Smeli načrti za v prihodnje

Dobro je vedeti | sep. '14

V drugi polovici avgusta je bil v hotelu Delfin v Izoli zbor članov, ki se ga je udeležilo 59 predstavnikov pokrajinskih zvez in delegatov.
Predsednica ZDUS dr. Mateja Kožuh Novak je dejala: »Leto 2014 utegne biti leto obnavljanja upanja slovenskega prebivalstva. Slovenski ekonomisti že zaznavajo prve znake gospodarskega okrevanja. Upajmo, da se bodo začela odpirati nova delovna mesta in da bo tako laže našim otrokom . Politikom bomo morali dopovedati, da je rešitev slovenskih stisk in hkrati dokaz njihovih političnih sposobnosti predvsem zmanjševanje razlik med prebivalstvom in ne obratno.
Slišim tudi očitke, da v nadzorne svete in skupščine pošiljam le svoje prijatelje. To je res, saj smo maloštevilni, ki zagovarjamo interese starejših v vladi in parlamentu, in v sedmih letih, kar se družimo v ZDUS, smo res postali prijatelji. Tudi zaupam jim, saj so v teh letih dokazali svojo strokovnost, srčnost in pripravljenost na napore, ki jih zahteva neprestano spopadanje s težavami, ki nam jih kuhajo politiki, pa bitke z vladnimi uradniki, ki po pravilu nimajo posluha za potrebe starejših, in pri pisanju strokovnih besedil, ki jih neprestano pošiljamo na vlado in v parlament.«
Ob predstavitvi načrtov je poudarila: »Letos smo v projektu Starejši za starejše, ki postaja vedno bolj pomemben spričo vse večje stiske številnih seniorjev, vstopili v 10. leto njegovega uresničevanja. V društvih pospešeno ustanavljajo centre dnevnih aktivnosti in medgeneracijske centre, kar kaže na prilagodljivost seniorjev na izzive sodobnega časa. Kljub finančni stiski, ki pesti državo, lahko kot dokaj uspešno ocenimo delo, ki ga je opravilo 20 tisoč prostovoljk in prostovoljcev.
Svoja prizadevanja moramo v ZDUS usmeriti predvsem v združevanje in aktivacijo našega članstva in v povezovanje z drugimi seniorskimi organizacijami ter s sindikati v obrambi pravic starejših v Sloveniji; intenzivno se moramo posvetiti iskanju dodatnih virov za naše delo, zlasti za aktivnosti obrambe naših pravic in pomoči vrstnikom v stiski, prav tako pa se moramo zelo aktivno posvetiti problemu vzdržnosti sklada vzajemne pomoči, saj smo lani prvič v zadnjih dveh desetletjih pričakali večje izplačilo posmrtnin, kot so bila vplačila članarin. Sklad je pomemben za naše članstvo in za ugled naše zveze v slovenskem prostoru, zato se bomo morali lotiti učinkovitih metod pridobivanje novega članstva.«
Člani so sprejeli tako finančno poročilo in načrt za letos. Bo pa treba »šparati«, kot je v razpravi poudaril predsednik gorenjske PZDU Janez Sušnik.
Zbor je s predstavitvijo Vzajemnosti, skupne revije ZDUS in ZPIZ, sklenila direktorica in odgovorna urednica Vzajemnosti Jožica Dorniž. Prisotni so obljubili, da si bodo prizadevali povečati naklado naše skupne revije, čeprav ima že zdaj med slovenskimi revijami najvišjo.


Majhni posegi za velike učinke
Pri svetovalnici za izboljšanje bivanja starejših v mednarodnem projektu HELPS je izšla prenovljena in razširjena brošura Majhni posegi za velike učinke. Brošura starejše in njihove družine spodbuja, da pravočasno prilagodijo stanovanje za varno in samostojno bivanje starejših doma. Avtorja, Rok Grdiša in Pavel Koltaj, želita s konkretnim primerom in cenami prikazati, da je mogoče prilagoditi stanovanje že z majhnimi in ne nujno dragimi posegi.
Brošure lahko društva upokojencev po dogovoru prevzamete v času delovnih ur v ZDUS na Kebetovi 9, Ljubljana (tel. štev. svetovalnice je 041 480 395), v elektronski obliki pa je na voljo tudi na Zdusovi spletni strani.


Vaši komentarji


© 2024 Zavod Vzajemnost, p. p. 134, 1001 Ljubljana, e-pošta: urednistvo@vzajemnost.si, telefonska številka 01 530 78 42

Vzajemnost najdete tudi na družabnih omrežjih Facebook | Twitter | dovod RSS

▲ Na vrh strani | Domov | Klub ugodnosti | O nas | Oglaševanje | Pogoji rabe, zasebnost in piškotki | Pravila nagradne igre

revija Vzajemnost in te spletne strani nastajajo z uredniškim sistemom podjetja (T)media