene starostne pokojnine.
Poleg navedenega bo zavod za uživalca delne pokojnine po prejšnjem zakonu na njegovo zahtevo tudi preveril, ali izpolnjuje pogoje za starostno pokojnino po veljavnem zakonu. Če bralec te pogoje izpolnjuje in bi bila tako odmerjena starostna pokojnina ugodnejša od starostne pokojnine, odmerjene po prejšnjem zakonu, ima bralec pravico, da izbere tisto starostno pokojnino, ki je zanj ugodnejša.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media