Iz mamine kuhinje še diši – julij 2014

Iz mamine kuhinje še diši – julij 2014

Dobro počutje | jul. '14

Drage bralke in bralci, še naprej vas vabimo k sodelovanju. Pošljite nam katerega od čim bolj izvirnih receptov jedi, ki so jih kuhale vaše mame, tete in babice na naslov: Uredništvo Vzajemnosti, Dunajska 109, 100 Ljubljana ali po elektronski pošti na urednica@vzajemnost.si. Če je le mogoče, dodajte fotografijo jedi. Ne pozabite pripisati vašega naslova in telefonske številke. Vsak mesec bomo izbrali in objavili po dva recepta. Naša sodelavka za prehrano Marija Merljak, univ. dipl. inž. živ. teh. pa ju bo strokovno komentirala.
Hajdinska ajdova gibanica
Recept za ajdovo gibanico je prispevala Marija Žunkovič iz Hajdine. Za pripravo potrebujemo kilogram ajdove moke in liter in pol soljene vode. Vodo segrejemo in z njo poparimo moko, vse skupaj ohladimo in dodamo tri jajca. Zamešamo in dodamo kvasni nastavek, premešamo in pustimo, da vzhaja. Nato spet premešamo, dodamo 250 g mehke moke in pustimo, da vzhaja še eno uro. Testo razvaljamo ali razvlečemo in premažemo z namazom. Za namaz po želji zmešamo skuto, dodamo jajca, vaniljev sladkor in kislo smetano. Namažemo testo in ga prelijemo s stepenim jajcem. Ajdovo gibanico pečemo v peči pri temperaturi 200 stopinj približno eno uro, odvisno od debeline testa.
Marijin komentar: Če ajdo kombiniramo z živalskimi beljakovinami, je jed popolna in povsem izkoristljiva za nastanek hormonov, protiteles, encimov ter za obnovo celic. Jed priporočam vsem, ki jih pesti obraba hrustanca, saj ima ajda veliko rutina, pomaga pa tudi blažiti težave s hemoroidi in krčnimi žilami.
Ždruc
Recept za ždruc, kot ga pripravljajo v Harijah pri Ilirski Bistrici, smo dobili od Alenke Penko. Krompir olupimo in razrežemo na večje kose. Operemo ga in damo kuhati v slan krop. Na grobo narežemo zelje in ga damo na vrh krompirja, ki se kuha. Čim več zelja damo, okusnejša bo jed! Namesto zelja lahko uporabimo tudi ohrovt ali bučo, vendar vedno le eno samo vrsto zelenjave. Nič drugega ne dodajamo, razen morda strok česna. Ko sta krompir in zelje skuhana do mehkega, večino vode odlijemo v posebno posodo, nekaj malega pa pustimo. Potem kuhan in odcejen krompir z zeljem do mehkega pretlačimo z »ždrucovnikom«. Posebej pripravimo polivko: žlico ali dve masti, odvisno od količine krompirja in zelja, pa ocvirke in panceto segrejemo in proti koncu dodamo drobno sesekljan česen ter toliko popražimo, da zadiši. To zabelo stresemo v ždruc, dodamo malo ''krompirjeve'' vode, ki smo jo prej odlili, da je jed bolj redka, potresemo malo popra, spet pretlačimo, da se vse lepo premeša, in ponudimo k mesu in mesnim jedem. Če je jed samostojna, ždruc pred serviranjem še dodatno zabelimo s panceto, ocvirki, pršutom ....
Marijin komentar: Ždruc je primeren zoper stres. V njem so tri temeljne sestavine: krompir z veliko kalija, zelje z metilmetioninom, ki varuje pred čirom na želodcu, in slanina, ki ima veliko vitamina A in pomaga celiti poškodovane sluznice. Jed varuje tudi pred rakom, težavami s srcem in ožiljem, saj deluje bazično, razstruplja telo.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media