Pridružite se nam v programih aktivnega staranja

Dobro je vedeti | sep. '14

Vsi starejši se bojimo časa, ko bomo postali odvisni od pomoči svojih otrok, sosedov, plačanih oskrbovalcev. Skrbi nas, kako se bodo otroci odzivali na naše potrebe, ali bomo imeli dovolj sredstev, da si bomo plačali pomoč, da bomo lahko ostali doma ali pa bomo prisiljeni poiskati pomoč v domu za starejše. Zato mnogi načrtno skrbijo za ohranjanje telesnega in duševnega zdravja, kar jim bo omogočilo neodvisnost še globoko v starosti. Aktivnosti v društvih upokojencev so namenjene prav temu, da ostane naše življenje polno in plodno, da se počutimo koristne in da ohranjamo prijatelje in sodelavce.
Zveza društev upokojencev je največja nevladna samopomočna organizacija v Sloveniji. Med nami je 48 odstotkov vseh upokojencev. V letu 2013 je delovalo po vsej Sloveniji 509 upokojenskih društev, aktivov in klubov z 28.999 članicami in člani. Žensk nas je 65 odstotkov tudi zato, ker se moški teže vključujejo v skupinske aktivnosti, so na starost manj aktivni in tudi prej umirajo. ZDUS ima spletno stran www.zdus-zveza.si, kjer sproti sporočamo o novostih doma in po svetu.
Na področju aktivnega državljanstva, to je skrbi za spoštovanje pravic starejših, v društvih delujejo komisije za zdravstveno in socialno problematiko starejših ter stanovanjske komisije, ki pomagajo Nepremičninskemu skladu PIZ pri delitvi neprofitnih stanovanj za starejše.
Na področju aktivnega staranja pa delujejo komisije za izletništvo, šport, kulturo in tehnično kulturo. Zlasti različni programi tehničnih komisij so ali pa bi lahko bili most do naših vnukov.
Kar 98 društev je imelo svetovalnice, v katerih upokojeni strokovnjaki brezplačno ali za minimalno plačilo nudijo različne vrste pomoči članom društev.
Vse te dejavnosti je poganjalo 19.823 prostovoljcev, kakih 5.000 jih je vključenih v humanitarno dejavnost društev, to je v pomoč bolnim in onemoglim vrstnikom. Več kot polovica društev (284) odlično dela v projektu Starejši za starejše. V desetih letih smo z rednim obiskovanjem in iskanjem pomoči potrebnih zajeli 128.334 starejših od 69 let. Pomoč smo nudili v skoraj 90.000 primerih, pri tem so v 80 odstotkih pomagala društva sama, v 20 odstotkih pa smo poiskali pomoč v centrih za socialno delo, v zdravstvenih domovih, pri Rdečemu križu in Karitasu ter v občinskih upravah.
V društvih teče živahna izobraževalna dejavnost. Večina društev ob visokih jubilejih obiskuje člane in jih obdari ter obiskuje tudi člane, ki živijo v domovih za starejše.
Področje aktivnega staranja pritegne največ naših članov. Kar 67 odstotkov društev se ukvarja s športom. Lani smo imeli 20.256 športnikov, od tega jih je 8.357 tekmovalo v 11 različnih panogah. Za vsakogar je nekaj, od kegljanja in balinanja do šaha in tekmovanj v igrah s kartami.
Rekreativne dejavnosti se v društvih še posebej razraščajo. Pohodništvo gojijo že 303 društva. Planinarijo v 125 društvih. Kolesarjenje je med našim članstvom vedno bolj priljubljeno, društva so pripravila 2.364 enodnevnih izletov. V domovini je skupinsko letovalo 348 skupin, od tega 267 v našem hotelu Delfin, Več kot štiri tisoč članov pa je letovalo tudi na Hrvaškem.
Kulturne aktivnosti društev pritegnejo veliko naših članov. Pridružite se jim.
V letu 2013 se je 2.635 članov v 160 pevskih zborih ukvarjalo z zborovskim petjem, deluje še 86 malih vokalnih skupinah. 39 skupin se je ukvarjalo z dramsko dejavnostjo, prav toliko pa z inštrumentalno glasbo, likovnikov je v društvih 554. Pesniki in pisci so še posebej dejavni; v 73 skupinah 825 literatov objavi vsako leto najmanj tri knjige. V 40 folklornih in plesnih skupinah je plesalo 685 plesalcev. Fotografsko sekcijo ima 33 društev, v dveh društvih gojijo modelarstvo.
V 150 društvih imajo krožek ročnih del z izjemnimi izdelki iz blaga, volne, lesa, slame in drugih materialov. Lani so društva pripravila 309 razstav. Prvič smo izvedli zelo uspešen teden ročnih del v hotelu Delfin, kjer so naše članice učile goste izdelovati drobna darila. Letos nameravamo to ponoviti, radi bi pa pripravili še srečanje malih pevskih skupin in dramskih skupin. Uporaba računalnika in interneta je šibka točka starejših, je pa nujno, da se vsi čim prej naučimo uporabe teh učinkovitih modernih orodij, ki nam omogočajo hiter dostop do številnih informacij in dnevno komunikacijo s svojci in prijatelji. Za to ni nikoli prepozno. Mojega 92-letnega prijatelja so otroci te dni opremili z računalnikom. Zdaj ves navdušen brska po internetu in si vsak dan dopisuje z vnuki. Računalniške tečaje je v letu 2013 pripravilo le 117 društev, zato pridružite se. Mnogi starejši vozniki se sprašujemo, ali smo še sposobni varno voziti po slovenskih cestah. Lani je 57 društev poskrbelo za preizkus šoferskih sposobnosti in za tečaje varne vožnje.
Vrednost opravljenemu delu daje izjemen pomen dejstvo, da je bilo vse to opravljeno prostovoljno, s prizadevnostjo društvenih funkcionarjev. Zato - pridružite se nam, ne bo vam žal!

Mateja Kožuh Novak


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media