S citrami skozi življenjske viharje

S citrami skozi življenjske viharje

Zgodbe | jul. '14

Že veliko desetletij v Lučah ob Savinji ni bilo kulturne prireditve, na kateri s svojimi citrami ne bi nastopil Tonček Mlačnik iz Luč, po domače »Gričarjo Tončk«.
Prvo pesem je napisal že z desetimi leti. Njegovo nadarjenost je opazil takratni šolski upravitelj na osnovni šoli v Lučah Ludvik Mašat. Da bi se lahko vključil v glasbeno šolanje, je moral Tonček končati nižjo gimnazijo, a ko je okusil mestni vrvež Ljubljane, kjer je začel študirati glasbo, je po pol leta pograbil svojo skromno šolsko torbico in se vrnil v domače kraje pod Raduho in med prijazne ljudi.
Na citre ga je naučil igrati ata, a ga je mladenič že kmalu presegel. Po odsluženem vojaškem roku je bil že pravi mojster na strunah. Sam je pisal note in ob njih pel svoje pesmi. Žal pa je mladega fanta kmalu doletela delovna nesreča, pri delu v gozdu se je namreč hudo poškodoval, kar ga je ob počasnem okrevanju in stoodstotni invalidnosti upočasnilo tudi v igranju citer.
Vendar se mladi Tonček Mlačnik ni dal. Pisal je pesmi, priredbe in aranžmaje, tudi za vokalne skupine in zbore, denimo za pevski zbor Blaža Arniča. Že kmalu potem, ko se mu je do določene mere povrnila moč, je ustanovil ansambel Veseli planinci, ki je na oddaji Radia Slovenija Pokaži kaj znaš leta 1969 zmagal, zmago pa ponovil še dve leti kasneje. Po uspešnih nastopih po vsej Sloveniji se je skupina kasneje razpustila, Tonček Mlačnik pa je nadaljeval z nastopi kot citrar in kot ljudski godec. V paru s sestro Pavlo Robnik pa kot duet s spremljavo citer pojeta njegove in druge ljudske ter domače pesmi in skladbe. Rad je nastopal tudi sam, saj so ga vabili na številne koncerte, slovesnosti, zabave in med citrarje, kjer je veljal za žlahtnega mojstra. Rad se je udeleževal festivalov in različnih delavnic ter nastopov s slavnimi citrarji in amaterji. Zdaj mu zdravje nastope onemogoča, a Tonček ostaja optimističen.
Veliko priznanj so mu namenili glasbeni mojstri, med njimi že pokojni Marjan Marinšek, pa glasbena pedagoginja Cita Galič ter predsednik Citrarskega društva Slovenije Peter Napret. Zelo srečni so bili ob glasbenem druženju s Tončkom tudi ljudski pevci šestglasnega (!) petja iz Luč. Za glasbeni pečat, ki ga je v pol stoletja pustil Lučam, so se mu v občini oddolžili z zlato plaketo.
Aprila je Tonček Mlačnik praznoval osemdeset let in slovenski citrarji so mu sredi maja v Lučah priredili citrarski večer, ob tej priložnosti pa so slavljencu podelili listino častnega člana Citrarskega društva Slovenije.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media