Vaš svetovalec – Dušan Bavec – julij 2014

Vaš svetovalec – Dušan Bavec – julij 2014

Dobro je vedeti | jul. '14

Občasno delo upokojenca


Bralec je že večkrat zasledil, da lahko upokojenci delajo na podlagi civilnopravnih pogodb in da te pogodbe ne vplivajo na uživanje pokojnine, zato prosi za podrobnejša pojasnila o tem.

Od 1. julija 2013 dalje lahko upokojenec dela na podlagi pogodbe o začasnem ali občasnem delu, kot predvideva zadnja novela zakona o urejanju trga dela. Tako delo je omejeno na 60 ur na mesec, urna postavka je minimalno 4,20 evra bruto, na leto pa lahko delavec zasluži do 6.300 evrov bruto. Ti prejemki nimajo nobenega škodljivega vpliva na pokojnino.
Delo na podlagi take pogodbe je stroškovno enako obremenjeno kot podjemna pogodba. Za delodajalca pa je tovrstna pogodba bistveno bolj sprejemljiva, saj se v zakonsko določenih mejah delo lahko opravlja tudi na sistemiziranih delovnih mestih, torej tudi pri delih iz osnovne dejavnosti delodajalca, kar pa se po podjemni pogodbi praviloma ne sme.
Sicer je podjemna pogodba za upokojenca morda celo bolj zanimiva, če je zakonita, saj lahko prejemki iz tega naslova presegajo znesek minimalne plače, nimajo pa škodljivega vpliva na pokojnino, upokojencu  pa se ni treba vključiti v zavarovanje. Podjemno pogodbo naj bi uporabljali za enkratna in pomožna dela, nikakor pa ne za dela, na podlagi katerih bi inšpektor lahko ugotovil, da gre za elemente delovnega razmerja, zaradi česar bi lahko zahteval sklenitev pogodbe o zaposlitvi, delodajalca pa visoko oglobil.
Možna je tudi kombinacija dela po obeh pojasnjenih pogodbah, pri čemer morajo biti vedno izpolnjeni pogoji za vsako od njiju.
Upokojenci pa so pogosto tudi v vlogi prokurista, ki ima značaj pogodbenega zastopnika. V ta namen se po navadi sklene pogodba o prokuri. Novi zakon ZPIZ-2 dovoljuje upokojencem prejemati prihodke iz tega naslova tudi nad minimalno plačo. Upokojencu se tudi ni treba vključiti v obvezno zavarovanje, se pa iz tega naslova zavaruje za invalidnost in smrt, ki bi bila posledica poškodbe pri delu ali poklicne bolezni.
Če ima delo, ki bi ga opravljal upokojenec pri kateremkoli naročniku, značaj avtorskega dela, kot je to določeno v zakonu o avtorski in sorodnih pravicah, pa je mogoče skleniti tudi avtorsko pogodbo. Taka pogodba velja le za individualne intelektualne stvaritve s področja književnosti, znanosti in umetnosti, ne pa tudi za fizična in druga podobna dela.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media