Pretirano potenje je moteče

Pretirano potenje je moteče

Dobro počutje | jul. '14

Pretirano potenje (hiperhidroza) je lahko zelo moteče, poleg tega pa predstavlja ugodne razmere za nastanek različnih okužb. Ljudje imajo najpogosteje težave s pretiranim potenjem dlani, podplatov, pazduh, čela in vratu.
Znoj izločajo žleze znojnice, ki so razporejene po vsej površini telesa, njihova naloga pa je uravnavati telesno temperaturo in izločati odpadne produkte presnove in zdravil iz telesa. Potenje se poveča pri vročinskih boleznih (okužbah); pri fizični aktivnosti (pri športnih aktivnostih in fizičnem delu); pri visoki temperaturi v okolju in pri psihičnih stresih. Pri nekaterih ljudeh tudi uživanje alkohola ali močno začinjene hrane ter kajenje sprožijo povečano potenje. Potenje se lahko poveča tudi zaradi vpliva hormona progesterona v nosečnosti in v menopavzi, pa tudi zaradi obolenj ščitnice in prekomerne telesne teže. Nenadno nočno potenje je lahko tudi znak malignega rakastega obolenja v telesu, predvsem limfomov, še posebej tedaj, ko občutimo veliko utrujenost in ko gre za znatnejšo izgubo telesne teže. Takrat je treba obiskati zdravnika, da izključi resnejše obolenje.

Zdravljenje s kremami
Pretirano potenje preprečujemo s kremami in raztopinami proti potenju, ki vsebujejo aluminijeve soli, dobimo jih v lekarni brez recepta. Na kožo jih nanesemo čez noč, po navadi pet dni zapored, nato pa le enkrat do dvakrat na teden. A pozor - kreme lahko dražijo kožo in obarvajo oblačila.
Za povečano potenje dlani in podplatov lahko uporabimo tudi iontoforezo: kopeli s tokom nizke jakosti 10-15mA v posebnih posodah, saj zmanjšujejo delovanje znojnic. V zadnjem času povečano potenje uspešno zdravimo z injekcijami botulinus toksina, ki je bolj poznan kot »botoks« za glajenje mimičnih gubic na obrazu. Sredstvo začasno blokira delovanje simpatičnega vegetativnega nitja in s tem delovanje znojnic, po šestih do devetih mesecih pa ga moramo vnovič injicirati.
Če je hiperhidroza zelo huda in moteča, lahko znojnice kirurško izrežemo. Osebam s temi težavami dermatologi svetujemo nošenje zračnih oblačil in obutve iz naravnih materialov, kot so lan, bombaž in usnje. Nekaterim pomagajo tudi psihoterapija in sprostitvene metode.
Pretirano potenje pa lahko povzroča tudi druge težave. Pri telesni dejavnosti v tesnih, nezračnih oblačilih, če se zadržujemo v toplem in vlažnem okolju ali pri okužbah s povišano telesno temperaturo lahko pride do zamašitve izvodil znojnic ob izlitju na površino kože, ko se pokažejo drobni, srbeči vodeni mehurčki , ki v nekaj urah spontano izginejo. Gre za tako imenovano miliarijo. Mehurčki spominjajo na kapljice vode, a jih pogosto ne vidimo, saj s praskanjem in drgnjenjem počijo.
Če se zamašijo izvodila znojnic globlje v koži in se temu pridruži vnetje tkiva v okolju, nastanejo poleg vodenih mehurčkov še drobne rožnate in srbeče bunčice, včasih tudi gnojni mehurčki. Izpuščaj lahko traja nekaj dni. Miliarija je posebno pogosta pri dojenčkih in majhnih otrocih, kadar so pretoplo oblečeni.
Zdravljenje je povsem preprosto. Predvsem je treba odstraniti vzrok povečanega potenja. Pomagajo že hladni obkladki, redkeje pa zdravnik predpiše cinkov ali kak drug tekoči puder.



Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media