Tudi bralna očala po meri

Dobro počutje | jul. '14

S starostjo se spremenijo beljakovine v očesni leči, zaradi česar postane debelejša in manj elastična, manj prožna postajajo tudi mišična vlakna okoli leče, oko pa teže izostri bližnje predmete. Celo tisti, ki so se vse življenje hvalili s »sokoljimi očmi«, začnejo sčasoma opažati zamegljen vid. Pri delu od blizu, denimo pri pisanju, branju ali ročnih delih, se lahko pojavi glavobol in občutek preobremenjenosti v očeh. Takrat je čas, da si priskrbimo bralna očala.
Vsekakor se ne splača čakati in pri branju vedno bolj iztegovati rok in napenjati oči – vid se pri starovidnosti ne bo izboljšal sam od sebe. Bralna očala so koristen, pa ne nujno drag pripomoček, pazite le, da so kakovostna. To pa pomeni, da je dioptrija natanko taka, kot jo potrebujete, da so stekla nameščena pravilno, tako da gledate skozi njihovo središčno točko.
Najbolje je, da opravite pregled pri očesnem zdravniku, optik pa vam naredi očala po meri, pri čemer upošteva vaše želje in potrebe. Leče niso nujno iz stekla, saj se vse pogosteje uporabljajo leče iz polikarbonata, ki so enako kakovostne, vendar pa lažje in bolj trpežne na udarce. Leče naj bodo asferične, saj dajejo boljšo in ostrejšo sliko. Take, denimo, uporabljajo v mikroskopih, teleskopih ali v boljših fotoaparatih. Predvsem pa morajo imeti certifikat o kakovosti.
Izbira okvirjev je zares velika in zagotovo boste našli takega, ki bo prave velikosti in bo ustrezal obliki vašega obraza. Okvirji so iz različnih materialov - od kovinskih do plastičnih in takih iz titana ali jekla, celo lesene je mogoče dobiti. Materiali so preverjeni in ne povzročajo alergij, če ste morda alergični na določen material, pa pravočasno opozorite optika na to. Starovidnosti ali presbiopiji se ne morejo izogniti niti kratkovidni ljudje. Tisti, ki že nosijo očala z dioptrijo, si lahko omislijo očala z bifokalnimi ali progresivnimi stekli. Bifokalna stekla imajo dve žarišči: v večjem delu stekla je dioptrija za gledanje na daleč, na spodnjem delu stekla pa je močnejša dioptrija za gledanje od blizu. Progresivna stekla omogočajo bolj postopen prehod med dvema dioptrijama brez vidne razmejitvene črte. Po navadi so taka očala dražja, res pa je, da vam ni treba kar naprej menjavati očal. Če nosite kontaktne leče, naj vam očesni zdravnik predpiše taka bralna očala, ki jih boste lahko nosili hkrati s kontaktnimi lečami. Nekaterim ustrezajo tudi bralna očala, ki jih za zelo ugodno ceno kupijo v lekarni, na pošti ali v večji trgovini. Bolje je, da jih uporabljate le kdaj pa kdaj, denimo na potovanju ali pri nakupih. Dolgotrajna raba vam lahko vid poslabša, povzroči glavobol in slabo počutje. Ta očala so namreč le v eni velikosti, dioptrija je v obeh steklih enaka in postavitev optičnega središča ni prilagojena posamezniku, saj imajo vsa očala enako zenično razdaljo. Večina ljudi pa nima na obeh očesih popolnoma enake dioptrije, veliko jih tudi ima vsaj majhno stopnjo astigmatizma (cilinder). Poleg tega očala niso izdelana iz brušenih stekel, ampak iz vlitih, ki niso tako kakovostna.
Če že kupite narejena očala, se prepričajte, da so narejena v Evropski uniji - kar pomeni, da dosegajo vsaj osnovne standarde kakovosti. Pa še tale nasvet: očesnega zdravnika obiščite takoj, ko vam dioptrija ne ustreza več, ali vsaj na vsaki dve leti.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media