Priprave na počitnice

Priprave na počitnice

Dobro počutje | jul. '14

Zakaj gre številnim dopustnikom v času počitnic marsikaj narobe, če ne celo vse? Predvsem zato, ker se ne pripravijo na počitnice, potem pa so razočarani nad neuresničenimi pričakovanji.

Priprave na dopust se lahko začnejo že zelo zgodaj, takoj po novem letu, da imamo dovolj časa, preden se odpravimo zdoma. Lahko pa se na - za mnoge - najlepši del leta začnemo pripravljati tik pred počitnicami, ko je treba bolj intenzivno zavihati rokave in biti pripravljen na kompromise.
Najprej je dobro razmisliti, ali si dopusta in počitnic v klasični obliki sploh želimo, ga res potrebujemo, koliko si ga nameravamo privoščiti in kdaj. Pri odločitvi, kam na dopust, kaže upoštevati vse, tudi najbolj nenavadne možnosti. Mednje, denimo, sodi dopust na domačem balkonu, z nogami v lavorju in s sladoledom v rokah, kar je lahko vsaj sem ter tja imenitno početje. Da bi se izognili kasnejšemu negodovanju in slabi volji, je treba pri izbiri počitniškega kraja upoštevati mnenje celotne počitniške druščine ter zdravstveno stanje vseh počitnikarjev, pri čemer je najpomembnejše stanje najšibkejšega člena. Na podlagi tega izbiramo način potovanja – avto, avtobus, vlak, letalo, lahko celo kolo ali par dobrih pohodnih čevljev in zdrave noge. Ljudi, s katerimi bomo preživeli del počitniškega časa, je treba izbrati kar se da skrbno. Psihologi ugotavljajo, da je neustrezno izbrana družba glavni vir nejevolje in sporov v počitniškem času. Kdor se odloči, da bo počitnikoval z domačimi, čeprav sicer vse leto živijo bolj vsaksebi, naj ne pričakuje, da bo dopust ves čas idealen. Nenehna prisotnost med letom prav tako ni zagotovilo za harmonične počitnice. Kdor ima med letom veliko opraviti z ljudmi, si lahko brez slabe vesti privošči počitnice v kraju, kjer ga nihče ne pozna.

Kakšen dopustnik ste?

Kaj pa bomo počeli na počitnicah? Si bomo privoščili obilo gibanja, kopanja, ogledovanj, potovanj, učenja, branja, druženja ali počitka in spanja? Strokovnjaki sodobne dopustnike uvrščajo v dve temeljni kategoriji, za kateri so značilne diametralno nasprotne navade in pričakovanja.
Na eni strani so odprti, živahni, radovedni in dinamični posamezniki, ki prisegajo na aktivne počitnice in si želijo tudi na dopustu doživeti čim več novega. Spoznati želijo čim več zanimivih ljudi, izkusiti kaj nenavadnega in se kar največ naučiti. Ti dopustniki ljubijo spremembe; največjo frustracijo jim predstavlja dopust v fiksnem aranžmaju, ki ne dovoljuje ustvarjalnosti. Zato si vsako leto privoščijo dopustniški izziv na novi lokaciji. Mednje povečini sodijo mlajši dopustniki in tisti starejši, ki niso obremenjeni z leti, so avanturistično razpoloženi in premorejo kanček nomadskega duha.
V drugo kategorijo pa sodijo klasični dopustniki, ki prisegajo na preizkušeno rutino in uveljavljeno tradicijo. Odobravajo počitnikovanje na priljubljeni plaži, ob jezeru ali v hribih, najraje obiskujejo iste kraje, se družijo s starimi znanci, zahajajo v znane lokale, uživajo v železnem počitniškem repertoarju, ki si ga po možnosti privoščijo vsako leto ob istem času in si ob koncu sezone najraje zagotovijo počitniško bivališče že za prihodnje leto. Kupujejo si vikende, najemajo počitniške prikolice v istih kampih in najraje dopustujejo s preverjeno staro 'klapo'. Predvsem zato, ker jih je strah sprememb, pa tudi obremenjenosti in stresa, ki ga prinaša drugačnost. Najpomembnejše jim je, da ne pride do nepredvidenih sprememb in zapletov, ki bi utegnili zmotiti poletni mir.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media